Mielipide

Kommentti: Vaihtoaition uudet säännöt

LIIGA / Kolumni
Puolivälieräsarja Kärpät-TPS leimahti lauantaina liekkeihin, jotka eivät enää mairitelleet altavastaajana sarjaan lähteneitä turkulaisia. Kaiken taustalla Kärppien Sami Aittokallio pelaa omaa sarjaansa.

Kärppien varamaalivahtina tällä hetkellä toimiva Sami Aittokallio ei ole käynyt ottelutapahtumissa jäällä kuin alkulämmittelyissä, mutta toiminta on silti saanut ruutuaikaa jopa tv-kuvassa.

Perjantaina Oulussa pelatussa avauspelissä kärppävahti löi vaihtoaitiosta käsin TPS:n Ilkka Pikkaraista. Vuosien varrella Pikkaraiselle on kehittynyt kyky verbaaliseen provosointiin, mutta siitä huolimatta pelaajan ei kuulu joutua varautumaan vaihtoaitiosta tulevaan iskuun.

Olemassa on sellainenkin juttu kuin sääntökirja.

Pikkarainen luisteli iskuetäisyyden päässä, mutta silti riittävän kaukana. Ennen kaikkea suunta oli pelikatkon aikana kohti omaa vaihtoaitiota, eikä tavoitteena ollut notkua suotta vastustajan läheisyydessä.

Aittokallion iskua ei voi puolustella järkevillä argumenteilla. Ei edes pudotuspelikiekolla.

Lauantaina Turussa Aittokallio jätti muuten osallistumisen vähemmälle, mutta Patrik Moision riisumat ja poisheittämät varusteet jatkoivat sujuvasti matkaansa pleksin ylitse.

Selvänumeroisen pelin irvokkaan lopun tapahtuma näytti jopa absurdin koomiselta, mutta olemassa on sellainenkin juttu kuin sääntökirja.

Sääntö 165 tuomitsee yksiselitteisesti pelirangaistuksen pelaajalle, joka heittää mailansa, osan siitä tai jonkun muun esineen pelialueen ulkopuolelle.

On aiheellista kysyä, miksi Aittokallio selvisi kahdesti kuin koira veräjän portista. Ja mistä sitten tulee rangaistus?

Nämä tilanteet olivat molemmilla kerroilla pieniä sivujuonia itse pelissä. Lopputulos ratkaistiin muualla. Kärpät sai ehkä pienen lassekukkosmaisen niskalenkin, mutta sarja on vasta 1−1.

Laji on kuitenkin sama kaikille, eikä sääntökirjassakaan mainita poikkeuksista tässä asiassa. Itse asiassa Jääkiekkoliiton sääntökirjassa on jotain tulkintaeroja Liigan ja kansainvälisten pelien välillä.

Se, että Aittokallio viskoo Moision varusteita katsomoon, ei sisälly niihin.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös