Miehet huomenna olympialaisten valokeilaan - Kanadalla ylivoimaisesti eniten NHL-kokemusta

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Brian Gionta on olympialaisten ainoa pelaaja, jolla on yli tuhat NHL-ottelua vyöllään.
Kuva © Getty Images
Vaikka nykyiset NHL-pelaajat loistavatkin poissaolollaan Pyeonchangista, on jokaisella joukkueella riveissään NHL-kokemusta. Maakohtaisessa tilastossa kärjessä on Kanada. Suomen joukkueesta NHL-kokemusta ei juurikaan löydy.

Meneillään olevat Pyeonchangin olympialaiset ovat ensimmäiset vuoden 1994 ja Lillehammerin, joihin maailman kovin kiekkoliiga NHL ei ota osaa.

Vaikka NHL ei olekaan mukana tämän kertaisessa miesten jääkiekon olympiaturnauksessa, on kaikilla 12 osallistujamaalla NHL-kokemusta riveissään.

Tämä voi kuulostaa uskomattomalta, mutta jopa isäntämaa Etelä-Korean joukkueen pelaajilla on yhteensä 27 NHL-ottelua. Selitys tähän on se, että Koreaan on tuotu pelaajia Pohjois-Amerikasta. NHL-kokemusta omaa kaksi tällaista tuotua pelaajaa, Alex Plante sekä Bryan Young.

Vaikka listalla toiseksi viimeisenä olevan Slovenian ainoa nykyinen NHL-pelaaja Anze Kopitar ei luonnollisestikaan kisoissa ole, löytyy joukkueesta silti 46 ottelun verran kokemusta NHL:stä.

Joukkueen hyökkääjä Jan Mursak nimittäin pelasi Detroit Red Wingissä kausilla 2010-2012, jonka ansiosta Slovenia vältti jumbosijan tässä vertailussa.

Eniten yhteenlaskettuja NHL-otteluita on Kanadalla, yhteensä 5544 ottelua. NHL-kokemusta Kanadan ryhmässä on peräti 23 pelaajalla 25 miehen kokoonpanosta.

Toisena tilastossa on Yhdysvallat 3083 ottelulla eli ero Kanadaan on huima. Suomi on listalla vasta sijalla 8. yhteensä 645 ottelullaan.

NHL-otteluiden määrällä mitatut top-5 maat:

1. Kanada (5544 ottelua)
2. Yhdysvallat (3083)
3. Venäjän OU (2565)
4. Ruotsi (1612)
5. Saksa (1429)

Gionta ainoa tuhanteen peliin yltänyt

Kun tutkitaan tarkemmin kunkin maan NHL-kokemuksen jakautumista, on helppo huomata selkeä pääsääntö. Kanadaa lukuun ottamatta monen maan NHL-peleistä valtaosa on yhden tai kahden pelaajan ansiota.

Esimerkiksi Saksan viides sija yllä olevassa tilastossa selittyy sillä, että maalla on NHL:ssä pitkän uran tehneet Christian Erhoff ja Marcel Goc, jotka vastaavat kahdestaan neljää peliä lukuunottamatta koko Saksan joukkueen NHL-kokemuksesta.

Yksittäisistä pelaajista NHL-otteluissa mitattuna ykkönen on Yhdysvaltain Brian Gionta, 1006 ottelullaan. 39-vuotias kokenut amerikkalainen on samalla kisoihin osallistuvista pelaajista ainoa, joka on yltänyt urallaan yli tuhanteen otteluun NHL:ssä.

Hieman alempana olevan viiden kärjen ulkopuolelta pitkän NHL-uran pelanneita pelaajia ovat muun muassa Kanadan Derek Roy ja Rene Bourque, Slovakian Ladislav Nagy, Sveitsin Jonas Hiller sekä Ruotsin Viktor Ståhlberg.

Rehellisyyden nimissä on todettava, että eniten NHL-kokemusta näissä kisoissa omaavat pelaajat ovat myös hyvin pitkälti jo uransa ehtoopuolella. Olipa syynä oma valinta tai sopimustarjousten puute, niin ovi näiden pelaajien osalta NHL:ään on lähes poikkeuksetta jo pysyvästi kiinni.

Esimerkiksi Giontan kohdalla NHL-ura päättyi viime vuonna, jonka jälkeen mies on pelannut tällä kaudella vain yhden ottelun AHL:ssä. Nähtäväksi jää pystyykö hän tarjoamaankaan muuta joukkueelle kuin oman kokemuksensa pukukopissa.

Mielenkiintoinen yksityiskohta on myös se, että viiden kärjessä NHL-otteluissa määrässä olevista pelaajista peräti neljän ura NHL.ssä alkoi kaudella 2001-2002. Se, onko kyseessä sattuma vai oliko vuosi 2001 erityisen hyvä vuosi nousta taalaliigaan, jää muiden historian kaivelijoiden selvitettäväksi.

Kokeneiden sotaratsujen lisäksi kisoissa on toisaalta paljon myös nuoria tulevaisuuden tähtiä, joille on helppo ennustaa pitkää uraa NHL-kaukaloissa. Tällaisia ovat muun muassa Ruotsin ja Suomen puolustajat Rasmus Dahlin ja Miro Heiskanen, sekä Venäjän OU:n hyökkääjä Kirill Kaprizov.

Jos siis nyt jo Eurooppaan palanneet entiset NHL-tähdet eivät enää herätä kiinnostusta, kannattaa katse suunnata näihin nuoriin tulevaisuuden tähtipelaajiin.

Eniten NHL-otteluita urallaan pelanneet olympiaturnaukseen osallistuvat pelaajat:

1. Brian Gionta, Yhdysvallat (1006 ottelua, kaudet 2001-2017)
2. Martin Erat, Tšekki (881 ottelua, 2001-2015)
3. Pavel Datsjuk, Venäjän OU (853 ottelua, 2001-2016)
4. Chris Kelly, Kanada (833 ottelua, 2003-2017)
5. Ilja Kovaltšuk, Venäjän OU (816 ottelua, 2001-2013)

Lepistö kokenein suomalainen

Leijonat löytyvät joukkueiden yhteenlasketuissa NHL-peleissä mitattuna tosiaan sijalta 8. Yllä luetellun viiden kärjen lisäksi Suomen edelle mahtuvat myös Tšekki sekä Sveitsi.

Suomen tilanne muihin listauksen kärkimaihin nähden on hyvinkin erilainen, sillä Suomelta ei löydy yhtäkään todellista NHL-konkaria.

Tällaisen pelaajan mukanaolo oli kuitenkin Suomenkin osalta hyvin lähellä, kun Lauri Korpikoski palasi syksyllä Eurooppaan ja oli mukana Leijonissa Venäjän EHT-turnauksessa joulukuussa.

Korpikosken yhteensä 609 NHL-ottelua olisivat nostaneet Suomen Saksan kantaan kuudenneksi. Korpikoski ei kuitenkaan mahtunut päävalmentaja Lauri Marjamäen kaavailuihin eikä siten ole mukana kisoissa.

Suomen miesten jääkiekkomaajoukkueessa olympialaisissa NHL-kokemusta on yhdeksällä pelaajalla, joista tosin maalivahti Mikko Koskisella ja Oskar Osalalla pelit ovat laskettavissa yhden käden sormilla. Koskisella pelejä on neljä ja Osalalla kolme.

Eniten NHL-otteluita urallaan pelanneet suomalaiset

1. Sami Lepistö (176 ottelua, kaudet 2007-2012)
2. Lasse Kukkonen (159 ottelua, 2003-2004 ja 2006-2009) sekä Karri Rämö (159 ottelua, 2006-2009 ja 2013-2015)
4. Teemu Hartikainen (52 ottelua, 2010-2013)
5. Joonas Kemppainen (44 ottelua, 2014-2015)

» Lähetä palautetta toimitukselle