Maanantaijää, viikko 6: Siirtoraja joulukuulla estäisi pudotuspelikevään tyhjät eväsreput

LIIGA, MESTIS, MAAJOUKKUE / Artikkeli
Runkosarjan viimeinen loppurytistys alkaa HIFK-johtoisena.
Jatkoajan Maanantaijää leipoo tällä kertaa pudotuspeli- ja talouskakkua. Pitikö tämäkin tyhjennys taas nähdä? Millä simppelillä keinolla tyhjennykset saataisiin pois?

Happea, happea! Pelaajia tulee ja pelaajia menee. Kulunut Liiga-viikko aiheutti parranpärinää etenkin otteluohjelman osalta. Miksi ihmeessa Liigassa pelataan otteluita samaan aikaan maaotteluiden kanssa? Niin.

Lisäksi Liigassa nähtiin tyhjennysmyyntejä, kun Bluesin lisäksi HPK luopui pelaajistaan pudotuspelien luisuttua hämeenlinnalaisnäkökulmasta liian kauas. Rivejään vahvistivat etenkin Tappara ja Kärpät.

Maanantaijäälle kaarsivat tällä kertaa Tampereen suunnalta kokeneet merirosvot Leo Runsas ja Lauri Lehtinen sekä Jatkoajan paattia ilman pelaajamyyntejä ohjaava päätoimittaja Antti Wennström.

Kärpät pyrkii nostelemaan taas Kanada-maljaa.
Kuva © Antti Romsi - http://www.romsi.net

1. erä: Kärpät ja Tappara ovat vahvistaneet rivejään. Miltä kärjen tilanne näyttää kevättä ja pudotuspelejä ajatellen?

Leo Runsas: HIFK on nostanut osakkeitaan kärkitaistelussa roimasti. Se on kiskaissut jo neljän pisteen kaulan lähimpänä takana vaanivaan Kärppiin, ja muut ovat vielä taaempana. Taannoin luin jostain kommentin, että helsinkiläisten sijoitus sarjakärjessä on noin sanotusti tuurijuttu, mutta eivät he sieltä ole poiskaan tipahtaneet epäilyistä huolimatta.

Yksi asia, joka on minua yllättänyt, on ollut Tapparan takamatka kärkeen. Joukkue on taas parantanut asemiaan, mutta on silti edelleen sarjanelosena jo 14 pistettä kärkipaikasta. Muuten mitään ihmeellisempiä asioita en sarjataulukosta näe. Toki yksi jos toinenkin joukkue voisi olla sijan tai useammankin suuntaan tai toiseen eri paikassa, mutta tätä se jääkiekko on. Kukaan ei ole aina mahtavin ja voittamattomin.

Lauri Lehtinen: Kärki on jo hetken aikaa ollut kolmen tai neljän joukkueen sirkus - vähän riippuen siitä, kuinka paljon luottaa Tapparan loppurunkosarjaan. Vaikka HIFK saattaa hyvinkin viedä runkosarjan ykköstilan, eihän suurimmasta mestarisuosikista ole epäselvyyttä.

Kärpät on ollut hiljaisen dominoiva läpi runkosarjan ja kaksinkertainen hallitseva mestari on Lauri Marjamäen timanttisessa valmennuksessa valmis kevään koitoksiin. Sakari Mannisen ja Jari Sailion hankinnat takaavat, että Marjamäki pystyy tänäkin keväänä pyörittämään laajaa ja erittäin tasokasta rinkiä pudotuspeleissä, ja lopulta vastustajat vain lakoavat oululaisten jalkoihin.

Vain maalivahtipelin hapuilu voi olla oululaisten heikko kohta.

HIFK on ollut järkälepakki Keith Aulien hankinnan jälkeen hiljaa siirtomarkkinoilla, mutta kyseessä on silti Kärppien selkeä ykköshaastaja. HIFK:n nopeaan pelinkääntämiseen perustuva pelitapa ja puolustus joutuvat testiin keväällä, mutta hyökkäysalueella riehuvat petopaidat voivat hyvin painella vaikka tappiin asti.

JYP on ollut jo tovin Liigan parhaita joukkueita, mutta aivan kuumimmaksi pyttysuosikiksi en jyväskyläläisiä laske. Marko Virtasesta voidaan olla montaa mieltä, mutta JYPillä on alla upea kausi. Mustapunavalkoiset eivät päästä ketään helpolla keväällä.

Tappara on erittäin vahvoilla neljänneksi kotietujoukkueeksi ja huima loppukiri voisi vielä sotkea kärkikolmikon järjestystä. Tuukka Mäntylän ja Aleksi Salosen hankinnat tekevät Tapparan puolustuksesta todella vahvan, monipuolisen ja laajan. JYPistä tullut Salonen on tällä hetkellä käytännössä Tapparan kahdeksas puolustaja.

Juhani Jasu on juuri sitä, mitä lääkäri Mikko Leinonen on Tappara-hyökkäykselle määrännyt kesken kauden viime vuosina. Jasu tuo hyökkäykseen yhden Liigan parhaimmista aloittajista, taistelevan työmyyrän ja hyvän puolustavan sentterin. Kirvesrinnoilla on nyt yhdeksän vähintään kymmenen maalin miestä tältä kaudelta, joten laajuutta löytyy.

Tappara lähtenee tänä keväänä välieriin ilman kotietua. Kirvesrinnat ovat vieneet viime keväinä välierien seitsemänsiä pelejä edukseen juuri Hakametsässä. Nyt asetelma on haastavampi - etenkin kun kirvesrintojen maalivahtikuvio ei vieläkään ole selvä. Tästäkin huolimatta Tappara tulee olemaan keväällä kivenkova vastus kenelle vain. Joukkueessa piisaa rutiinia, luonnetta ja menestyksennälkää.

Espoossa on käynyt pelaajakäytävällä melkoinen mieskato.
Kuva © Petteri Äikäs - petteri.aikas@jatkoaika.com

2. erä: Häntäpään joukkueet ovat taas panneet tyhjennysmyynnin pystyyn, Blues toki jo pitkin kautta. Onko tässä mitään järkeä?

Lehtinen: Ei. Tyhjennysmyynnit eivät ikinä ole hyvästä Liigalle tai sen imagolle, mutta suljetun sarjan aikana näihin urheilun irvikuviin on vain totuttava. Tämä tiedoksi teille kausikortin omistajille. Jos joukkueenne ei menesty, loppukaudella saat katsoa rahasi vastineeksi oman seurasi A-junioreita isoissa valoissa. Mukavaa, eikö?

On vaikea arvioida, nähdäänkö peräpään jengeistä vielä lisää tyhjennysmyyntejä maanantain aikana. Taloudellisesti ajatellen joukkueiden, jotka eivät todennäköisesti pääse pudotuspeleihin, kannattaa harkita niiden pelaajien myyntiä, jotka eivät kuulu seuran tulevaisuuden suunnitelmiin. Esimerkiksi Ilveksen viimeaikaiset hyvät otteet saattavat viedä yhden potentiaalisen myyjän pois markkinoilta.

Wennström: Ei.

Itse en enää syty tyhjennykselle edes taloudellisella selityksellä. Jos jääkiekkosarjaa halutaan tehdä urheilullisuuden sijaan talous näin kärkevästi edellä, niin sitten sarjassa pitäisi sopia paljon vahvempi yhteinen ohjaus taloudelle. Taloutta pitäisi kootusti seurata tarkemmin ja ohjata vaikeuksiin ajautuvia seuroja ajoissa.

Muuten pudotuspelikevättä kohti menee joka vuosi vähintään pari joukkuetta tyhjällä repulla, eikä Bluesin kaltaisiin kriiseihin herätä ennen kuin liian myöhään. Nyt myös tilinpäätöstiedot tippuvat vähän milloin sattuu.

Mitä tulee itse siirtoihin, niistä päästäisiin helposti eroon laittamalla siirtoraja joulukuun loppuun. Silloin kaikki joukkueet ovat yleensä vielä tuhdisti pudotuspelitaistossa mukana.

Ehkä tällaisia kuvioita päästään joskus taas juonimaan, jos SM-liiga Oy onnistuu kaapimaan itselleen uuden toimitusjohtajan. Tai pikemminkin sitten, kun seurat ottavat avoimemmin vastuuta tekemisistään. Kävin sitä kuviota tarkemmin läpi vajaat pari viikkoa sitten.

Lehikoinen vaihtoi Jokipojista Sportin puolustusta vahvistamaan.

3. erä: Viimeisestä pudotuspelipaikasta taistelevat terävimmin Sport, KooKoo ja Ässät. Millainen kamppailu keväällä nähdään?

Runsas: Kamppailu viimeisistä pudotuspelipaikoista on tiukka. Pelicanskaan ei ole vielä täysi kirkossa kuulutettu pudotuspelijoukkue, KooKoo ja Ässät vaanivat seitsemän ja yhdeksän pisteen kanssa. Ässiä vielä auttaa yhdestä kahteen vähemmän pelattua peliä muihin kilpakumppaneihin verrattuna. Ässien alla olevat joukkueet tarvitsisivat jo melkoisia kaneja hatusta pudotuspeleihin noustakseen.

Yhtä merkittävää osaa pudotuspelipaikkataistossa tulevat näyttelemään mahdolliset tulevat pelaaja- ja valmentajamuutokset. Ässät vaihtoi jo Pekka Rautakallion Mikael Kotkaniemeen, ja esimerkiksi Sport hankki Esa Lehikoisen Jokipojista. Tuleva maanantai voi heilutella voimasuhteita mielenkiintoisilla tavoilla.

Lehtinen: Tuntuu siltä, että joka vuosi viimeisistä pudotuspelipaikoista nähdään hurja taistelu. En usko Ilveksen nousuun tai Pelicansin romahtamiseen, joten kymmenes tila on kolmen kauppa. Sportin viimeaikaiset voitot Tapparasta, SaiPasta, Kärpistä ja samoista paikoista tappelevasta Ässistä osoittavat vaasalaisten iskukyvyn. Tomek Valtosen kotkapoppoo on tosissaan.

Sympaattisen KooKoon kausi huipentuisi pudotuspelipaikkaan, mutten usko mustaoranssien höökin riittävän loppuun asti. Ari Vallinin jääminen pudotuspelien ulkopuolelle on tragedia. Kotkaniemen tulo Ässiin antaa porilaisille vielä oljenkorren. Debyytti toi murskavoiton Lukosta, mutta taso ja hurmos täytyisi vielä säilyttää. Jos pitäisi heittää arvio kymppipaikan kohtalosta, löisin rahani kiinni Sportin puolesta.

Jatkoaika: Ässät alkoi kuluvalla viikolla potkut päävalmentajalleen Pekka Rautakalliolle ja palkkasi tilalle Mikael Kotkaniemen. Saako Kotkaniemi hilattua patapaidat vielä pudotuspeleihin?

Runsas: Ässien valmennusjohdon oli pakko tehdä jotain pudotuspelitavoitteen saavuttamiseksi. Rautakallion vaihto Kotkaniemeen nähtiin nyt hyväksi vedoksi. On mielenkiintoista nähdä, mitä KHT:n päävalmentajan pallilla tämän kauden menestyksekkäästi valmentanut Kotkaniemi saa aikaiseksi. Suomi-sarjan kolmas sija ei ole huono saavutus aiemmassa joukkueessa.

Saako Kotkaniemi vedettyä sellaisen kanin hatusta, että Ässät etenisi pudotuspeleihin?
Kuva © Esko Kallioniemi

Fakta on silti myös se, että Ässien kokoonpano ei edelleenkään pullistele suuriin urotekoihin pystyviä pelimiehiä. Vahvistuksetkin olisivat paikallaan. Kuten aiemmassa kysymyksessä mainitsinkin, Ässillä on silti etu siinä, että sillä on 11 peliä jäljellä runkosarjassa päävastustajien yhdeksää tai kymmentä vastaan. Tästä voi olla suurikin hyöty.

Lehtinen: Kuten äsken uumoilin, en usko Ässien ottavan pudotuspelipaikkaa, jos pitää veikata. Silti Kotkaniemen debyytti oli vakuuttava, ja pidän miestä oikein hyvänä valmentajana.

Parantunut joukkuehenki, hurmos ja itseluottamus voivat siivittää Ässät vielä oikein hyvään loppukauteen, ja kuten kiekkojargonin aapinen sanoisi, marginaalit ovat pienet. En olisi kymppipaikasta yllättynyt, ja Ässillä on kyllä potentiaalia olla säälipudotuspeleissä varsin veemäinen vastustaja.

Se, miten Ässissä kohdellaan jo muutenkin henkisesti pahoinpideltyä porilaista kiekkolegendaa onkin sitten toinen asia – oli Rautakallio kuinka vaikea persoona tahansa. Pudotuspelipaikka olisi tietysti erittäin hyvä perustelu potkuille ja haiseva kaalipiirakka suoraan kaltaisteni arvostelijoiden pärställe.

Luttinen on todellinen HIFK:n mies.

Voittomaalikilpailu: Arttu Luttinen sai kuluvalla viikolla täyteen 700 Liiga-peliä. Millaisia muistoja HIFK-kapteenin ura nostattaa sinussa?

Lehtinen: Kombo Arttu Luttinen ja 700 liigapeliä saa tuntemaan itsensä vanhaksi. Luttinen on Liigan kautta aikain 33. pelattujen ottelujen määrässä ja 32 ikävuotta takaavat, että Luttisella on mahdollisuus nousta tilastoissa vielä huolella.

Luttinen muistetaan todellisena joukkuepelaajana ja kapteenityyppinä, joka on hurjan työmäärän ohessa osannut myös laittaa mustaa pussiin. Uran suurin saavutus lienee tällä hetkellä hopeaa noutaneen Pelicans-joukkueen kipparointi kaudella 2011–12.

Jos Luttinen palauttaa HIFK:n mestaruuskantaan kapteenina, hyökkääjän uran perintö muuttuu huimasti. Taistelijan 700 liigapelin aikana oppimat temput punnitaan tänä keväänä toden teolla.

Wennström: Jaahas, toimittaja Lehtinen tuntee itsensä vanhaksi. Tämäkin "liigaveteraani" on minua kuusi vuotta nuorempi...

Luttisen ura on hyvä jääkiekkoilijan ura. Hänestä ei tullut NHL-pelaajaa, mutta Luttinen kuitenkin yritti ja kävi kokeilemassa. Ei jää hampaankoloon. Menestyksekkäiden HIFK-kausien ohella minäkin nostaisin tuon Pelicans-kauden esille siksi, että tuolloin keväällä isketyt kahdeksan maalia pudotuspeleissä olivat kova esitys. Se oli esimerkiksi kolme maalia enemmän kuin Ryan Laschilla tuona keväänä. Kertoo jotain.

Viikon pelaaja

Tätä puuhaa Kuusela on tehnyt Liigassa jo 200 kertaa.
Kuva © Jarno Hietanen

Kristian Kuusela, Tappara. Kuusela sai kuluneella viikolla kasaan 200 Liiga-maalia ja on esiintynyt viime aikoina muutenkin vahvasti. 32-vuotias hyökkääjä on rikkonut myös yhden kauden piste-ennätyksensä ja on oleellinen osa Tapparan menestysaikeita.

Viikon twitaatti

» Lähetä palautetta toimitukselle