Linus Omark: "Välillä on ikävä Helsinkiä"

KHL / Haastattelu
Omarkin hymy hyytyy harvoin, jos koskaan.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com
Todellinen kiekkotaiteilija Linus Omark säväytti jokeripaidassa toissakaudella. Nyt miehellä on menossa kausi numero kaksi itäisen konferenssin suurseurassa, Salavat Julajev Ufassa.

Tiukasta voittolaukauskilpailutappiosta huolimatta Hartwall Arenan käytävältä löytyy hymyilevä ruotsalainen, kun vierasjoukkueen kopista marssii ulos Linus Omark kuulokkeet korvillaan ja matkalaukku valmiiksi pakattuna.

Miehen edustama Salavat Julajev Ufa kärsi illan ottelussa Jokereille tappion 2-1, kun Sakari Salminen ja Joey Hishon onnistuivat maalinteossa kotijoukkueelle.

- Se oli erittäin tiukka peli. Meillä oli paljon ylivoimaa ja heillä oli paljon ylivoimaa, kukaan ei vain pystynyt käyttämään sitä hyödykseen. Siinä oikeastaan suurin asia mitä tästä pelistä jäi mieleen, että me tarvitsemme paremmin ylivoiman, Omark totesi illan kamppailusta.

Omark teki lähtemättömän vaikutuksen jokerifaneihin Jokereiden ensimmäisellä KHL-kaudella 2013-2014, kun mies muodosti helsinkiläisten syömähammasketjun yhdessä Steve Mosesin ja Petr Koukalin kanssa. Myöskään mies itse ei ole unohtanut tuota kautta:

- Totta kai on tietyllä tavalla erityistä tulla Helsinkiin. Vaikka Jokerit on muuttunut paljon sen jälkeen kun lähdin täältä, on täällä kuitenkin vielä muutamia tuttuja pelaajia. Tykkäsin todella vuodestani Helsingissä ja Jokereissa, niin onhan se aina mukava tulla tänne takaisin, Omark kertoi

Jokereiden tavoin Salavat Julajevin kausi on ollut kaksijakoinen. Alku oli hankala, mutta viime aikoina on suunta ollut ylöspäin tämän iltaisesta tappiosta huolimatta. Omarkin mukaan joukkueelta myös odotetaan menestystä:

- Viime kausi oli meiltä todella hyvä ja toivottavasti voimme vielä parantaa siitä. Uskon, että myös tänä vuonna meillä on hyvä joukkue. Ihmiset ja fanit todellakin odottavat tältä joukkueelta voittoja, joten toivottavasti pystymme lunastamaan odotukset ja menemään pitkälle myös tänä vuonna

Omarkin oma henkilökohtainen kausi on myös ollut menestys pisteiden valossa, kun 38:een otteluun on tämäniltainen syöttöpiste mukaan lukien syntynyt nyt 36 tehopistettä, jolla irtoaa seitsemäs tila KHL:n pistepörssissä.

Omark myös tahkoaa läpi joukkueen kaikki ylivoimat alusta loppuun, joten vastuuta on myös siunaantunut paljon. Mieheltä itseltään asiasta kysyttäessä vastaus on kuitenkin vaatimaton:

- Tähän kauteen on mahtunut todella paljon niin ylä- kuin alamäkiäkin. Meillä on ollut paljon loukkaantumisia, joten olen joutunut pelaamaan monien eri ketjukavereiden kanssa, joka totta kai on vaikuttanut pelaamiseen. Tästä eteenpäin toivon, että on enemmän ylämäkeä ja tasaisuutta, mies toteaa.

Venäjä on Venäjä

Kuluva kausi on Omarkille siis toinen Salavat Julajevin organisaatiossa. Aiemmin mies on edustanut KHL-urallaan Jokereiden lisäksi ainoastaan Moskovan Dynamoa kaudella 2009-2010. Hyppäys vieraaseen kulttuuriin olikin suuri miehen siirtyessä Ufaan.

- Luonnollisestikin asiat ovat tällä kaudella olleet helpompia, kun jo hiukan osaa ja tietää miten toimia kaupungissa ja yleisesti. Venäjä on kuitenkin Venäjä, joten välillä on ollut Helsinkiä ikävä,vaikka asiat ovat hyvin menneetkin, mies tunnustaa

Monet Venäjälle pelaamaan siirtyneet ulkomaalaispelaajat ovat todenneet kielen olevan ehdottomasti eniten jokapäiväistä elämistä vaikeuttava tekijä, eikä Omark tee myöskään poikkeusta:

- Enhän minä sitä kieltä ole oppinut vielä laisinkaan, liian vaikeaa minulle. Muutaman vuoden siihen vielä tarvitsisi todennäköisesti, mies naurahtaa

Salavat Julajev on yksi itäisen konferenssin suuremmista organisaatioista, eikä Omarkilla olekaan siitä muuta kuin positiivista sanottavaa.

- Tämä on ehdottomasti hieno seura, jolla on upea historia, joten on hienoa olla osa tällaista joukkuetta, mies toteaa

Jotain Omarkin arvosta joukkueelleen kertoo myös se, että mies on viime peleissä kantanut rinnassaan kapteenin C-kirjainta, joukkueen kapteeniston ollessa loukkaantuneena. Mies itse suhtautuu kuitenkin nöyrästi kunniaan

- Yritän tehdä parhaani, että olisin sama pelaaja nyt tämä C-kirjain rinnassani kuin mitä olen ollut ilman sitä, joten ei siinä ole minusta mitään sen ihmeempää

Vaikkei Ufa kaupunkina aivan perinteiseen Siperiaan kuulukaan, on mieheltä vielä kysyttävä mitä Siperia on mahdollisesti hänelle opettanut. Yllättävä kysymys laittaa jopa sanavalmiin ruotsalaisen hetkiksi miettimään:

- Olen yrittänyt oppia elämään kuin venäläinen. Täällä kaikki ovat ystävällistä väkeä, joka aamu kätellään kaikki läpi.

- Sitä en tosin tiedä, että kuinka hyvin olen oppinut, mutta olen ainakin yrittänyt sopeutua parhaani mukaan täkäläiseen elämänmenoon, mies pohtii ennen kuin hänen ja koko Salavat Julajevin joukkueen on aika suunnata kohti lentokenttää.

» Lähetä palautetta toimitukselle