x

Osallistu Jatkoajan lukijatutkimukseen

Tutkimuksessa kartoitamme lukijoidemme mielipiteitä Jatkoaika.comin toimitukselliseen sisältöön liittyen. Vastaamalla lukijatutkimukseen voit siis tuoda äänesi kuuluviin ja vaikuttaa sivuston tulevaisuuteen.

Tutkimukseen vastaamiseen kannattaa varata aikaa noin 5 minuuttia. Kaikki vastaukset käsitellään täysin luottamuksellisesti ja nimettöminä.

Kaikkien kyselyyn vastanneiden ja yhteystietonsa jättäneiden kesken arvotaan 10 kappaletta tyylikkäitä Jatkoaika-lippiksiä ja -pipoja.

Osallistu kyselyyn tästä »

Ei kiitos

Ruotsi jahtaa tuplamestaruutta.

Mikko Pylkkö mikko.pylkko@jatkoaika.com

Saatamme päästää maalin, mitä sitten? − Ruotsi lähestyy peliä mahdollisuuksien kautta

Ruotsin alkulohkon kulku voitosta voittoon nosti joukkueen turnauksen suurimmaksi mestarisuosiksi. Keltapaitojen pelaaminen ei jätä ketään kylmäksi.

Ruotsi voitti oman alkulohkonsä häviämättä otteluakaan. Vahvuus paperilla on helppo huomata, sillä joukkueen pelaavassa kokoonpanossa viimeisessä alkulohko-ottelussa oli vain yksi pelaaja NHL:n ulkopuolelta. Täysin käsittämätön tilanne.

Maalieron 31-9 turvin joukkue iski alkulohkossa neljänneksi eniten maaleja ja päästi niitä vähiten.

Juuri pieni päästettyjen maalien määrä on melko häkellyttävä, kun huomioi Ruotsin pelitavan. Peliä lähestytään ennenkaikkea mahdollisuuksien kautta. Pitkässä juoksussa valintoja tehdään huomattavasti enemmän hyökkäys edellä kuin puolustus edellä.

Miten tämä on mahdollista?

Suuri syy on siinä, että ruotsalaisten suurimpiin vahvuuksiin kuuluu pelin virtauksen määrittäminen. Kiekonhallinta on ottelusta toiseen kallellaan Ruotsille, mikä pakottaa eritoten kärkimaat mukauttamaan pelisuunnitelmaansa.

Pelin avaamisessa Ruotsi on vahvimmillaan, kun viisikkopelin tiiveys mahdollistaa rytmien varioinnin. Erityisesti hitaammilla lähdöillä Ruotsi on vaikea pysäytettävä. Sentteri murtaa usein ensimmäisen vastustajan karvauksen tason nopealla syötöllä. Vastustajan viisikkoa venyttävät laiturit puolestaan tarjoavat mahdollisuuden pitkään syöttöön sekä painolliselle että painottomalle puolelle, joko suoraan pakin lavasta tai sentterin kautta.

Erityisesti hyökkäysalueella maalipaikan metsästäminen on hyvin kärsivällistä. Viisikon jäsenet vaihtavat paikkoja aktiivisesti muodostaen hyvät tukitoimet sekä laadukkalle pitkälle hyökkäyspelaamiselle että maalinteolle.

Myös maalille ajetaan ahnaasti. Ruotsi ajaa aina maalille vähintään kahden pelaajan voimin. Usein b-pisteiden alapuolella nähdään jopa neljä pelaajaa, kun taas painottoman puolen puolustaja jää varmistavaan rooliin.

Kiekottomana tilanteiden ennakointi ja tunnistaminen ovat suuri osa peliä. Ruotsilla on kyky aktiiviseen karvauspelaamiseen kahdella pelaajalle, mutta jos ajoitukset ja etäisyydet eivät tätä mahdollista, myös keskialueen tukkiminen luonnistuu.

Puolustusalueella peliä ohjataan voimakkaasti painolliselle puolelle koko viisikon voimin. Tämä on hetkittäin muodostanut uhkaavia tilanteita, kun erityisesti vastustajan puolustajille on auennut paljon tilaa operoida kiekon kanssa.

Riittääkö henkinen kantti?

Ruotsin uhkakuvat ovat olemassa, mutta melko ohuet. Ja kuten pelityylistä voi päätellä, riskit myös hyväksytään.

Pelitapa vaatii voimakasta heittäytymistä pelille, mikä näkyy kovana latauksena. Tämä puolestaan on tuonut hieman turhia jäähyjä erityisesti hyökkäysalueella. Myös kova paineistaminen puolustusalueella mailaa käyttäen kasvattaa jäähyjen riskiä.

Alivoima on ollut hetkittäin melko helpostikin revittävissä kappaleiksi, mutta maalivahdit ovat tarjonneet oivaa selkänojaa.

Myös hyökkäyspelaaminen on kärsinyt hetkittäin tehottomuudesta. Vaikka materiaali pursuaa tulivoimaa, pelin tappaminen yhdellä lisäosumalla on ollut haasteellista.

Ruotsin onneksi puolustuspelaaminen johtoasemassa tiivistyi läpi alkulohkon. Esimerkiksi Venäjä sai päätöserän kirinsä aikana vain kaksi hyvää maalipaikkaa.

Pullat ovatkin siis hyvin Ruotsin uunissa. Esimerkiksi sentteristössä ja maalivahtiosastolla kärki ei ole yhtä nimekäs kuin viime vuonna, mutta leveyttää löytyy vielä enemmän. Neljä ketjua NHL-hyökkääjiä ja viisi NHL-puolustajaa tuovat ratkaisuvoiman, jolla tuplamestaruus on hyvin mahdollinen.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös

Klingberg kertoi Ruotsin yhtenäistyneen jään ulkopuolella: "Niinä hetkinä luodaan luottamus"

MAAJOUKKUE | 21.5.2018 2:01
Turnauksen direktoraatin parhaaksi puolustajaksi valitsema Ruotsin John Klingberg kertoi syyn sille, miksi Tre Kronor juhlii jälleen maailmanmestaruutta. Peluri korosti kotimaansa parhaiden ammattilaisten sulautumiskykyä. lue lisää

Ruotsilta löytyi joka käänteeseen johtavia pelaajia − "Jos minulla olisi ollut odotuksia, tämä olisi ylittänyt ne"

MAAJOUKKUE | 21.5.2018 1:32
Tre Kronorin tehoketjun hyökkääjä Mattias Janmark pelasi MM-jäillä osana joukkueensa syömähammasta. Dallas Starsin mies kertoi mielipiteensä siitä, miksi Ruotsi on jälleen maailman paras. lue lisää

MM-kisojen parhaimmat palkittiin - Aho turnauksen paras hyökkääjä

MAAJOUKKUE | 21.5.2018 0:41
Vuoden 2018 MM-kisat päättyivät jälleen Ruotsin kultajuhliin. Median tähdistökentälliseen mahtui mestaruusjoukkueesta neljä pelaajaa. Suomalaisväriäkin löytyi palkituista, kun Sebastian Aho palkittiin turnauksen parhaimpana hyökkääjänä ja valittiin tähdistökentälliseen. lue lisää

Analyysi: Yhdysvallat tuhri itse mahdollisuutensa finaaleihin

MAAJOUKKUE | 19.5.2018 19:54
Lauantai-iltana Ruotsi eteni miesten MM-kisojen loppuotteluun, kun se kaatoi Yhdysvallat selvin lukemin 6−0. Ruotsi osoitti, mitä on maalinteon tehokkuus jääkiekossa parhaimmillaan. lue lisää

Pääjärvi rankoi alivoimamaalilla: "Olimme rennompia kuin puolivälieräottelussa"

MAAJOUKKUE | 19.5.2018 19:45
Ruotsi matkaa jälleen finaaliin, kun Yhdysvallat kaatui välierissä murskalukemin. Magnus Pääjärven mukaan välierän lähestyminen oli Latvia-puolivälierää helpompaa. lue lisää

Kommentit

Luetuimmat

Jonas Ahnelöv

Avangard #5 L p Ruotsi #5 L p
s. 1987 Huddinge, SWE
188CM / 100KG
SOPIMUS: 2018
VARAUS: 2006 Phoenix Coyotes 3. kierros #88