Blues pääsee irti - Lukko kohtaa tutun mörön

CHL / Artikkeli
CHL:ssä Euroopan kiekkosarjat ovat törmäyskurssilla.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com
Viikonlopun peleissä on jälleen luvassa hienoja hetkiä, kun yhdet pelaavat historiansa ensimmäisen CHL-ottelun ja toiset kohtaavat jälleen tuttuakin tutumman vastustajan.

Suomalaiset esittivät jäätäviä otteita CHL:n alkuun: viisi ottelua, viisi voittoa. Lauantain ja sunnuntain otteluita arvioivat Helsingin Teemu Eirtovaara ja naapurikaupunki Espoon Eero Hurmerinta ja Vilja Päätalo.

Bluesin historian ensimmäinen CHL-vastustaja on HC Litvinov. Kuka tai ketkä ovat tällä kaudella espoolaisten pelillisiä johtajia?

Teemu Eirtovaara: Laskeva tähti Kim Hirschovits vetäisi sellaisen elämänsä kauden viime talvena, ettei epäilystäkään, etteikö siinä ole johtaja numero yksi nytkin. Pelimies.

Kriittisempää on, nouseeko SHL:n keskitason maalivahti Christian Engstrand Bluesissa johtotähdeksi. Tai onko nuorten maajoukkuevahti Kaapo Kähkösestä jo nyt siihen ruutuun. Lähteneen Eetu Laurikaisen jättämä aukko on nimittäin iso. Blues ei ole niin hyökkäysvoimainen, että pärjäisi ilman huippuluokan maalivahtipeliä. Joten katseet tolppien väliin!

Eero Hurmerinta: Blues nojaa samoihin johtohahmoihin kuin viime kaudellakin, minkä olettaisi olevan ainakin alkukaudesta hyvä asia. Hirschovits on tietysti tärkein pelaaja, ja tässä vaiheessa juuri kukaan ei kyseenalaista hänen rooliaan kapteenina.

Puolustuksesta on nostettava esiin Mikko Kuukka, jonka rooli korostuu, kun kaksi muuta kokenutta puolustajaa voivat olla sivussa kaikista alkulohkon peleistä.

Vilja PäätaloNostetaan Hirschovitsin lisäksi esiin Siim Liivik, joka on omanlaisensa ikoni pääkaupunkiseudun kiekolle tällä hetkellä. Ei sovi unohtaa myöskään Kai Kantolaa, joka oli melkoisissa liekeissä vuosi sitten alkukaudesta. Jospa sitä samaa iskua taas löytyisi jossain vaiheessa.

Blues on muutenkin mielenkiintoista nähdä CHL:ssä. Periksiantamaton ja sisukas joukkue voi pärjätä mainiosti tässä sarjassa.

Lukko saa heti ensimmäisessä ottelussa tutun vastustajan, kun viimeksi alkulohkossa ja puolivälierissä kohdattu Luulaja isännöi jälleen raumalaisia. Onko Lukosta tänä vuonna horjuuttamaan hallitsevaa CHL-mestaria?

Eirtovaara: Horjuttamaan Luulajaa? Ei. Koska Luulaja hankki Ilari Melartin. Melartia ei horjuteta.

Pelillisesti on tasaista. Viime syksystä jäi sellainen fiilis, että Luulaja panosti CHL:ään tosissaan, Lukko ei niinkään. Lopputulemana Luulajassa nosteltiin yhtä kannua, Raumalla ei yhtään.

Lukko on taas hyvä, Liigan kärkijoukkueita. Annan suosikinpaineet silti Luulajalle. SHL-joukkueet ovat olleet vakuuttampia kautta linjan, ja Luulaja vielä vahvistunut muun muassa Craig Schiralla ja Toni Rajalalla. Iso haaste raumalaisille.

Hurmerinta: Vieraskaukalossa homma on vaikeampi, mutta ei Luulaja helpolla tule pääsemään. Lukon joukkue muuttui varsin vähän viime kaudesta, joten suurimmalle osalle pelaajista systeemit ovat tuttuja.

Päätalo: Omalla tavallaan ihan koomista, että nämä kaksi joukkuetta eivät vain pääse eroon toisistaan.

Kuten Teemu jo mainitsi, Luulajassa panostettiin CHL:ään. Sen lisäksi siellä myös selvästi arvostettiin voittoa. Kaupungissa tiedetään varmasti, että lyhyessä alkulohkossa on pelattava alusta asti täysillä, jos mielii palauttaa pokaalin kotiin.

Mutta hei, ei se Lukollakaan pahalta näytä! Pitsiturnauksesta tuli voitto ja kaikkea. Tästä voi tulla hyvä matsi.

CHL toi Turkuun tämännäköisiä Linz-faneja.
CHL toi Turkuun tämännäköisiä Linz-faneja.
Kuva © Timo Savela

KalPa jäi viime vuonna ainoana suomalaisjoukkueena rannalle CHL-pudotuspeleistä. Nyt vastaan asettuu Tšekin liigan viime vuoden kakkosjoukkue Ocelari Trinec. Ei ihan helppo juttu, eihän?

Eirtovaara: Ei. Käytän silti vastaukseni tšekkiläisen jääkiekkoilun haukkumiseen.

Pelaajatuotanto ehtyy Tšekissä. Selvimmin se näkyy nuorten maajoukkueissa, mutta hiljalleen myös aikuisten tasolla. Johdannaisena oli karua nähdä viime kauden CHL:ssä, kuinka Extraligan joukkueet eivät pärjänneet suomalaisruotsalaisille vastustajilleen juuri lainkaan. Tosi heikko esitys heiltä.

KalPa on keskitason Liiga-jengi. Sillä pääsee jo suosikin asemaan Trineciä vastaan, tai ainakin hyvin lähelle sitä.

Hurmerinta: Ei varmastikaan ole. Trinec on saanut pidettyä hyvin joukkueensa kasassa, KalPa sen sijaan kärsi kovia menetyksiä. Stavanger Oilersin kotivoitto Trineciä vastaan mutkistaa lohkoa, eikä KalPallakaan tule olemaan helppoa jatkoonmenon suhteen. Kotitappio heti ensimmäisessä ottelussa olisi paha isku jatkohaaveille, mutta toisaalta toinen tappio sysäisi myös tšekkiläisjoukkueen tukalaan asemaan viimeisiin otteluihin.

Päätalo: Trinec vähän menetti uskottavuuttaan ottamalla komeasti turpiin Stavanger Oilersia vastaan heti ensimmäisessä ottelussa.

Tästä tulee hyvä lohko. Se on selvää jo nyt. KalPa tekee itselleen suuren palveluksen jos pystyy näyttämään järkytetyille tsekeille kaapin paikan.

 

Myös Valko-Venäjä on nyt CHL-maa.

JYPin ensimmäisen vastustajan Sheffield Steelersin pitäisi olla hoideltavissa, mutta riittävätkö jyväksyläläisten eväät myös isommissa peleissä?

Eirtovaara: JYP on peruslaadukas Liiga-jengi, sillä mennään CHL:ssä jo jonnekin asti. Mutta pelaajamateriaali on vähän heikentynyt, eivätkä valmennus tai maalivahtipeli ole kaikkein parasta. Eric Perriniä ja Markus Hännikäistä tulee vielä ikävä. Ei Jyväskylässä tarvinne CHL-finaalille hallivarausta tehdä.

Sheffieldiä sen sijaan haluan hehkuttaa. Eiväthän englantilaiset tokikaan pärjää, mutta ihan parasta CHL:ssä on, että näin elokuussa saa nähdä näitä eksoottisempia joukkueita. Ryppyotsaista vääntöä ehtii katsella sitten vielä kahdeksan seuraavaa kuukautta. Go Steelers!

Hurmerinta: Jääkiekossa yksittäisissä peleissä tapahtuu paljon yllätyksiä, mikä on JYPille erittäin hyvä asia. Joukkue voitti European Trophyn vuonna 2013, kaudella, joka kotoisessa liigassa päättyi puolivälieräpettymykseen. Samoin viime kauden CHL-voittaja Luulajan kausi SHL:ssä ei ollut erityisen hyvä.

Potentiaalisia nimiä joukkueesta löytyy, ja alkulohko ei ole missään nimessä vaikea. Pudotuspeleihin JYP todennäköisesti selviää, mutta en näe joukkuetta vahvana kandidaattina jatkamaan CHL-pelejä ensi vuoden puolelle.

Päätalo: Saa nähdä, mitä JYP jälkeen Perrinin saa aikaan. Todellinen tasonmittaus tulee kuitenkin vasta tämän jälkeen, sillä nämä brittijoukkueet ovat kuitenkin vähän toisella tasolla. Ja samaan hengenvetoon jatkan, että onneksi ovat mukana! Katsokaa vaikka tämä video, jos haluatte nähdä, kuinka paljon CHL saarella merkitsee.

Muokattu 23.8. klo 11.20: Poistettu kohta, jossa kerrottiin norjalaisjoukkue Stavangerin olleen ennen CHL-avauspeliään joukkueensa GM:n hautajaisissa. Hautajaisista otteluun tullut joukkue oli tanskalainen SönderjyskE.

» Lähetä palautetta toimitukselle