Mielipide

Summanen on maineensa vanki, mutta oikeassa

LIIGA, MESTIS, KHL / Kolumni
Liian monta kohua ja poltettua siltaa veivät Raimo Summaselta täyden uskottavuuden. On kuitenkin elintärkeää ottaa vakavasti Summasen tiistaiset rajut mielipiteet.

Raimo Summanen on jääkiekkopersoona, josta kaikilla on mielipide. Kun Summanen tiistaina saarnasi suomikiekosta muun muassa Yle Urheilun kautta, moni hymähteli Avangard Omskin päävalmentajan puheille.

Pointtien ydin oli raudanlujaa asiaa.

"Rami nyt on tuollainen", "Summanen on yhä katkera menetettyään pestinsä Leijonissa ja Jokereissa" ja niin edelleen. Summanen on maineensa ja menneisyytensä vanki.

Summanen on menestyksekkäästä valmennusurastaan huolimatta monelle mies, joka on vanhan liiton valmentajana huutanut Janne Niinimaan ulos maajoukkueesta, antanut absurdeja kommentteja ja viimeisimpänä keksinyt HIFK:n pelitaktiikaksi mystisen luontoäidin jääkiekon.

Jos Summanen on moneen kertaan ollut ulosannissaan heikoilla jäillä, tällä kertaa hän ei sitä todellakaan ole. Kun Summanen hyökkäsi suomalaisen jääkiekon rakenteita ja johtoa vastaan, hänen mielipiteensä osuivat monilta osin täysin ytimeen.

On muistettava, että "kuvottavaa kusetusta"-tyyliset lausekkeet eivät lisää Summasen puheiden uskottavuutta ja korruptiosyytteet saattavat jopa viedä miehen tarkoitusperiä väärään suuntaan. Ja osin Summasen on helppo laukoa kovilla, koska miehellä ei ole enää mitään hävittävää kiekkojohtajien suuntaan. Silti pointtien ydin oli raudanlujaa asiaa.

Summasen painottamista aiheista ainakin Mestiksen nykytila, Liigan laajentaminen vastoin järkiperusteita, lajin kasvaminen liian suureksi, lajin kalleus harrastaa ja kiekkojohtajien urheiluosaamisen puute ovat todella hyviä nostoja entiseltä NHL-hyökkääjältä. Asioita, joiden parantamisen pitäisi olla jokaisen suomalaisen kiekkoihmisen intresseissä.

Summanen ei ole maineensa kanssa ainoa persoona hiekkalaatikolla. Jos Summanen on tullut tunnetuksi pelon kautta valmentamisesta, eivät suomalaiset kiekkojohtajat kauheasti kalpene. Erotuomarijohtaja Arto I. Järvelän letkautus "jokainen voi itse miettiä, mitä tapahtuu, jos osallistutte tilaisuuteen" viimeisimpänä esimerkkinä.

Pinnan alla kytee aivan varmasti, mutta mielipiteet tukahdutetaan juuri Järvelän osoittamilla johtamismetodeilla.

Elämme aikoja, jolloin suomalaisen jääkiekon lippulaiva Liiga nousee otsikoihin lähes yksinomaan negatiivisista asioista ja kiekkojohtajien päivä päivältä pöhkömmistä lausunnoista.

Liiga ja suomalainen jääkiekko eivät kaipaa enää yhtään idioottimaista lausuntoa ja kabinettipäätöstä. Liigakiekkomme on niin hyvällä tasolla, että pinnalla olevien puheenaiheiden tulisi koskea itse peliä.

Summasen huolenaiheisiin on syytä tarttua ja ottaa ne todella vakavasti ennen kuin on liian myöhäistä.

» Lähetä palautetta toimitukselle