Mielipide

Teemu Selänteen mielipiteellä on väliä − tarvitsemme lisää Selänne-parodiaa!

MAAJOUKKUE, NHL / Kolumni
Mitä Teemu Selänne sanoisi rasistisesta vitsistä Jukurien pukukopissa? En tiedä, mutta hänen mielipidettään kuunneltaisiin.

Teemu Selänteen reaktio hänestä itsestään kertovaan parodiavideoon tarkoittaa sitä, että tarvitsemme lisää parodiaa Selänteestä. Vaikutusvaltaisia ihmisiä täytyy pystyä kritisoimaan nyt ja jatkossa − suoran puheen ja kulttuurin keinoin. 

Tammikuun viimeisen kokonaisen viikon suurin kiekkouutinen oli Selänteen suuttuminen Youtube-parodiasta. Selänteen asianhoitajat uhkailivat tekijöitä ”juridisilla toimenpiteillä”. Lopulta tekijät ottivat videon pois.

Selitykset liikkuivat perheosastolla. Kautta rantain saimme kuulla, että ongelma ei ollut Teemun pilkkaamisessa, vaan siinä, että perhe oli mukana sopassa.

Herkkää. Multimiljonääri Kaliforniasta otti ja suuttui hikisille lähiön nettipojille Suomessa. Siis golf, autot, perheaika, sikari, luksusasumukset ja vaativat eläkepäivät ottivat niin voimille, että piti suutahtaa harrastelijoiden pilalle.

No, suuttuahan saa. Ihminen on ihmeellinen otus – se yhdellä viikolla suuttuu asiasta, josta toisella vitsailee. Kukapa meistä ei välillä suutu myös tyhjästä? Nyt julkisuudesta tutulle perheelle ei saanut nauraa, vaikka asiasta on toki voinut heittää itse vitsiä vaikka omassa dokumentissa.

Jos taas Selänteen rahat ja maine valjastetaan vaikuttamaan mielipiteisiin siitä, mistä asioista yhteiskunnassa saa vitsailla ja mistä ei, on paikallaan hieman suurempi pohtiminen. Meillä voi olla ongelma.

Noh, suuttua edelleen saa. Ongelmaksi asia nousee siinä vaiheessa, kun oma vaikutusvalta kävelee mukaan kuvioon.

Jos Selänne katsoo videon Youtubesta ja suuttuu vitsistä, seuraa todennäköisesti läppärin sammuttaminen ja yksi ”perkele”. Ei ongelmaa.

Jos Selänne kuulee huonon vitsin kaveriltaan keittiössä, seuraa todennäköisesti lyhyt vaivautunut hetki ja sitten mennään eteenpäin. Ei ongelmaa. Jossain kaukana krokotiili tirautti kyyneleen.

Jos taas Selänteen rahat ja maine valjastetaan vaikuttamaan mielipiteisiin siitä, mistä asioista yhteiskunnassa saa vitsailla ja mistä ei, on paikallaan hieman suurempi pohtiminen. Meillä voi olla ongelma.

Miten niin yhteiskunnan? Nythän oli kyse Teemu-videosta?

Vaikutusvaltaisten ihmisten mielipiteet muovaavat omiamme vahvemmin kuin satunnaisten ihmisten. Siten myös Selänteen.

Jos Selänne olisi ollut taannoin Jukurien pukukopissa rasistista vitsiä kuulemassa, olisi voimakas kielteinen reaktio häneltä varmasti pysäyttänyt kyseisen typeryyden huutelun. Näin, vaikka parikymmentä tyyppiä kopissa olisi aiemmin hyväksynyt tai hiljaisesti hyväksynyt sen.

Kun saman kuvion laajentaa Selänteen ihailijoihin, on kyse paljon suuremmasta joukosta ihmisiä. Mielipiteellä on väliä.

Selänne, suomalainen komiikka tai ilmaisunvapaus eivät kuolleet uhkauksen seurauksena. Ihan jokaisesta väännöstä ei ole pakko löytää edes kärjistämällä uhreja, tuomiota, tai lopullista totuutta. Lopullista tässäkin on vähemmän kuin nuuhkimattomia koiranperseitä maailmassa.

Kyseessä on kuitenkin yksi hyvä esimerkki siitä, miten holtiton vallankäyttö vaikuttaa yksilöön ja hänen ympäristöönsä. Ei kovin positiivisesti.

Pidemmälle edetessään ongelma kasvaa yhteiskunnalliseksi ja joku yhtä holtittomasti ajatteleva on päättämässä yhteisistä asioista lakeja ja määrärahoja säätämällä. Eräs perussuomalainen poliitikko muuten toivoikin jo Selännettä heidän presidenttiehdokkaakseen.

Teemun itsensä osalta ongelma ratkeaa samalla tavalla kuin lätkäuran aikana: riittävä määrä toistoja! Tarvitaan lisää Selänteestä ja jääkiekosta kertovaa parodiaa.

Kun olemme nähneet tarpeeksi monta parodiaa, osaamme erottaa hyvän ja huonon toisistaan. Osaamme tunnistaa kyseisen komedian muodon; ymmärtää sitä, tai ainakin asettaa se sopivaan hälläväliä-lokeroon. Osaamme välttää olemasta itse sitä!

Sittenkään paskoista vitseistä ei tarvitse tykätä, mutta eipähän tule ainakaan äkkipikaisesti rakennettua muuria naapurien välille.

» Lähetä palautetta toimitukselle