Joonas Donskoi: "Finaalit oli uskomaton kokemus"

NHL / Haastattelu
Joonas Donskoi palasi sunnuntaina entiseen kotihalliinsa kasvattajaseuransa paidassa.
Kuva © Teräs-Kiekko
San Jose Sharksin hyökkääjä Joonas Donskoi palasi sunnuntaina vanhaan kotihalliinsa kasvattajaseuransa Raahen Teräs-Kiekon peliasussa. Donskoin edustama TeKi Stars otti viihdyttävässä ottelussa selvän 11-6-voiton Teräs-Kiekon edustusjoukkueesta. Jatkoaika jututti Donskoita ottelun jälkeen.

Joonas Donskoi oli yksi sunnuntaina Raahessa pelatun Teräs-Kiekon ja TeKi Starsin välisen ottelun suosituimmista vieraista, jonka ympärillä nimikirjoituksen hakijoita riitti. Kasvattajaseuransa peliasussa vanhan kotiyleisön eteen palannut Donskoi näytti osaamistaan erityisesti ottelun jälkeen pelatussa rangaistuslaukauskisassa. Paluu vanhaan kotihalliin oli hyökkääjän mieleen.

− Hyvältä tuntui. Oli mukava tapahtuma. Hyvä, että oli tullut paljon yleisöä paikalle. Mukavaa on aina laittaa Teräs-Kiekon paita päälle.

Ennen ottelun alkua pidettiin juhlallinen seremonia, jossa Teräs-Kiekko jäädytti Donskoin ja Miikka Salomäen pelipaidat Raahen jäähallin lehtereille. Seura myös palkitsi kaksikon muistolaatoilla. Donskoi oli paidanjäädytyksestä otettu.

− Sekin oli kyllä tosi hieno kunnianosoitus. Ylpeä saa olla.

Raahen Teräs-Kiekko jäädytti sunnuntaina Joonas Donskoin ja Miikka Salomäen pelipaidat.
Kuva © Jani Maarala

NHL-kiekkoilijan kesäloma on lyhyt. Pitkäksi venyneen kauden jälkeen aikaa lomailuun on vähän. Aika kesäloman ja kauden aloituksen välillä onkin käytettävä kesäharjoittelussa hyödyksi mahdollisimman tehokkaasti, jotta olisi kauden alkaessa huippukunnossa.  

− Hyvin on kesä mennyt. Juhannuksena tultiin San Josesta kotiin. Oulussa olen suurimman osan ajasta viettänyt ja Raahessakin on piipahdettu. Nyt treenit taas pyörii ja kavereitakin on tullut nähtyä. Perus kesänviettoa. Olympiakisoja on jonkin verran tullut katsottua. Ei kuitenkaan ihan hirveästi.

Ensimmäinen NHL-vuosi opettavainen kokemus

Viime kausi oli Donskoille täysosuma. Hyökkääjä vakiinnutti paikkansa San Jose Sharksin kokoonpanossa ja kausi huipentui lopulta Stanley Cupin finaaleihin. Finaaleissa Sharks sai kuitenkin todeta Pittsburgh Penguinsin paremmakseen voitoin 4-2. Donskoi olisi suonut mestaruuden eritoten joukkueen kokeneelle kaartille.

− Finaalit oli kyllä ihan uskomaton kokemus. Mestaruus oli lähellä, mutta harmi kyllä ei ihan riittänyt sitten. Meillä oli monta ensikertalaista finaaleissa, kuten Joe Thornton ja Joe Pavelski. Olisi ollut hienoa voittaa mestaruus jo pelkästään heille. Oli kuitenkin hieno kausi, vaikkei kannua tullut.

Tulokaspelaajalle ensimmäinen NHL-kausi on usein totuttelua uuteen ympäristöön. Pieneen kaukaloon ja uuteen pelityyliin tottuminen vie oman aikansa. Myös Donskoille ensimmäinen ammattilaisvuosi oli oppimiskokemus. 

− Kyllähän tuo ensimmäinen vuosi opetti aika paljon. Kaikki oli uutta, kun meni sinne. Pieni kaukalo ja NHL-kiekko on vähän erilaista. Joka päivä oppi lisää. Peli oli nopeaa ja fyysistä. Huomasin, että pitää olla hyvässä kunnossa jaksaakseen pelata koko runkosarjan.

World Cup ja tuleva runkosarja

Ennen NHL-kauden alkua Donskoi pukee ylleen leijonapaidan syyskuun puolivälissä pelattavassa World Cupissa. Torontossa 12 vuoden tauon jälkeen järjestettävä turnaus kokoaa kaikki maailman parhaat pelaajat yhteen. Suomen lohkovastustajina ovat Pohjois-Amerikan yhdistelmäjoukkue, Venäjä ja Ruotsi. Donskoi odottaa jo turnausta innokkaana. 

− Hyvät fiilikset on World Cupin alla. Ei tässä ole kuin alle kuukausi, niin alkaa leiritykset Helsingissä. Tulee kova turnaus, kaikki maailman parhaat pelaajat ja parhaat maat mukana. Mukavaa päästä mittaamaan Suomen tasoa. Vielä kun pienessä kaukalossa pelataan, niin se on aika kova haaste meidän joukkueelle pelata noita pohjoisamerikkalaisia maita vastaan.

Tulevalle NHL-kaudelle Donskoilla on kaksi selvää tavoitetta. 

− Tavoitteena on saada roolia entisestään kasvatettua. Että saisi pelattua tasaisesti ilman huonoja jaksoja. Olisi hienoa saada pidettyä suoritustaso hyvänä koko kauden ajan. Ja tietenkin menestyminen on tärkeää. Finaaleista jäi sen verran hampaankoloon, että ensi kaudella olisi hienoa voittaa mestaruus.

» Lähetä palautetta toimitukselle