Marko Ojasen ensimmäinen peli päävalmentajana toi seuralle hurjan saavutuksen − "Tulikaste tuli kohtuullisen kovaan paikkaan"

LIIGA / Haastattelu
Marko Ojasen päävalmentajauran voittoprosentti on sata.
Kuva © Saana Hakala
Marko Ojanen joutui hyppäämään päävalmentajan paikalle, kun Jukka Rautakorpi sairastui neljännen välieräottelun aamuna. Kokenut kiekkomies ei turhaan hätkähtänyt, vaan luotsasi kirvesrinnat kuudennen kerran peräkkäin Liigan finaaleihin. Päävalmentajan roolissa ottelu oli Ojasen uran ensimmäinen.

Tappara oli 3−0-johdossa otteluvoitoissa TPS:ää vastaan Liigan välierissä, ja sillä oli katkon paikka kotihallissaan maanantain ottelussa. Pelipäivän aamuna vastuuvalmentaja Jukka Rautakorpi kertoi olevansa sairaana. Tällöin oli aika Marko Ojasen astua isoihin saappaisiin.

Pitkän linjan kiekkomiestä ei jännittänyt päävalmentajana toimiminen, vaan hän uskoi työkaverinsa olevan huomattavasti enemmän täpinässä kotisohvalla.

− Kyllähän se hienolta tuntui päästä vastuuhommiin, vaikka valitettavasti Jukan sairastuminen siinä taustalla olikin. Hän joutui jäämään kotiin jännittämään, mutta häntä jännitti varmasti paljon enemmän kuin minua.

Neljäs välieräkamppailu eteni tilanteessa 5−5 jatkoerään saakka, joten Ojanen joutui heti kovaan paikkaan. 45-vuotias kiitteli kuitenkin pelaajistoa ympärillään.

− Korostimme sitä, että täytyy uskaltaa pelata. Halusimme viedä hyökkäykset pohjaan asti, jos haluamme olla kiekossa. Joukkue noudatti ohjeita prikulleen − jokainen pelaaja jokaisessa vaihdossa, alusta alkaen, taustoitti normaalisti apuvalmentajan hommia hoitava Ojanen.

Ottelupäivän kulku alkoi valjeta jo varhain, kun Rautakorpi ilmoitti huonovointisuudestaan muulle joukkueelle. Vaikka ykköskäskijä olikin hallilta poissa, ei hän silti jäänyt paitsioon ottelunkaan tapahtumista

− Jukka soitti aamulla, että hän on sairaana. Hän kertoi olevansa aamun pois ja seuraavansa kuntonsa kehittymistä. Iltapäivän aikana selvisi, että olen vastuussa illalla. Videopuhelu oli päällä tuolla valmentajakopissa. Kävimme samoja asioita läpi, joita jäälläkin näimme. Ei hän suurista numeroista ollut sen enempää huolissaan kuin mekään.

Kuusi peräkkäistä finaalipaikkaa ei ole ihan jokapäiväinen juttu

Tappara selvitti TPS-sarjan myötä tiensä jo käsittämättömän kuudennen kerran peräkkäin Liigan finaaleihin. Riippumatta siitä, tuleeko vastaan Kärpät vai HIFK, on kirvesrinnoilla mahdollisuus ottaa kolmas peräkkäinen Suomen mestaruus.

− Tuo finaalipaikkaa juhliva joukkue näytti ottelussa kahdet kasvonsa. Toisessa erässä olimme hieman hajallamme, mutta jatkoerässä näytimme, että kumpi joukkueista oli kaukalossa parempi. Pelirohkeutemme säilyi ja uskalsimme pelata, tuumi Ojanen.

Ojanen on toiminut Tapparan valmennustiimissä jo liki kymmenen vuotta, mutta silti TPS-välierä oli ensimmäinen, jossa entinen huippupelaaja nousi vastuuvalmentajan rooliin.

Ojanen oli syystäkin onnellinen joukkueen puolesta, mutta muistutti, ettei tämänkään ottelun esitys ollut täydellinen.

− Ihan ensimmäinen oli. Voittoprosenttini on siis sata. Tulikaste sattui kohtuullisen kovaan paikkaan. Valmennustiimi toimii kuitenkin yhdessä, joten tuollaisen joukkueen taakse on helppo hypätä. Työnjakomme ei muuttunut mihinkään, sillä minä peluutin hyökkääjiä niin kuin tähänkin asti ja Janne Grönvall hoiti puolustajat. Jukka ei ole peluuttanut ketään koko kauden aikana.

Historiallinen kuudes finaalipaikka kirvoitti Ojasen heittämään hieman huultakin.

− Onhan se kova juttu organisaatiolle. Ei se ihan joka päivä tapahdu täällä Liigassa, että sama joukkue on kuudesti peräkkäin finaaleissa, Ojanen huomautti, kiitti toimittajia ja poistui pukusuojaan.

Muokattu: 10.4.2018, kello 17.11: Tapparan puolustajien peluuttamisesta vastaa Janne Grönvall, ei Petri Tuononen.

» Lähetä palautetta toimitukselle