Slovenialaisjääkiekkoilijat joutuvat jättämään kotimaansa jo juniorina - "Nuorilla pelaajilla on ulkomailla enemmän mahdollisuuksia"

MAAJOUKKUE / Haastattelu
Slovenian Roc Ticar oli pettynyt joukkueensa suoritukseen MM-avauksessa.
Kuva © Olli Tiihonen
Slovenian pelaajapolusta kokemusta omaava Roc Ticar kehottaa nuoria pelaajia muuttamaan pois Sloveniasta. Pienen kiekkomaan ohut kärki koostuu ulkomaille lähteneistä pelaajista. Ticar avasi ajatuksiaan Jatkoajalle IA-divisioonan maailmanmestaruuskilpailujen avausottelun jälkeen.

Slovenian avainpelaajiin kuuluva Roc Ticar aloitti jääkiekon harrastamisen jo varhain lapsena kotikaupungissaan. Innostus jääkiekkoon syttyi perheen kautta.

− Aloitin jääkiekon, kun olin neljävuotias kotikaupungissani Jesenicessä, joka on jääkiekkokaupunki. Isäni oli jääkiekkopelaaja ja äitini koripallopelaaja, joten oli helppo päätös aloittaa jääkiekko.

Ticarin mukaan Slovenian suosituin laji nuorten keskuudessa on jalkapallo, mutta hänen kotikaupunkinsa on poikkeus.

− Erityisesti kotikaupungissani on yleistä pelata jääkiekkoa, ja Jesenice tunnetaan jääkiekosta. Suurin osa nuorista miehistä pelaa kiekkoa siellä.

Ticar muutti 18-vuotiaana Ruotsiin ja pelasi siellä pääasiassa Timrån alle 20-vuotiaiden joukkueessa. Sama ilmiö toistuu muidenkin slovenialaisten kärkipelaajien kohdalla. Mikäli haluaa kehittyä kansainvälisen tason pelaajaksi, on slovenialaisen lähdettävä pois kotimaastaan.

− Ne ovat kaksi parasta vuotta, jotka olen viettänyt. Opin, kuinka harjoitella, ruotsin kielen ja kaikki kaverit olivat uskomattomia. Etenin todella hyvin jääkiekkourallani näiden kahden vuoden aikana.

− Muuttaminen on vaikeaa meille [slovenialaisille]. Meidän on oltava todella hyviä, että joku ottaa meidät, sillä olemme edelleen erittäin pieni kiekkomaa.

Sloveniassa on noin 1000 rekisteröityä pelaajaa, ja heistä 80 prosenttia on junioripelaajia. 28-vuotiaalta hyökkääjältä ei löydy vastausta siihen, kuinka pelaajamäärät saataisi nousuun. Sentteri kuitenkin nostaa esiin saavutuksen, jonka Slovenia on pystynyt saavuttamaan jo ohuella kärkimiehistöllä. Kärkimiehistöön kuuluvat muun muassa Los Angeles Kingsin kapteeni Anze Kopitar ja Ticar itse.

− Olemme olleet jo kahdesti olympialaisissa. Meillä ei ole paljon pelaajia, mutta meillä on muutama erittäin hyvä pelaaja.

Ticar on slovenialaisen jääkiekkoilijan prototyyppi. Hän on aloittanut jääkiekon kotimaassaan ja siirtynyt täysi-ikäisyyden partaalla ulkomaille pelaamaan. Ruotsin vuosien jälkeen Ticar kampesi itsensä Saksan ja Slovenian liigan kautta KHL:ään. KHL:ssä slovenialainen on tahkonnut yli 200 peliä ja iskenyt 98 tehopistettä. Nykyään hän edustaa Sibir Novosibirskia.

− Antaisin sellaisen neuvon slovenialaiselle junioripelaajalle, että he eivät ikinä voi olla tyytyväisiä – varsinkaan nuorena. Lahjakkuus ei pelkästään riitä vaan nuoren pelaajan pitää tehdä töitä kovasti, jotta voi menestyä jonakin päivänä.

− Lisäksi nuoren pelaajan pitää muuttaa ulkomaille, koska meidän ammattilaisjoukkueet eivät ole niin korkeatasoisia. Nuorilla pelaajilla on ulkomailla enemmän mahdollisuuksia kehittyä, Ticar vannoo.

Slovenia aloitti turnausurakkansa 1−3-tappiolla Iso-Britanniaa vastaan. Ticar manasi joukkueensa maalintekoa ja rangaistuksia.

− Emme olleet valmiita pelaamaan, ja molemmat joukkueet olivat hermostuneita avauserässä. Avauserän jälkeen olimme parempi joukkue, mutta meillä oli ongelmia jäähyjen kanssa. Iso-Britannia käytti ylivoimansa hyväkseen. Meilläkin oli paikkamme, mutta britit peittivät vetomme, Ticar summasi.

Slovenia kohtaa seuraavassa ottelussaan huomenna Puolan.

» Lähetä palautetta toimitukselle