Seuraa heitä: Haastajamaiden parhaat

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Slovakia sijoittui viime kisoissa kahdeksanneksi.
Kuva © Getty Images

Alle 20-vuotiaiden MM-kisat käynnistyvät tiistaina, ja haastajamaina alkavaan turnaukseen lähtevät Sveitsi, Tanska, Tšekki, Slovakia ja Valko-Venäjä.

Haastajista erityisesti A-lohkon joukkue Tšekillä on useiden nimekkäiden pelaajiensa myötä mahdollisuus haastaa jopa Venäjä ja Ruotsi.

Filip Chytil, Tšekki

New York Rangers varasi tšekkihyökkääjä Chytilin tämän vuoden varaustilaisuuden ensimmäisellä kierroksella numerolla 21. Chytil pelasi viime kaudella kotimaansa pääsarjaa ja esiintyi keväällä alle 18-vuotiaiden MM-kisoissa.

Hyökkääjän kurssi on ollut varaustilaisuuden jälkeen kovassa nousussa, ja hän pääsi jo debytoimaan NHL:ssä. AHL:ssä Chytil on pelannut 15 ottelua tehoin 5+7, ja hän on kisojen alla Tšekin hyökkäyksen kirkkain pelaaja.

Hyökkääjä oli varaustilaisuudessa yksi nuorimmista varatuista pelaajista, mutta tšekillä on takanaan jo useita otteluita miesten tasolla. Lyhyessä ajassa hän onkin osoittanut kykenevänsä pelaamaan korkealla tasolla aukottomasti.

Philipp Kurashev, Sveitsi

Venäläistaustainen Kurashev oli ehdolla Sveitsin MM-kisajoukkueeseen jo viime vuonna, muttei mahtunut vielä mukaan. Nyt Kurashev on lähtökohtaisesti Sveitsin hyökkäyksen kärkinimiä, joilta odotetaan tulosta Sveitsin pyrkiessä haastamaan isompiaan.

Juniorisarja QMJHL:n Québec Rempartsissa Kurashev pelaa toista kauttaan. Hän on joukkueen kolmanneksi tehokkain pistemies. 33 tehopisteestään hän on tehnyt suurimman osan ylivoimalla. Erikoistilanteissa kiekollisesti taitavaa, ensi kesänä NHL:ään varattavissa olevaa Kurashevia onkin syytä pitää silmällä.

Jonas Røndbjerg, Tanska

Jo kaksissa nuorten MM-kisoissa Tanskaa edustanut Røndbjerg on tulevassa turnauksessa yksi maansa hyökkäysosaston syömähampaista. Tanskalainen on pelannut tällä kaudella SHL:n kärkijoukkue Växjö Lakersissa 25 ottelua tehopistein 5+2.

Lisäksi hän on esiintynyt kuluvalla kaudella Tanskan A-maajoukkueessa, joten nuorten kisoissa hyökkääjälle on luvassa vastuuta kärkiketjuissa. Jos Røndbjerg jäi viime kisoissa hieman varjoon, nyt tanskalaiselta odotetaan esiinnousua muuten varsin vaatimattomassa joukkueessa.

Filip Zadina, Tšekki

Ensi kesän varaustilaisuuden lupaavimpiin pelaajiin kuuluva Zadina pelaa ensimmäistä kauttaan Pohjois-Amerikassa, eikä uuteen ympäristöön sopeutuminen ole tuottanut vaikeuksia. Tšekkihyökkääjä on Halifax Mooseheadsin tehokkain pistemies ja paras maalintekijä.

Zadina on Tšekin joukkueen toiseksi nuorin pelaaja, mutta ikä ei ole hänelle ladattujen tulosodotusten tiellä. Kaksissa edellisissä alle 18-vuotiaiden MM-kisoissa hyökkääjä on ollut maansa tehokkaimpia pelaajia, ja nyt monipuolinen laitahyökkääjä saa tilaisuuden näyttää osaamistaan alle 20-vuotiaiden tasolla.

Jegor Sharangovits, Valko-Venäjä

Alle 20-vuotiaiden MM-kisojen korkeimmalle tasolle palanneen Valko-Venäjän hyökkäystä johtanee näissä kisoissa 19-vuotias Jegor Sharangovits. Hyökkääjä on pelannut kuluvalla kaudella 41 KHL-ottelua tehoin 4+6.

KHL:n säännöt vaativat, että joukkueessa on oltava vähintään yksi 19-vuotias ja yksi 18-vuotias pelaaja, mutta Sharangovits ei ole ollut Dinamo Minskissa ylimääräinen painolasti. Huolimatta melko rajatusta vastuusta hän on tällä hetkellä joukkueensa kahdeksanneksi tehokkain pistemies.

Valkovenäläinen nähtiin myös viime kevään miesten MM-kisoissa. Seitsemässä ottelussa syntyivät tehopisteet 2+1.

Martin Necas, Tšekki

Chytilin tapaan myös Necas pääsi jo kuluneena syksynä debytoimaan NHL:ssä. Ensimmäisen NHL-ottelun jälkeen 18-vuotiaan tšekin tie vei takaisin kotimaan pääsarjajoukkue Kometa Brnoon, jossa hän on pelannut 12 ottelua tehoin 3+2. Viime kaudella Brnossa 41 ottelussa syntyivät tehopisteet 7+8.

Viime kisoissa Necas väläytteli ajoittain osaamistaan, mutta jäi ratkaisupeleissä hieman varjoon. Hyökkääjän pelaamista kuitenkin leimasi kiekollinen suoritusvarmuus niin puolustus- kuin hyökkäyspäässä.

Nyt Necasille on ladattu kärkihyökkääjän rooli ja sitä vastaavat odotukset. Hänen pelaajatyyppinsä sopii parhaiten hyödynnettäväksi keskellä, mutta tarvittaessa valmennusjohto voi peluuttaa hyökkääjää myös laidassa.

Nando Eggenberger, Sveitsi

Eggenberger on Kurashevin ohella yksi Sveitsin harvoista tulevaisuuden nimistä tulevan kesän varaustilaisuudessa. Eggenberger debytoi Sveitsin pääsarjassa HC Davosissa jo kaudella 2015-16, joten hyökkääjä on päässyt jo varhain kosketuksiin ikäluokkaansa kovemman suoritustason kanssa.

Tällä kaudella hän on pelannut Davosissa 25 ottelua tehoin 2+2, ja CHL:ssä hän teki viidessä pelaamassaan ottelussa viisi tehopistettä. Nuorten kisat Buffalossa ovat Eggenbergerille uran toiset.

Milos Roman, Slovakia

Tšekkiin jo nuorella iällä siirtynyt Roman on varattavissa ensi kesänä NHL:ään, ja nuorten kisat ovat hyökkääjälle oiva näytönpaikka. Roman pelasi viime kaudella pääasiassa Tšekin toiseksi korkeimmalla sarjatasolla.

Lisäksi hän esiintyi alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa ja alle 18-vuotiaiden MM-kisoissa, joten hyökkääjällä on viime ajoilta kokemusta tavallista panoksellisimmista otteluista.

Tällä kaudella Roman pakkasi pelikamppeensa ja siirtyi Pohjois-Amerikan juniorisarja WHL:ään. Vancouver Giantsissa hyökkääjä on pelannut muutamaa vuotta vanhempien pelaajien vanavedessä tehokkaasti. 

Joachim Blichfeld, Tanska

Blichfeld on Røndbjergin ohella yksi huomionarvoisista nimistä Tanskan hyökkäyksessä. 19-vuotias Blichfeld pelaa toista vuottaan WHL-joukkue Portland Winterhawksissa ja pelaa ensimmäistä kauttaan tehokkaammin.

Tanskalainen pelasi myös viime nuorten kisoissa ja oli jopa hieman yllättäen Tanskan paras pistemies ja maalintekijä. Nyt tanskalaisten hyökkäyspään osaaminen muihin maihin nähden on entistäkin kapeampi, mutta Blichfeld voi parhaimmillaan johdattaa maansa lohkovaiheesta pudotuspeleihin.

Marco Miranda, Sveitsi

Mirandalla on edessään uransa toiset nuorten MM-kisat, ja 1998-syntyneenä pelaajana hänen vastuunsa Sveitsin hyökkäyksessä kasvaa viime vuoteen nähden. Mirandalla on jo runsaasti kokemusta miesten peleistä, sillä hän on pelannut 93 ottelua Sveitsin toiseksi korkeimmalla sarjatasolla. Tällä kaudella hyökkääjä debytoi myös NLA:ssa.

Kisojen alla pelatuissa harjoitusotteluissa Miranda oli Sveitsin tehokkaimpia pelaajia. Jos tuloksenteko jäi viime kisoissa hieman taka-alalle, nyt Mirandalta odotetaan lähtökohtaisesti keskeistä panosta maansa hyökkäyksessä.

Muut pelaajat

Tšekin kärkinimien lisäksi hyökkääjä Ostap Safinin ja puolustaja Libor Hajekin hartioilla lepäävät myös isot odotukset. Sveitsiltä samassa asemassa ovat puolustajat Tobias Geisser ja Nico Gross sekä hyökkääjä Valentin Nussbaumer.

Slovakian joukkueessa Marian Studenicilla ja Adam Ruzickalla on Romanin ohella keskeinen rooli hyökkäysosaston tulosyksikössä. Martin Fehervary edustaa puolestaan Slovakian puolustuksen terävintä kärkeä.

» Lähetä palautetta toimitukselle