NHL-maalivahtien topit ja flopit: Vasilevski ylitse muiden

NHL / Artikkeli
Andrei Vasilevski on tällä hetkellä vahvin Vezina-ehdokas.
Kuva © Getty Images
Kuluva NHL-kausi on saavuttamassa puolimatkan krouvinsa, minkä vuoksi Jatkoaika kohdistaa katseensa alkukaudella onnistuneisiin ja epäonnistuneisiin maalivahteihin. Kokeneet torjujat ovat päässeet listalle niin positiivisessa kuin negatiivisessakin mielessä, mutta listauksesta löytyy myös nuoria yllättäjiä.

Topit

1) Andrei VasilevskiTampa Bay Lightning

Tjumenin kaupungista Länsi-Siperiasta lähtöisin oleva Andrei Vasilevski on noussut tällä kaudella NHL:n ehdottomaan maalivahtieliittiin.

32 aloittamastaan ottelusta Vasilevski on torjunut liigan kärkipaikkaa miehittävälle Tampa Bay Lightningille kunnioitettavat 26 voittoa torjuntaprosentin asettuessa 93,7 lukemiin.

Voittoja Vasilevskilla on liigassa eniten, torjuntaprosentti on yli 15 peliä pelanneista maalivahdeista korkein, ja venäläinen on ykköspaikalla myös kuudella nollapelillään.

Pitkäaikaisen ykkösvahdin Ben Bishopin siirtyminen kesken viime kauden Los Angeles Kingsiin herätti keskustelua Lightningin maalivahtitilanteesta, eikä nuoren Vasilevskin kyvyistä toimia seuran ykkösvahtina oltu varmoja. Lightning luotti kuitenkin venäläisvahtiinsa, ja Vasilevski onkin vastannut huutoon uskomattomalla tavalla.

2) Jonathan QuickLos Angeles Kings

Kokenut kaksinkertainen Stanley Cup -voittaja Jonathan Quick on aloittanut kauden totuttuun tapaan vahvasti. Viime kaudella pitkän loukkaantumisen takia vain 17 ottelussa torjunut joutui seuraamaan vierestä Los Angeles Kingsin vaisua menestystä.

Viime kaudesta sisuuntuneena Kings on kuitenkin Quickin johdolla Tyynenmeren divisioonan toisena ja on päästänyt toiseksi vähiten maaleja koko liigassa.

Quick on 32 pelaamassaan ottelussa seissyt laukausten tiellä 92,9 % varmuudella ja torjunut joukkueelleen 19 voittoa. Vireen säilyessä kauden loppuun asti olisi tämä kausi yksi yhdysvaltalaisvahdin parhaista kausista sitten mestaruuskauden 2011-2012.

3) Corey CrawfordChicago Blackhawks

Kanadan entisestä pääkaupungista Montrealista kotoisin oleva Chicago Blackhawksin ykkösvahti Corey Crawford on äitynyt hurjaan torjuntavireeseen ailahtelevaisesti pelanneen joukkueensa takana.

Kaksinkertaisen Stanley Cup -voittajan ja viime vuoden World Cupissa kultaa kaulaansa saaneen kanadalaisvahdin otteista kaukalossa ei Blackhawksin vaisu menestys tällä kaudella ole jäänyt kiinni. 

Loukkaantumiset ovat kuitenkin häirinneet 27 aloittamastaan ottelusta 16 voittoa saavuttaneen ja kiekkoja 92,9% varmuudella kiinni napsineen Crawfordin vahvaa alkukautta.

33-vuotias Crawford pelaa tällä hetkellä uransa parasta jääkiekkoa.

4) Connor HellebuyckWinnipeg Jets

Hieman puskista tullut Winnipeg Jetsin alkukauden kova vire on nostanut joukkueen keskisen divisioonan kärkeen.

Iso osa Jetsin menestystä on ollut myös 24-vuotiaan Connor Hellebuyckin kovan torjuntavireen ansiota. Jenkkivahdin tilastoihin on merkattu 31 aloitetussa ottelussa 21 voittoa, mikä oikeuttaa koko liigan voittotilastossa kolmannelle sijalle. Torjuntaprosentillaan 92,2 Hellebuyck yltää liigassa jaetulle kahdeksannelle sijalle.

Ennen kaikkea nuori yhdysvaltalainen on tällä kaudella onnistunut vakiinnuttamaan paikkansa voittavana ykkösvahtina, joka on menestyvän joukkueen selkäranka.

5) Frederik AndersenToronto Maple Leafs

Viidettä NHL-kauttaan pelaava tanskalaisvahti Frederik Andersen on yksi Toronto Maple Leafsin valoisamman tulevaisuuden rakennuspalikoista.

Tällä kaudella Andersenin hanska on käynyt tasaisen tappavaan tahtiin ja alkukaudella hänelle onkin merkattu eniten torjuntoja koko liigassa.

Pelejä Herningin kasvatilla on alla 33, joista käteen on jäänyt 20 voittoa. Kiekko on pysähtynyt maalilla seisseeseen 28-vuotiaaseen 92,1 % varmuudella.

Steve Mason (vasemmalla) on seurannut joukkueensa voittoja pääasiassa luukkuvahtina nuoren Connor Hellebuyckin torjuessa vakuuttavasti.
Steve Mason (vasemmalla) on seurannut joukkueensa voittoja pääasiassa luukkuvahtina nuoren Connor Hellebuyckin torjuessa vakuuttavasti.
Kuva © Getty Images

Flopit

1) Steve MasonWinnipeg Jets

Winnipeg Jets kaipasi viime kauden jälkeen maalillensa kokemusta ja nuorelle Hellebuyckille eräänlaista mentoria. Heinäkuun alussa Philadelphia Flyersin pitkäaikainen ykkösvahti Steve Mason teki kaksivuotisen sopimuksen Jetsin kanssa.

Kymmenen ottelua pelannut ja vain kaksi voittoa 89,9 torjuntaprosentilla saavuttanut Mason on kuitenkin kaukana Jetsin hakemasta tasaisuudesta.

Kenties Mason on kuitenkin onnistunut toisessa tehtävässään, sillä Hellebuyck pelaa vielä lyhyen NHL-uransa parasta kauttaan. Siltikään Jetsin seurajohto tuskin toivoi sopimusta laatiessaan maksavansa 29-vuotiaalle Masonille pelkästä mentoroinnista 4,1 miljoonan dollarin kausiliksaa.

2) Scott Darling, Carolina Hurricanes

Chicago Blackhawksissa vahvaa jälkeä kakkosvahtina tehnyt Scott Darling näytti olevan valmis ottamaan seuraavan askeleen urallaan ja astumaan ykköstorjujan saappaisiin. Toukokuussa yhdysvaltalaisvahti solmi Carolina Hurricanesin kanssa nelivuotisen ja 16,6 miljoonan dollarin arvoisen sopimuksen.

29-vuotiaasta veräjänvartijasta kaavailtiin Hurricanesin ykkösvahtia, seuran pitkäaikaisesta ykkösmaalivahdista Cam Wardista taas kokenutta aisaparia.

24 pelaamastaan ottelusta Darling on kuitenkin onnistunut voittamaan vain kahdeksan. Torjuntaprosentti 89,6 on luokattoman huono ykköstorjujaksi kaavaillulle ja yli neljä miljoonaa dollaria kaudessa tienaavalle. Samalla ''kakkosvahti'' Ward on torjunut 10 voittoa 15 pelaamastaan ottelusta 91,1 torjuntaprosentilla.

Vertailun vuoksi viime kaudella Blackhawksissa Darling keräsi 32 pelaamastaan ottelusta 18 voittoa torjuntaprosentilla 92,4. Toki Blackhawksin puolustus oli viime kaudella Hurricanesin nykyistä vahvempi. Darlingin otteista on Hurricanesin maalilla kuitenkin paistanut ajoittainen epävarmuus, eikä helpoilta maaleilta ole vältytty.

3) Carey PriceMontreal Canadiens

Monissa ennakkokaavailuissa ennen kauden alkua Montreal Canadiensin ykkösvahti Carey Price oli vahvin hevonen kisassa kohti runkosarjan lopuksi parhaalle maalivahdille luovutettavaa Vezina Trophya. Loukkaantumisten takia otteluita katsomosta käsin seuranneella Pricelle loppuvuosi on kuitenkin ollut hankala.

27 pelaamassaan ottelussa kanadalaisvahdin merkkauttamat tilastot 11 voittoa, torjuntaprosentti 90,6 ja 3,01 päästettyä maalia ottelua kohden eivät kuulosta maailman parhaaksi maalivahdiksikin tituleeratulta Pricelta.

Ensimmäiset 11 otteluaan Price pelasi 87,7 torjuntaprosentilla ja 3,77 päästetyllä maalilla ottelua kohden torjuen voiton vain kolmessa ottelussa.

Vuoden 2015 Vezina-voittajan peli on parantunut iltojen pimentyessä, mutta taso ei ole vielä lähelläkään viime kausina nähtyä Pricea.

4) Craig AndersonOttawa Senators

500 NHL-ottelua pelannut Ottawa Senatorsin kokenut 36-vuotias Craig Anderson oli viime kaudella kovassa torjuntavireessä johdattaen joukkonsa aina konferenssin finaaleihin asti.

Tällä kaudella yhdysvaltalaisvahti ei ole kuitenkaan pystynyt torjumaan omalla tasollaan. 25 aloitetun ottelun jälkeen Andersonilla on kasassa vain 9 voittoa, joista kahdessa Chicago Jetsin kasvatti on pitänyt maalinsa puhtaana täydet 60 minuuttia.

Torjuntaprosentin asettuessa 89,6 lukemiin ja päästettyjen maalien keskiarvon näyttäessä 3,12:ta voisi kokemattomamman maalivahdin rusettia kiristää, mutta 13. NHL-kauttaan pelaavan Andersonin itseluottamus tuskin horjuu.

5) Thomas GreissNew York Islanders

31-vuotias Saksan maajoukkuettakin vuoden 2017 MM-kisoissa edustanut Thomas Greiss ei ole aloittanut kauttaan vahvasti. Viime kaudella 51 ottelua Islandersin paidassa torjunut Greiss onnistui varmistamaan joukkueelleen 26 voittoa 91,3 torjuntaprosentilla.

Kun kuluvaa kautta on vierähtänyt lähes puolet, on Füssenista läheltä Itävallan rajaa maailmalle ampaisseen Greissin tilastoihin merkattu 17 aloitettua ottelua. Näistä yhdeksän voittoa 88,4 torjuntaprosentilla saa tuskin Islandersin GM:n Garth Snown suuta hymyyn.

» Lähetä palautetta toimitukselle