KHL:n alkukauden topit ja flopit: Barysin ykkösketjun johdolla

KHL / Artikkeli
Nigel Dawes on ollut täysin pitelemätön KHL-kaukaloissa alkukauden aikana.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com
Nigel Dawesin maalivire, Pietarin SKA:n hurja ylivoimaisuus, suurseura Metallurg Magnitogorskin vaikeudet ja Dinamo Riikan totaalinen floppaaminen. Siinä KHL:n alkukauden satoa niin onnistumisten kuin epäonnistumisten puolelta. Jatkoajan KHL-toimitus laittaa nyt sarjan alkukauden topit ja flopit järjestykseen.

Suomalaiskatsauksen tapaan aloitamme jälleen onnistumisista. Helppoahan olisi katsoa onnistujat suoraan sarja- tai pistetaulukosta, mutta yritämme, jälleen kerran, vertailla joukkueiden ja pelaajien suorituksia heille kauden alla asetettuihin odotuksiin.

Onnistujat

1. Barys Astana

Itäisen konferenssin piikkipaikalla seilaava kazakstanilaisjoukkue on onnistunut löytämään itsellensä uuden ykkösketjun, joka dominoi myös KHL:n pistepörssiä. Aiemmilta kausilta tutusta superketjusta on jäljellä vain Nigel Dawes, kun Dustin Boyd vaihtoi Moskovan Dynamoon ja Bradon Bochenski löi hokkarit naulaan viime kauden päätteeksi.

Tilalle astanalaiset ovat saaneet AHL:n jämähtäneet Linden Veyn sekä Matt Frattinin, mutta tahti on säilynyt samana. Dawes on painanut uskomattomat 28 maalia ja Linden Vey tehnyt käsittämättömät 42 tehopistettä 31 ottelussa.

Myöskin ykkösketjussa välillä viilettäneen Martin St.Pierren 24 tehopistettä kielivät siitä, että edellä mainitun kaksikon kemia toimii ketjun kolmannesta lenkistä riippumatta ja että epäilyistä huolimatta seuran uusi superketju on löytynyt.

Vertailun vuoksi sanottakoon, että Steve Moses teki ennätyskaudellaan 36 maalia 60 ottelussa ja Sergei Mozyakin viime kaudella uskomattomat 48 maalia. Viime kaudella Dawes teki juuri tuon 36 maalia kaudessa ja tällä kaudella Mozyakinin määräkin saattaa olla uhattuna.

Ykkösvitjaa on myös tukenut puolustuksesta Kevin Dallman yhdeksällätoista ja ensimmäistä kautta Venäjällä pelaava Darren Dietz kahdeksallatoista tehopisteellänsä. Maalissa Henrik Karlsson on ollut ajoittain vakuuttava. Vaikka joukkue on päästänyt 77 maalia kuluneen kauden aikana, kuuluu Karlsson sarjan huippuvahteihin.

Vielä tässä vaiheessa kautta joukkueen ykkösketju on siis ollut täysin pitelemätön vastustajille. Moni seura kuitenkin varmasti löytää pitkän kauden aikana aseet ketjut pimentämiseen.

Tällöin voi käydä, että Astanan suurimmasta vahvuudesta tuleekin heidän suurin ongelmansa. Ykkösketjun pimentämisen jälkeen joukkue kun tulee olemaan kovin aseeton, varsinkin sarjan huippujoukkueita vastaan.

2. Neftehimik Nižnekamsk

Neftehimik Nizhnekamsk on onnistunut vakuuttamaan tasaisuudellaan kauden aikana. Joukkue majailee itäisessä konferenssissa neljäntenä ja takana taulukossa ovat muun muassa suurseurat Salavat Ufa ja Metallurg Magnitogorsk.

Joukkueen suurimpia syömähampaita ovat olleet Tšekin liigasta Neftehimikiin täksi kaudeksi hankittu tšekkisentteri Robin Hanzl ja suomalaisille Liigastakin tuttu yhdysvaltalainen Dan Sexton.

Hyvinkin kiisteltynä persoonana pidetty Andrei Nazarov on saanut joukkueestaan miltei maksimaalisen tuloksen irti. Suuren vaihtuvuuden kesällä kokeneen joukkueen ehdottomia vahvuuksia ovat tällä hetkellä tasapainoisuus ja selkeä yhteenkuuluvuuden tunne.

Neftehimikille voikin hyvillä mielin povata pääsyä pudotuspeleihin keväällä.

3. Ulkomaalaispuolustajat

Selvennettäköön heti alkuun, että ulkomaalaisella tarkoitamme KHL:n yhteydessä ei-venäläisiä. Ei siis kannata hämmästyä, jos luet, miten suomalainen tulee mainittua tämän sarjan yhteydessä joskus ulkomaalaisena.

Kuluva KHL-kausi on ollut ulkomaalaispuolustajien dominointia. Pelkästään pistepörssiä katsomalla huomaa, että top 10:ssäkin on vain yksi ainoa venäläinen, täksi kaudeksi KHL:ään palannut Andrei Markov.

Vaikka puolustaja voi olla joukkueensa tärkein palanen ilman tehopisteitäkin, on nykypäivän jääkiekossa yhä tärkeämpää, että puolustajat pystyvät tukemaan hyökkäyspeliä ja pelaamaan aktiivisesti kiekon kanssa.

Ja tähän huutoon on saatu vastauksia: Jakub Nakladal Lokomotiv Jaroslavlissa, Philip Larsen Salavat Julajevissa ja Matt Gilroy Jokereissa ovat kaikki esimerkkejä joukkueelleen elintärkeistä ulkomaalaispuolustajista.

Kun tähän lisää jo mainitun Kevin Dallmanin Astanasta ja Patrick Hersleyn venäläispelaajien muutoin hallitsemasta Pietarin SKA:sta, niin voidaan todeta, että lähes jokainen sarjan kärkiseura luottaa ulkomaalaiseen johtotähteen pakistossaan.

4. Severstal Tšerepovets

Lännen joukkueiden suurin yllättäjä on ehdottomasti ollut Severstal Tsherepovets. Häntäpäähän ennen kautta arvioitu joukkue on pelannut loistavan alkukauden ja on peräti sijalla 6. läntisessä konferenssissa.

Melko nimettömän joukkueen menestys on kulminoitunut kauden aikana yhteen mieheen: äärimmäisen taitavaan venäläishyökkääjään Dmitri Kagarlitskyyn.

Kagarlitskyn alkukausi on ollut maagisen hyvä. Mies on 28 tehopisteellään koko KHL:n pistepörssin kahdeksantena, mutta edes se ei ole miehen kaudessa uskomattominta.

Kun Severstal on tehnyt joukkueena yhteensä vain 62 maalia, tarkoittaa se sitä, että Kagarlitsky on ollut mukana lähes puolessa joukkueen kaikista kauden aikana tekemistä maaleista.Tässä tapauksessa joukkue on siis kirjaimellisesti ollut miehen reppuselässä.

Mielenkiintoista on myös, että joukkueen 16 voitosta vain kolme on tullut yli maalin erolla. Voidaan siis sanoa, että Severstal todella on parhaimmillaan tiukassa paikassa, mikä lupaa joukkueelle entisestään hyvää kevättä varten.

5. Pietarin SKA

Joku voisi kysyä, että miten onnistumisena voidaan pitää sitä, että seura, jonka budjetti ja pelaajamateriaali ovat täysin eri planeetalta muiden kanssa, yksinkertaisesti myös johtaa liigaa?

Pietarin SKA:n kohdalla kyse ei ole niinkään siitä, että se olisi onnistunut, koska se johtaa KHL:ää, vaan siitä tavasta, jolla se on tällä kaudella esiintynyt. Joukkue jäi ensimmäistä kertaa kokonaan pisteittä vasta viime viikolla, kun Spartak Moskovan onnistui yllättämään pietarilaiset lukemin 1-3.

Ensimmäistä SKA:n tappiotakin jouduttiin odottamaan lähes lokakuun puoleenväliin asti. Tällaiset voittoputket ovat käsittämättömiä tuloksia missä tahansa sarjassa.

Käsittämättömästä tähtinipusta huomionarvoisinta on ollut Nikita Gusevin säilynyt vire. Vaikka viime kauden huippuketju hajosi Vadim Šipatšjovin ja Jevgeni Dadonovin siirryttyä NHL:ään, on Gusev ollut tälläkin kaudella SKA:n tehokkain pelaaja yhdessä Ilja Kovaltšukin kanssa.

Pietarin SKA on ollut jopa odotettua vaarallisempi joukkue.
Kuva © Pekka Rautiainen / Jokerit

Epäonnistujat

1. Dinamo Riika

KHL:n floppilistaa ei yksinkertaisesti voi aloittaa millään muulla kuin Dinamo Riikalla. Joukkue on kerännyt kauden ensimmäisen puolikkaan aikana vain 18 pistettä ja varsinaisella peliajalla sille on kirjattu tasan kaksi voittoa.

Alta kaikkien arvosteluasteikkojen pelannut latvialaisryhmä oli myös kauden ensimmäinen seura, joka vaihtoi päävalmentajaa KHL:ssä, kun Latvian NHL-legenda Sandis Ozolins sai lähteä ja tilalle tuli toinen latvialainen, Girts Ankipans.

Valmentajan lisäksi joukkueesta sai lähteä myös ykkösmaalivahdiksi Dinamoon hankittu Justin Peters. Yllätyksenä potkut tuskin kanadalaiselle tulivat, sillä 14 ottelun jälkeen hän oli päästänyt lähes 3,5 maalia ottelua kohden.

Dinamon kunniaksi on sanottava, että he tekivät kauden aikana loistavan pelaajahankinnan, kun Anssi Salmela houkuteltiin Riikaan. Alkukauden pelaamatta ollut Salmela on 14 ottelussa tehnyt peräti kahdeksan tehopistettä ja noussut Dinamon selkeäksi ykköspuolustajaksi.

2. Metallurg Magnitogorsk

Idän jättiläisen Metallurg Magnitogorskin alkukausi on ollut todella vaikea. Magnitogorskille povattiin ennen kauden alkua vaikeata kautta, mutta tämän hetkinen sijoitus sarjataulukossa on kaikesta huolimatta suuri pettymys.

Kärkipaikoista nauttimaan tottunut seura on tällä hetkellä konferenssinsa seitsemäntenä, vain kaksi pistettä pudotuspeliviivan yläpuolella.

Joukkue koki suuria menetyksiä kesän aikana, kun muun muassa sarjan parhaisiin puolustajiin kuuluneet Chris Lee ja Viktor Antipin jättivät seuran. Sergei Mozyakin ei ole yksin onnistunut kannattelemaan joukkuetta, varsinkaan, kun Jan Kovar ei ole pelannut alkukaudesta omalla tasollansa.

Ehkä suurimmat pettymykset löytyvät kuitenkin maalivahtiosastolta. Kokenut Vasili Koshechkin eikä myöskään lupaava Ilja Samsonov ole pystyneet vastaamaan huutoon tarvittavalla tavalla.

Tällä kaudella Magnitogorsk ei tule taistelemaan konferenssin voitosta eikä myöskään Gagarin Cupin voitosta. Putoaminen pudostuspelien ulkopuolelle olisi täydellinen katastrofi, mutta kuitenkin täysin mahdollista.

3. Kyle Chipchura

Melkein 500 peliä NHL:ssä pelannut Kyle Chipchura on ollut yksi kauden suurimmista epäonnistuneista pelaajahankinnoista. Monipuolisena pelaajana tunnettu kanadalainen siirtyi täksi kaudeksi Kunlun Red Stariin slovakialaisesta Slovan Bratislavasta.

Vaikka kiinalaisten alkukausi onkin ollut mukiinmenevä, niin Chipchurasta ei voi sanoa samaa. 29 ottelussa tehot 2+4 nakuttanut hyökkääjä hankittiin seuraan suuriin saappaisiin, mutta tulos on ollut odotettu heikompaa.

Vaikka pistemäärä ei kerro kaikkea vahvana kahden suunnan pelaajana tunnetun Chipchuran pelaamisesta, niin kuusi tehtyä pistettä on silti selkeä pettymys miehen kohdalla.

Kunlun taistelee tällä kaudella taas pudotuspelipaikasta ja sinne yltääkseen varsinkin Chipchuran on nostettava reilusti tasoaan kauden toisen puoliskon aikana.

4. Traktor Tšeljabinsk

Tšeljabinskin kiekkokaupungin ylpeys on joutumassa taistelemaan paikasta pudotuspeleihin. Moni varmasti odotti Traktorilta vahvempia otteita heti alusta alkaen ja varsinkin vieraspeleissä joukkueella on ollut vaikeuksia.

Kotipeleistä voi mainita sen, että joukkue on viimeksi onnistunut voittamaan ottelun kotona enemmän kuin yhdellä maalilla elokuun kahdeksantena päivänä, eli kolme kuukautta sitten.

Paul Szczechura ja kokenut Maxim Yakutsenya ovat onnistuneet säilyttämään hyvän tasonsa, mutta kukaan muu Traktorin pelaajista ei mahdu edes sadan parhaan pelaajan joukkoon pistepörssissä.

KHL on runkosarjan osalta todella tasainen tällä kaudella, joten Traktor joutuu kevätkaudella parantamaan peliänsä monella osa-alueella, mikäli haluaa kauden jatkuvan edes pudotuspeleihin asti.

5. Otteluohjelma

Omalta osaltaan epäonnistuneena voidaan pitää myös KHL:n täksi kaudeksi laatimaa otteluohjelmaa. On vaikea nähdä mitään perustelua esimerkiksi Salavat Julajev Ufan kaudenaloitukselle, jossa joukkue pelasi 11 ottelustaan peräti 10 kotikaukalossa.

Pitkät kotiputket synnyttävät pitkiä vierasputkia, ja vaikka putket tiettyyn rajaan saakka ovat edellytys KHL:ssä, eivät liian pitkät reissut ole varmasti minkään joukkueen toivelistalla.

Lisäksi oma ihmetyksensä liittyy KHL-kauden ajoitukseen. Tänäkin vuonna kausi aloitettiin aikaisin elokuussa, noin kuukautta ennen Euroopan muita sarjoja. Runkosarja myös päättyy heti maaliskuun alussa, kun se olympialaisten takia venyy KHL-mittapuulla niinkin pitkälle. Yleensä KHL-runkosarja on loppunut jo ennen helmikuun päättymistä.

Varmasti moni on miettinyt samaa, mutta todettakoon vielä kerran: jos kerran pelit ovat nyt todella tiiviisti, miksei lisätä aikaa pitämällä aloitus ennallaan ja jatkamalla runkosarjaa reilusti maaliskuun puoleenväliin asti?

Mestarin kyllä ehtisi silloinkin ratkoa ennen MM-kisojen alkua.

» Lähetä palautetta toimitukselle