Naisten lätkää: Uusi kausi, uhka vai mahdollisuus?

Muut Sarjat / Artikkeli
Naisleijonat taipui neljänneksi kevään MM-kisoissa.
Kuva © Julia Heino, julia.heino@jatkoaika.com
Luistimet on vedetty kesän jälkeen jalkaan myös naisten puolella. Jatkoaika tarjoaa kerran kuussa läpileikkauksen naiskiekon mielenkiintoisimpiin tapahtumiin.

Jatkoaika seuraa jälleen naiskiekkoa tulevan kauden aikana. SM-sarja ei säästynyt muutoksilta tänäkään kesänä, kun keväällä mestaruuden voittanut JYP luopui sarjapaikasta, Lukko nousi ylimmälle sarjatasolle ja Blues vaihtoi nimensä Espoo Unitediksi.

Tilanteen tasalle yrittävät päästä Jatkoajan toimittajat Marianne Suntio ja Markus Viljanen.

Monen yrityksen jälkeen Jyväskylässä juhlittiin naisten Suomen mestaruutta. Kun tavoite oli saavutettu, joukkue levisi maailmalle, ja JYP luopui sarjapaikasta. Tilalle nostettiin kevään karsinnoissa kolmanneksi jäänyt Lukko. Selvisikö kukaan tilanteesta voittajana ja mitä tämä merkitsee naisten SM-sarjalle?

Markus Viljanen: Monen hopeisen kauden jälkeen JYP täytti viimein pitkäaikaisen tavoitteensa, kun seura voitti viime keväänä mestaruuden. Suomen mestaruutta seurasi tietynlainen ulospuhallus, kun "projekti tuli päätökseensä". Vastaavissa tilanteissa ei ole ennennäkemätöntä, että seuran pelaajisto leviää ympäriinsä. Mutta että kokonainen seura katoaa ylimmältä sarjatasolta. Se on jo asia erikseen.

JYPistä lähti useita pelaajia Ruotsiin, mutta monet suuntasivat myös muihin naisten SM-sarjan joukkueisiin. Ruotsiin HV71:n riveihin siirtyneen puolustaja Rosa Lindstedtin kuulumisia voit lukea tästä.

Tämä siirtymä on Suomessa näkynyt hyvin joukkueiden sisäisissä pistepörsseissä, joita entiset JYP-pelaajat hallitsevat. Kärppiin siirtynyt Saila Saari johtaa oululaisten pistepörssiä, Sari Kärnä on ollut Ilveksen tehokkain pelaaja ja Tanja Niskanen pitää puolestaan komentoa KalPassa.

Kärkipelaajien jakaantuminen laajemmalle saattaa olla myös osasyy siihen, miksi SM-sarjan sarjataulukko on edellisiin kausiin verrattuna huomattavasti tasaisempi, kun kolme kärkijoukkuetta on kahden pisteen sisällä. Murskavoittoja ei myöskään olla juurikaan nähty, mikä on sarjalle erittäin hyvä asia.

Marianne Suntio: Jos tilannetta lähestyy positiivisen kautta, niin totta, sarja todella on tasaisempi kuin aikoihin. Suurin voitto nähtiin HPK:n ja Ilveksen välisessä, 6−0 päättyneessä ottelussa, ja eniten maaleja - 7−3 - paukutettiin puolestaan Espoo Unitedin ja HPK:n välillä.

Ei tällaista joukkueen ilmaan haihtumista kuitenkaan saisi tapahtua. Jääkiekkoliitto yrittää kitkeä sarjapaikasta luopumista naiskiekon budjetin huomioon ottaen mehevillä sakoilla, mutta siihen se tuntuu jäävän. Vetovoimaa ei juuri ole, joskin piristävän poikkeuksen tekee keravalainen KJT, jonka riveissä on aiemmin nähty japanilaiset Eri Kiribuchi ja Itsuki Baba, sekä tällä kaudella kanadalainen Danielle Rozon, latvialainen Anna Kublina ja espanjalainen Alba Gonzalo.

Espanjalaisen Gonzalon kuulumisia pääset lukemaan tästä.

Muutoin vain Kuortaneen joukkueella riittää otteluihin varmasti pelaajia, kun taas muilta seuroilla on viime kausina nähty enemmän tai vähemmän satunnaisesti kahden kentällisen hikisiä taisteluita, kun on lähdetty kotihallia kauemmas pelaamaan. Esimerkiksi sarjanousija Lukko on jo tähän tilanteeseen joutunut, sillä Kuopion reissulla joukkue peluutti maalivahti Eveliina Suonpäätä neljäntenä puolustajana.

En tiedä voiko vajaita kokoonpanoja täysin välttää, mutta luulisi ylemmän tahon keksivän jonkin porkkanan tai kepin, jotta pelaajamäärät olisivat tasapäisemmät. Kannattaako ylimmälle tasolle nostaa joukkueita, jotka eivät voi taata kolmea kentällistä jokaiseen otteluun? Jos tällaisia joukkueita siellä jo on, pitääkö SM-sarjaa väkisin pyörittää kahdeksalla joukkueella?

Sarja käynnistyi 10.-11.9. Hämeenlinnassa. Kärjessä on 20 pisteellä Kärpät ja kahden pisteen päässä Espoo United sekä yhden ottelun vähemmän pelannut KalPa. Perää pitävät Ilves ja Lukko. Voiko jo nyt tehdä johtopäätöksiä siitä kuka tulee menestymään?

Viljanen: KalPa on ollut erittäin piristävä yllätys. Kolmella viime kaudella runkosarjassa kuudenneksi sijoittuneet kuopiolaiset ovat kahden pisteen päässä sarjaa johtavista Kärpistä ja tasapisteissä toisena olevan Espoo Unitedin kanssa, vaikka ovatkin pelanneet yhden ottelun näitä vähemmän.

KalPa ja Kärpät eivät ole vielä kohdanneet, ja kaksikon ensimmäinen keskinäinen ottelu on luvassa vasta marraskuun puolessa välissä. On mielenkiintoista nähdä, missä reilun kuukauden kuluttua mennään.

Kärpät näkisin tässä vaiheessa jopa mestarisuosikkina. Uudet hankinnat Saila Saari ja Sanni Hakala ovat maajoukkuetason pelureita, ja kokenut Saija Tarkki on aloittanut kautensa vahvasti. Lisäksi muun muassa Niina Mäkinen, Nelli Salomäki sekä Isa Rahunen takaavat, että iskuvoimaa riittää.

Maalivahdit Johanna Oksman, Anni Keisala ja Susanna Airaksinen ovat jakaneet vastuuta tasaisesti alkukauden ajan. Tämä kolmikko on SM-sarjan paras, ja takaa sen, ettei helppoja maaleja taakse pääse. Jokaisen maalivahdin torjuntaprosentti on toistaiseksi tältä kaudelta yli 95%, joten se osasto on varmassa iskussa.

Naisten maajoukkueestakin tuttu Tanja Niskanen edustaa tällä kaudella KalPaa. Pirteän alkukauden uudessa joukkueessaan pelannut Niskanen on pistepörssissä toisena.
Kuva © Julia Heino, julia.heino@jatkoaika.com

Suntio: Viime kauden kaltaista jyrää ei tosiaan joukkueiden lomasta nouse, mutta kärki on hahmottumassa. Omissa papereissani Kärpät oli korkealla ennen kauden alkua, eikä tilanne ole siitä muuttunut. Materiaaliin on tullut lisää leveyttä ja tulosta on tullut molemmissa päissä, sillä joukkue on sekä tehnyt eniten että päästänyt vähiten maaleja.

Kuopiolaiset tuovat myös positiivista vaihtelua sarjakärkeen. Joukkue ei ole suoranaisesti dominoinut, mutta on tehnyt tulosta tasaisen varmasti ja ottanut täydet pisteet esimerkiksi sarjanousija Lukkoa vastaan.

Ilveksen tahmeasta lähdöstä olen vähän yllättynyt. Viime kaudella tyhjentynyt joukkue sai takaisin riveihinsä lukuisia taitavia pelaajia niin Hämeenlinnasta, Jyväskylästä kuin rapakonkin takaa, mutta varsinkin HPK ja Kärpät ovat olleet numeroiden valossa ylitse kiipeämättömiä vuoria.

Ilves on siinäkin mielessä tällä kaudella erityisen kiinnostava, että se on saanut napattua itselleen päävalmentajaksi entisen Ilves- ja Naisleijonien hyökkääjän Mari Saarisen. Yli sadan maaottelun, kahden Suomen mestaruuden ja kolmen MM-pronssin Saarisella luulisi olevan näkemystä miten tamperelaisseuran kurssin saisi käännettyä.

Viime kausi päättyi maajoukkueen osalta pettymykseen, kun naisleijonat hävisivät pronssiottelussa Venäjälle. Syyskuu aloitettiin puhtaalta pöydältä ja Ruotsi kaatui Finnkampen-kiertueella kolmesti.

Mihin suuntaan naisleijonat ovat menossa?

Suntio: Viime kaudelle ei saatu Naisleijonien osalta onnellista loppua, ja pronssiottelu jäi epämääräiseksi pettymykseksi, josta ei muista juuri mitään. Sen sijaan mieleen jäi naisleijonien välieräottelu Kanadaa vastaan. Vaahteralehtipaidat pelasivat itsensä finaaliin maalein 5−3, mutta Suomi johti aluksi ottelua Saana Valkaman osumalla ja haastoi kisaemäntää viimeiseen asti. Pelistä saatiin myös tärkeää oppia - maalin tappioasemassa veskaria ei kannata ottaa pois ennen kiekon putoamista, jos vastustaja on vienyt aloitukset murhaavalla prosentilla.

Tällä kaudella odotan päävalmentaja Pasi Mustosen jatkavan nuorten, fyysiseen peliin kykenevien pelaajien esiin nostamista, mitä hän itsekin painotti Ylelle antamassaan haastattelussa. Hän on saanut osakseen kritiikkiä vanhojen pelaajien siirtämisestä syrjään, ja eniten mielipahaa on herättänyt Karoliina Rantamäen rannalle jääminen. Toisaalta Noora Räty sai uuden mahdollisuuden viime kauden edustussotkujen jälkeen.

Suomi haastoi Kanadan hyvin viime kevään MM-kisoissa.
Kuva © Julia Heino, julia.heino@jatkoaika.com

Viljanen: Naisleijonat avasi kautensa pelaamalla syyskuun alussa Finnkampenissa kolmesti Ruotsia vastaan. Suomi voitti otteluista jokaisen ja kolmen ottelun maaliero oli suomalaisten hyväksi mairitteleva 12-5, joten maajoukkuekauden avaus oli onnistunut.

Suomen tehokkaimpien pelaajien lista ei turnauksessa suuria yllätyksiä tuottanut, kun kokeneet nimet Jenni Hiirikoski, Michelle Karvinen ja Riikka Välilä vastasivat kovimmista tehopistesaldoista. Nuorisostakin löytyi kuitenkin vastuunkantajia, kun 17-vuotias Petra Nieminen jatkoi kevään MM-kisoissa nähtyjä vahvoja otteitaan tekemällä kolmeen otteluun kolme maalia. Nieminen on tulevaisuudessa ehdottomia Suomen maajoukkueen johtohahmoja, ellei ala olla sitä peräti jo nyt.

Syksy on täten vaikuttanut vahvalta, kuten tosin usein aiemminkin. Todelliset näytöt maajoukkue antaa kuitenkin vasta keväällä, kun on MM-kisojen aika. Parempaa kuvaa Naisleijonien nykytilanteesta saadaan marraskuussa, kun joukkue kohtaa Järvenpäässä, Keravalla ja Vierumäellä pelattavissa otteluissa niin Kanadan, Yhdysvallat kuin Ruotsinkin.

» Lähetä palautetta toimitukselle