Ässien pelaaja-arviot 2017-18: Juhlakauden satsaukset, isot kolhut ja maltillinen tulos

LIIGA / Artikkeli
Jesperi Kotkaniemen odotetaan johdattavan patapaitoja ensi kaudellakin.
Kuva © Saana Hakala
Loukkaantumisia, syöksykierre, valmentajanvaihto ja lisää loukkaantumisia. Porin Ässien kausi oli yhtä turbulenssia, mutta keväinen ryhtiliike riitti kuitenkin puolivälieriin asti.

Maalivahdit

7,5
Andreas Bernard
Italialaisvahdin kolmas kausi Porissa oli kaksijakoinen. Vuodenvaihteen tuntumassa Bernard olisi tarvinnut lepoaikaa, mutta sitä ei ollut saatavilla, vaikka uupumus oli ilmeinen. Runkosarjan lopussa ja pudotuspeleissä ässävahti kuitenkin selätti vaikeudet ja tarjosi joukkueelleen mahdollisuuden voittaa. Jatkaa ensi kaudellakin patapaidassa.
5,5
Henri Kiviaho
Kiviaho oli vaikeuksissa pelaamisensa kanssa. Yksittäiset tuurauskeikat sisälsivät yksittäisiä onnistumisiakin, mutta loukkaantumisista urallaan kärsinyt maalivahti ei kyennyt torjumaan kiekkoja riittävällä tasolla. Ässät käytti option ensi kaudesta.

Puolustajat

8
Jere Seppälä
Seppälä pitää pintansa ässäpakiston ehdottomassa eliitissä. Luotettava puolustaja kärsi loukkaantumisesta kesken kauden, mutta terveenä auttoi Ässiä omalla panoksellaan pudotuspelipaikkaan saakka. Toisena puolustajana loppuneella kaudella Ässistä, jolla teholukema kymmenen paremmalla puolella. Ei päässyt pelillisesti eteenpäin henkilökohtaisella tasolla. Työ jatkuu Ässien takalinjoilla.
6
Kristian Tuohilampi
Mestis-vahvistus lunasti paikkansa patapakan takalinjoille koko kaudeksi, tosin seitsemäntenä pakkina. Vastuu pysyi pienenä läpi kauden, mutta jatkoi hyvällä tasolla omaa pelityyliään peruspuolustajana. Sopimus jatkuu Ässiin seuraavalle kaudelle.
6
Teemu Vuorisalo
Ura junnaa paikallaan Ässissä. Ei pystynyt vieläkään ottamaan tarvittavia edistysaskelia murtautuakseen vakiokokoonpanoon. Ajoittaiset upeat yksilösuoritukset kiekon kanssa ja kovat lonkkataklaukset eivät riitä pelipaikan saamiseksi. Sopimus Ässiin katkolla.
5,5
Juuso Walli
Järkälemäinen puolustaja kärsii samasta ongelmasta kuin Vuorisalo. Kehitystä ei tapahdu, joten pelipaikkaa ei avaudu. Esiintymissään otteluissa pelipaikka vaihteli puolustajan ja neloskentän hyökkääjän välillä. Sopimus patapaitojen riveissä päättyy.
7
Niko Peltola
Suurinta vastuuta ässäpakeista nauttiva Peltola ei saanut vieläkään itsestään kaikkea irti. Pelaa paljon, joten tulosta ja tehoja tulisi löytyä lisää. Ykköspakiksi liikaa harhasyöttöjä ja sijoittumisvirheitä.  Myös ensi kaudella Ässien puolustuksen tukirankana.
7,5
Tommi Taimi
Kovalla kohulla takaisin Poriin saapunut Taimi piristi Ässien pakistoa tarvittavalla tavalla. Kiekollinen puolustaja oli hankalan alun jälkeen nappihankinta patapaitojen takalinjoille. Puuttuvan palasen myötä Ässät sai piristysruiskeen, jolla kampesi itsensä pudotuspeleihin. Virheet vähenivät, ja Taimi toi ylivoimalle toisenkin kiekkovarman pakin. Jatkaa Ässissä ensi kaudella.
8
Juho Tommila
Selkeä tasonnosto edellisiin kausiin nähden. Muutamia pahoja nuoren pelaajan virheitä sattui, mutta muuten Tommila ylitti häneen kohdistetut odotukset. Kasvoi peruspakista enemmän kiekolliseksi kauden edetessä. Rooli kasvanee seuraavaan kauteen lähdettäessä, sillä Rauman Lukon kasvatti jatkaa Porissa.
9
Maksim Matushkin
Ässien ainoa selkeä kiekollinen puolustaja. Jakoi pakkien pistepörssin kärkisijan ja voitti Ässien sisäisen pistepörssin. Liike ja nokkelat kädet Liiga-pakkien kärjestä. Pelatessaan alimpana pelaajana sai silti kylmiä väreitä aikaan muulle ässänipulle, sillä kiekonmenetyksiä sattui aika ajoin. Ei jatka Ässissä, mikä jättää suuren aukon paikattavaksi.
7,5
Ben Blood
Blood oli tuuliajolla koko runkosarjan alun, mutta paransi tasoaan selkeästi kevättä kohden mennessä. Sai kauden aikana 207 rangaistusminuuttia ja oli näin neljäs pelaaja joka rikkoo yhteen kauteen kahdensadan minuutin rajan. Rauhoittui kauden edetessä ja pääsi näyttämään pelillisiä taitojaan. Sopimus päättyy Ässien kanssa. 
5,5
Aleksi Mäkelä
Vastuu pieneni kauden kuluessa ja lopulta paikka löytyi katsomosta. Ei ottanut tarpeeksi edistysaskelia, mutta onnistui tekemään ässäuransa ensimmäisen maalin. Patapakeista eniten pakkasella tehotilastossa. Sijoittuminen isoin ongelma. Ei jatka Ässissä.

Hyökkääjät

8,5
Sakari Salminen
Salminen palasi marraskuussa Poriin kahdeksan kauden tauon jälkeen, mutta alun sopeutumista vaikeuttivat useat pienet vammat. Porilaisfanit saivat herkkua verkkokalvoilleen, kun maaliahne hyökkääjä viimeisteli 15 runkosarjaotteluun 16 tehopistettä, joista valtaosa tasakentällisin. Katosi hieman kuvasta pudotuspeleissä. Salmisen sopimus kattaa seuraavat kaksi kautta.
8,5
Jarno Kärki
Aloitti kautensa Tapparassa, josta siirtyi surkean alun jälkeen takaisin Ässiin marraskuussa. Kasvattajaseurassa Kärki löysi jälleen tutun peli-ilon ja runkosarjan 39 otteluun tehdyt tehot 14+14 ovat vahva suoritus. Oli ylivoimalla elementissään. Pudotuspeleissä padan paras maalintekijä kolmella osumallaan. Monen porilaisen iloksi Kärki jatkaa myös ensi kaudella joukkueessa.
8
Antoine Laganière
Parhaimmillaan huikea pelaaja, joka kykeni ulottuvuudellaan raapimaan maalipaikkoja itselleen ja ketjukavereilleen. Toisaalta myös mielialapelaaja, joka helposti jäi vaeltelemaan hieman syrjään pelistä. Ura jatkunee muualla kuin Porissa.
6
Tuomas Huhtanen
Tuli try-outille hurjan loukkaantumissuman keskelle, pelasi koeaikansa pirteästi ja lunasti loppukaudeksi paikan joukkueessa. Peliesitykset kuitenkin hyytyivät kevään edetessä, ja pudotuspeliotteluja kertyikin enää yksi. Ei todennäköisesti jatka Ässissä.
8,5
Simon Suoranta
Suorannan jälkimmäinen kausi Porissa jäi eniten mieleen loukkaantumisista. Pistetahti oli huikea, mutta otteluja kertyi lopulta vain 25 kappaletta. Suoranta yritti keskenkuntoisena taistella pudotuspeleissäkin, mutta loukkaantumishuolet veivät lopulta voiton. Suoranta oli ehdottoman tärkeä palanen Ässien ykkösketjua. Ura jatkuu muualla.
7
Ville Korhonen
Korhosen toinen kausi Ässissä oli tehopisteiden valossa saman kaltainen kuin edeltäväkin. Kokenut hyökkääjä oli porilaisten neljänneksi tehokkain pistemies 27 pisteellään, mutta pitkään näytti, että kaudesta tulee pannukakku. Korhosen pelaaminen muuttui silmin nähden valmentajavaihdoksen jälkeen ja helmi-maaliskuun 12 otteluun syntyivät tehot 5+6. 
7
Jussi Makkonen
Viime kaudella 42 otteluun 27 pistettä ja 16 jäähyminuuttia. Tällä kaudella 45 otteluun 23 tehopistettä ja 16 jäähyminuuttia. Jos jotain Makkoselta saa, niin ainakin tasaisuutta kausitilastoissa. Kauden parhaat hetket helmikuussa, mutta ei muuten pystynyt ihmeisiin, eivätkä ylivoimatehot olleet kummoiset. Aloitukset kuitenkin vahvaa osaamista.
7
Mikko Salmio
Joukkueen ilopilleri loi ympärilleen positiivista mieltä silloinkin, kun peli kentällä ei sujunut toivottuun malliin. Juuri ennen joulua Salmio sai juonen päästä kiinni, mutta siinä vaiheessa kausi päättyi loukkaantumiseen. Sitä ennen Jämsästä kotoisin oleva hyökkääjä oli matkalla Liiga-uransa piste-ennätykseen. Jatkaa Ässissä myös ensi kaudella.
6,5
Marco Insam
Italialainen oli erittäin mielenkiintoinen hankinta, joka osoittautui lopulta kelvolliseksi sellaiseksi. Kahdeksan maalia ja 19 tehopistettä oli hieno saldo pelaajalta, jonka moni ehkä oletti lähtevän Porista kotiinsa jo syksyllä. Teki maalinsa pääosin ryppäissä syys- ja joulukuussa, joiden vastapainona oli pitkiä maalittomia putkia. Kova laukaus, joka tarvitsisi tosin lisäkseen rahtusen tarkkuutta.
6,5
Matti Lamberg
Lambergin syyskautta varjosti pitkä pelikielto, jonka jälkeen pelituntumaan pääsy vei oman aikansa. Voimahyökkääjä siisti pelityyliään juuri tarvittavan verran, ja loppukauden ajan Lamberg taklasi, raastoi ja karvasi nelosketjun vakiopaikan arvoisesti. Appelgrenin ja Huhtasen kanssa Lamberg pääsi pelaamaan omilla vahvuuksillaan, ja Suorannan loukkaannuttua uudelleen tuurauskeikka ykkösketjussakin mahdollistui. Jatkaa Ässissä.
8
Jesperi Kotkaniemi
Ässien seuraava suurlupaus pelasi vaihtelevan ensimmäisen Liiga-kauden. Tehoja syntyi vakuuttavasti, vaikka Kotkaniemi vähän katosikin kuvasta kauden ratkaisuhetkillä. Juniori-ikäisyys näkyi vielä ratkaisuissa, kun olisi pitänyt edistää joukkueen peliä. Ylivoimaan ässäkasvatti toi oivaltavuutta ja vaihtoehtoja, mutta enempäänkin olisi ollut mahdollisuuksia. Jatkaa Ässissä pitkällä sopimuksella.
7
Sami Lähteenmäki
Lähteenmäen alkukauden tahti oli vakuuttavaa, mutta sitten loukkaantumiset veivät ensin parhaan terän ja lopulta päättivät kauden ennen aikojaan. Tehopisteitä syntyi kuitenkin enemmän kuin kummallakaan Lukko-kaudella, vaikka pelimäärä jäi maltillisemmaksi. Vastuuta riitti sekä tasaviisikoin että erikoistilanteissa.
6,5
Niklas Appelgren
Appelgren meni uransa ensimmäisellä Liiga-kaudella pitkälti muun joukkueen mukana. Loukkaantumisia tuli ja oli tehokkaana tai kadoksissa silloin, kun muukin joukkue. Jäi suhteellisen pieneen rooliin, eivätkä sentterille tärkeät aloitukset sujuneet oikein missään vaiheessa kautta. Plussaa pienestä jäähymäärästä, mutta harmittavan valjuksi kausi jäi.
5,5
Jouka Juhola
Kuparikiekon kasvatin ura Ässissä on polkenut paikallaan, eikä päättynyt kausikaan tuonut tilanteeseen ratkaisevaa muutosta. Juhola oli myös yksi monista, joiden kausi oli loukkaantumisten vuoksi äärimmäisen rikkonainen, juniori- ja liigaotteluita kertyi yhteensä 34 kappaletta. Vastuu edustusjoukkueessa jäi satunnaiseksi kauden edetessä. Juholan sopimus ulottuu vuoden 2019 kevääseen asti.
5,5
Mikael Saha
Sahakaan ei ole ässäurallaan ottanut merkittäviä kehitysaskeleita. Loppukaudella satunnaista vastuuta oli tarjolla kärkiketjuissakin, mutta lopullinen paikka niissä jäi ottamatta. Hieman alle kymmenen tehopistettä per kausi on ollut Sahan tahtina jo muutaman viime vuoden ajan. Sopimus Ässien kanssa päättyy.
6,5
Philip McRae
Ristiriitainen kausi. Vahva sisääntulo syksyllä, sen jälkeen tehot hiipuivat, kunnes löysi taas terävyyttä joulun tienoilla. Loukkaantui helmikuun puolessa välissä, eikä ehtinyt lopulta pelata kuin yhdessä pudotuspeliottelussa. 21 tehopistettä 42 otteluun on hyvä saldo, yli puolen pisteistä tultua ylivoimalla. Puolustuspelaamisen puutteet tulivat kuitenkin yhdysvaltalaisen pelaamisessa ajoittain esille ja jäähyjä tuli rahtunen liikaa.
8,5
Matti Kuparinen
Kapteeni Kuparinen esitti odotuksiin nähden varsin vahvan kauden, eikä johtaminen jäänyt vain pukukopin puolelle. Tehopisteiden valossa tehokkain kausi kuuteen kauteen, aloitukset kulkivat mainiosti ja tehotilastokin oli hyökkääjien keskuudessa koko liigan 11. paras. Paransi otteitaan kauden edetessä ja oli joukkueensa sydän ja sielu pudotuspelisarjassa Lukkoa vastaan. 
5,5
Matias Varttinen
Varttinen pelasi viime kaudella ensimmäisen täyden kautensa liigamiehistössä, ja tuo kausi oli erittäin onnistunut, kun maalejakin syntyi heti seitsemän. Kulunut kausi oli Varttiselle kuitenkin tervan juontia. Loukkaantumisten takia hyökkääjä pelasi vain puolessa runkosarjan otteluista, eikä ainuttakaan maalia syntynyt. Jäi pudotuspeleissä todella pienelle vastuulle. Jatkaa Porissa ensi kaudella.

Arvioitujen pelaajien lisäksi Ässissä pelasivat myös Valtteri Tammi ja Aki Juusela.

» Lähetä palautetta toimitukselle