Nollapelejä illasta toiseen pelaava Aittokallio: "Hienoa, ettei ole heti kutosia taululla"

LIIGA / Haastattelu
Sami Aittokallion alku Kärpissä on ollut loistava.
Kuva © Samppa Toivonen - http://www.samppas.net
Kolme vuotta Pohjois-Amerikassa kiekkoillut Sami Aittokallio päätti keväällä palata Suomeen. Mitä kolmen vuoden reissusta jäi käteen ja millainen maalivahti liigaan palaa? Jatkoaika kävi jututtamassa tuoretta kärppäveskaria.

Oulun Kärppien maalilla on totuttu näkemään viime vuosina kivenkova maalivahtikaksikko. Kärpät on nojannut joukkueen rakentamisessa vahvasti kahden ykkösmaalivahdin taktiikkaan.

"minuun teki suuren vaikutuksen se, että päävalmentaja ja maalivahtivalmentaja olivat minuun henkilökohtaisesti yhteydessä moneen otteeseen. Sillä oli iso merkitys päätöksessäni"

Jo viime kaudella oululaisia edustanut ja ratkaisevassa finaalissa torjunut Iiro Tarkki jatkaa edelleen Oulussa. Toissakauden mestaruuden takuumies Tomi Karhunen vaihtoi Kärpät Tapparaan, joten tämän kauden ostoslistan kärjessä oli liigatasolla huippuluokan maalivahti.

Sellaisen Kärpät löysi Pohjois-Amerikasta.

− Muutama muukin joukkue oli yhteydessä, mutta minuun teki suuren vaikutuksen se, että päävalmentaja ja maalivahtivalmentaja olivat minuun henkilökohtaisesti yhteydessä moneen otteeseen. Sillä oli iso merkitys päätöksessäni, koska se kertoi siitä, että minut todella haluttiin tänne, Kärppiin kahden vuoden sopimuksella siirtynyt Sami Aittokallio kertoo.

Viimeiset kolme vuotta Colorado Avalanchen organisaatiossa kiekkoillut Aittokallio pelasi Pohjois-Amerikan reissullaan enimmäkseen farmijoukkue Lake Erie Monstersissa. Parikymppisenä Pohjois-Amerikkaan lähtenyt Aittokallio kertoo oppineensa reissulla paljon.

− Silloin kun lähdin, olin vielä aivan pikkupoika. Hirveästi olen mielestäni mennyt viime vuosina eteenpäin.

NHL-unelma, AHL-arki

Arki Pohjois-Amerikassa ei ollut kuitenkaan aina mitään ruusuilla tanssimista. Avalanchen maalivahtien nokkimisjärjestyksessä oli monta veskaria Aittokallion edellä. Kun paikka ylhäältä vihdoin avautui, ei debyytti mennyt aivan putkeen. Aittokallio kärsi ensimmäisen NHL-pelinsä aikana pahoista lihaskrampeista ja ottelu Los Angeles Kingsiä vastaan jäi kesken päätöserässä.

Maalivahdin arkihaaste Pohjois-Amerikassa voi olla ajoittain vaikea. Maalivahtivalmennuksen taso on kirjava - jos sellainen on ylipäätään olemassa.

− Ensimmäisenä vuotena meillä ei ollut maalivahtivalmentajaa ollenkaan. Aika erikoinen tilanne, kun meitä oli kaksi nuorta veskaria, eikä ketään auttamassa. Tai no Craig Billington kävi ehkä kerran kuukaudessa katsomassa, Aittokallio muistelee.

"Picardin palattua en pelannut kahteen kuukauteen minuuttiakaan. Se kasvatti siinä mielessä, että oppi todella päivittäisen työn merkityksen. Treenit oli mun pelejä."

Seuraavalla kaudella tilanne parani, kun seura palkkasi maalivahtivalmentajan. Päivittäinen työnteko maalivahtivalmentajan kanssa sekä harjoittelu maistui suomalaisvahdille hyvin.

Viime kaudella peliaika oli jälleen kerran kortilla. Alkukaudesta Avalanchen kärsittyä maalivahtien loukkaantumisista myös Aittokallio pääsi pelaamaan. Ei tosin NHL:ssä, mutta Calvin Picardin noustua AHL:stä NHL:ään, Aittokallio sai pelata kaikki Lake Erien pelit. Picardin palattua tilanne muuttui.

− Picardin palattua en pelannut kahteen kuukauteen minuuttiakaan. Se kasvatti siinä mielessä, että oppi todella päivittäisen työn merkityksen. Treenit oli mun pelejä. Opin keskittymään paremmin ja päivittäin. Se on jäänyt hyvässä mielessä päälle, sillä nyt ei ole enää sen suhteen paljon eroa onko edessä peli vai treenit. Jatkan vain siitä, mihin jäin kun edellisen kerran olin jäällä, Aittokallio miettii.

Vaikka Aittokallio pelaakin nyt Suomessa ja Kärpissä, ei Pohjois-Amerikan haaveita ole missään nimessä haudattu. Kärpissäkin Aittokallio on juuri nyt vain lainassa, sillä hän solmi viime viikonloppuna Colorado Avalanchen kanssa vuoden jatkosopimuksen.

− He lähettivät minulle sopimustarjouksen ja sopimus tehtiin, jotta pelaajaoikeudet pysyvät heillä. Pelaan kuitenkin Kärpissä tämän kauden lainalla.

Aittokallio ei pidä todennäköisenä, että olisi lähdössä syyskuussa Avalanchen harjoitusleirille.

− Ei siinä olisi luultavasti mitään järkeä. Jos olisin vaikka viikon siellä, menettäisin täällä pari peliä. Aikaerot sun muut kun ottaa huomioon, niin saattaisi mennä parikin viikkoa hukkaan.

Vahva alku Oulussa

Tuoreen kärppävahdin pelit ovat alkaneet Kärpissä loistavasti. Alla on nyt kaksi nollapeliä ja jo pari sataa minuuttia puhtaana pidetty maali. Viimeksi Aittoallion selän taakse kiekon toimitti Mikkelin Jukurit.

− Se kertoo lähinnä siitä, että olemme puolustaneet joukkueena hyvin. En ole itsekään antanut vastustajalle paikkoja helpoilla paluukiekoilla. Tai no se Jukureiden maali tuli helposta reboundista, mutta silti kokonaisuutena hyvä alku. Hienoa, että menee välillä näinkin päin, ettei tule heti ensimmäisissä peleissä jotain kutosia taululle.

Kuten Pohjois-Amerikassa, myös Kärpissä Aittokalliolla on edessä kova kilpailu peliajasta. Kärppien toisena maalivahtina häärii viime vuoden tapaan Tarkki. Kilpailuasetelma on Aittokallion mukaan pelkästään tervetullut.

"Hienoa, että menee välillä näinkin päin, ettei tule heti ensimmäisissä peleissä jotain kutosia taululle."

− Meillä on niin paljon pelejä, että täytyykin olla kaksi hyvää veskaria. Muutenkin olen aina nähnyt kilpailutilanteen joukkueessa hyvänä asiana. Se tuo ryhtiä päivittäiseen tekemiseen, kun sun pitää joka päivä näyttää, että olet se ykkönen.

Uuden seuran lisäksi Aittokallio on saanut totutella myös uuteen sarjaan. Kärpät on pelannut CHL:ää nyt kaksi ottelua. Ensin Saksassa Krefeldiä vastaan ja sitten Wiennissä Vienna Capitalsia vastaan. Molemmista otteluista oululaiset saalistivat tyylipuhtaan voiton päästämättä maaliakaan.

Ensi puraisu uuteen sarjaan maistuu Aittokalliolle.

− Hyvät fiilikset tästä on jäänyt. Krefeldissä yleisö lauloi maalin takana koko pelin ajan. Vaikka joskus olen saksaa opiskellutkin, niin en ehtinyt kuuntelemaan, mitä sieltä tuli, Aittokallio virnistää.

Myös uuteen kotikaupunkiinsa tamperelaislähtöinen Aittokallio kertoo kotiutuneensa todella hyvin. Erityisesti miehen mieleen on se, että kaikki on lähellä ja pyörällä pääsee joka paikkaan.

− Mutta lukot kannattaa kuulemman olla, että pyörä pysyy tallessa, Aittokallio päättää.

» Lähetä palautetta toimitukselle