Eveliina Suonpää: "Pienestä saakka olen halunnut pelata Lukossa"

Muut Sarjat / Haastattelu
Suonpää otti Lukon paidasta kopin.
Kuva © Sirpa Pöyhönen sirpa.poyhonen@jatkoaika.com
Eveliina Suonpään kausi Raumalla ei ole ollut helppo, vaikka tunnustusta on tullut ja maajoukkueen ovet jälleen avautuneet.

Naisleijonat valmistautuivat tulevaan MM-tuornaukseen pelaamalla viikon aikana kaksi ottelua Ruotsia ja kaksi Venäjä vastaan. Perjantaina Kouvolassa vastassa oli naapuri idästä. Maalivahti Eveliina Suonpää seurasi peliä katsomosta käsin ja ehti erätauolla antamaan haastattelun erilaisesta kaudestaan.

− Henkilökohtaisesti kausi on ollut aika haastava, Suonpää mietti.

− Raumalla olen pelannut alkukaudesta lähtien. Lähdetiin sarjanousijana, joten tottakai se on ollut aika haastavaa. Kiekkoja tuli paljon, joten kyllä maalivahdilla on ainakin hommia ollut.

Moni olisi ehkä epäröinyt tuoreen sarjanousijan riveihin liittymistä, mutta Suonpäälle joukkuevalinta ja Raumalle muutaminen olivat luontevia valintoja. Kiukaisista lähtöisin oleva kiekkoilija ehti opettaa häntä tentanneelle toimittajalle myös hieman maantietoa, kun tämä mietti miten ulkopaikkakuntalainen pärjää Raumalla.

− Kyl Raumam murre o ihan tuttuu, Suonpää naurahti.

− Minä olen sieltä kotoisin. Aina pienestä saakka olen halunnut pelata Lukossa. Siellä ei ole ollut naisten joukkuetta, mihin olisi mahtunut mukaan, joten se vähän jäi. Nyt kun he nousivat SM-sarjaan, niin tuli uusi paikka.

Kamat sopi päälle ja luistimet jalkaan. Sanoin, että kyllä minä olen joskus kentälläkin pelannut.

Lukko nousi loppukesästä SM-sarjaan, kun JYP luopui sarjapaikastaan, mutta jäi sarjataulukon viimeiseksi kahdeksalla pisteellä. Se voitti runkosarjan aikana kertaalleen Kuortaneen varsinaisella peliajalla ja kahdesti KJT:n, toisen jatkoajalla ja toisen voittomaalikilpailussa. Halua ja yritystä Suonpään kuvausten perusteella kuitenkin oli.

− Todella hyvätahtoinen joukkue on ollut, ei ole koskaan luovutettu eikä ole annettu periksi. Ymmärretään realiteetit, mutta hyvin on tehty hommia ja taisteltu loppuun saakka.

Se loppuun asti taisteleminen on joskus vaatinut luovuutta. Pienemmissä joukkueissa on välillä vaikeaa saada riittävää kokoonpanoa jalkeille. Tiukassa paikassa Suonpääkin on tarjoutunut astumaan oman ruutunsa ulkopuolelle, ja pelasikin alkukaudella yhden ottelun puolustajan paikalla saalistaen tehot 0+1.

− Se oli ehkä enemmän sellainen vitsi, Suonpää kierteli vastauksessaan.

− Meitä lähti vähän pienempi rosteri matkaan, ja sitten yksi tuli kipeäksi. Kamat sopi päälle ja luistimet jalkaan. Sanoin, että kyllä minä olen joskus kentälläkin pelannut.

Kauden päätteeksi tarjolla sarjanousuja ja -laskuja

Nyt Suonpäällä on edessään karsintapelit. Naisten SM-sarjassa Lukko ja KJT saavat vastaansa Red Wingsin ja sarjaan paluuta yrittävän JYPin, joka kampesi itsensä Sportin ohi Mestiksen viimeisellä kierroksella.

− Ne on meidän pudotuspelit. Itse olen aika monta kertaa päässyt – tai päässyt ja päässyt – joutunut niitä pelaamaan, Suonpää kuvaili viitaten aiempiin vuosiinsa Kuortaneella, jolloin joukkue löytyi usein karsintaviivan alapuolelta.

− Myös Lukko on monesti pelannut niitä ja olivat meitä vastassa nousijana, kun me olimme paikkaa säilyttämässä. Nyt Lukko yrittää säilyttää sitä paikkaa, ja tasaisia pelejä on luvassa.

Oman mausteensa Suonpään kauden päätökseen tuo sarjanousua havitteleva Lukko Team.

− Olen koko kauden treenannut poikien kanssa, meillä on vielä pelit siellä kesken. Me olemme siinä Suomi-Sarjan loppulohkossa, jonka paras pääsee karsimaan Mestikseen.

MM-kisajoukkue julkistetaan myöhemmin keväällä. Viimeksi 2015 arvokisoissa Suomea edustaneella Suonpäällä on tarjota naisleijonien palvelukseen päivitetty versio itsestään.

− Ehkä ihmisenä [olen kasvanut] todella paljon, ainakin siltä tuntuu, Suonpää vertaili vuosien aikana tapahtunutta kehitystä.

− Tavallaan tuntuu, että tulin huomattavasti vahvempana takaisin. Oli loukkaantumisia, ja kun niitä tulee, pitää vahvistaa muita paikkoja. Minulla on hyvä fiilis itsestäni ja itseluottamus on korkealla.

» Lähetä palautetta toimitukselle