Utopiasta tuli totta: Ruotsi horjuttaa Kanadan yksinvaltiaan asemaa

Ruotsin peliesitykset ovat herättäneet aiheellisen kysymyksen: tuleeko tuplakulta 26 vuoden odotuksen jälkeen?

Ruotsin alkulohkoesitykset olivat vähintään vakuuttavia nostaen joukkueen turnauksen suurimmaksi mestarisuosikiksi. Kyllä, Ruotsi on esimerkiksi Venäjän ja Kanadan edellä.

Ja vielä selvästi.

Syyt tähän ovat ilmeisiä. Kanadan suurena ongelmana on maalivahtipelaaminen ja Venäjä kärsii sekavasta pelitavasta, jota yksilöt eivät kanna takavuosien tapaan.

Samaan aikaan Ruotsilla on heittää jäälle yksi kaikkien aikojen laadukkaimmasta MM-joukkueista. Kova joukkue paperilla on kääntynyt myös kovaksi joukkueeksi jäällä työnteon ja pelilleheittäytymisen kautta.

SHL:n pakkieliittiin noussut Mikael Wikstrand on pelaavassa kokoonpanossa ainoa NHL:n ulkopuolinen pelaaja. Ruotsin materiaali kestää vertailun jopa molempiin Pohjois-Amerikan joukkueisiin. Tilanne, joka oli vielä viime vuosikymmenellä utopistinen.

Tilanteen erikoisuutta korostaa vielä se, että esimerkiksi Henrik Lundqvist, Erik Karlsson ja Henrik Zetterberg totesi "nej tack". Ruotsin massa, josta ammentaa on täysin poikkeuksellinen Euroopan mittakaavassa.

Tästä kiitos kuuluu ruotsalaisen kiekkoilun systeemille, joka lähestyy peliä mahdollisuuksien kautta. Riskienotto, virheiden salliminen ja juonikkuus ovat jalostaneet Ruotsille laajan pelaajasukupolven, joka pursuaa pelitaitoa ja -nopeutta.

Juuri niitä ominaisuuksia, joita nykypäivänä vaaditaan.

Tähän asenteeseen esimerkiksi Suomi on vasta heräämässä, minkä takia Suomen pelaajatuotanto on selvästi Ruotsia perässä. Älkääkä käsittäkö väärin, sekä Suomi että Ruotsi ovat napanneet asemansa jääkiekon suurmaina nimenomaan systeemin turvin.

Ruotsin pelaajamassa tukemaan tätä systeemiä on vain valovuoden edellä. Niinkin selkeästi, että jopa Kanadan yksinvaltiaan palli heiluu.

Sinikeltaisia vuosia tuleekin vielä riittämään, sillä tälläkin hetkellä ihastuttava joukkue kuuluu turnauksen nuorimpiin. 90-luvun tuotokset tulevat dominoimaan kansainvälisiä kenttiä vielä toistakymmentä vuotta.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös

Klingberg kertoi Ruotsin yhtenäistyneen jään ulkopuolella: "Niinä hetkinä luodaan luottamus"

MAAJOUKKUE | 21.5.2018 2:01
Turnauksen direktoraatin parhaaksi puolustajaksi valitsema Ruotsin John Klingberg kertoi syyn sille, miksi Tre Kronor juhlii jälleen maailmanmestaruutta. Peluri korosti kotimaansa parhaiden ammattilaisten sulautumiskykyä. lue lisää

Ruotsilta löytyi joka käänteeseen johtavia pelaajia − "Jos minulla olisi ollut odotuksia, tämä olisi ylittänyt ne"

MAAJOUKKUE | 21.5.2018 1:32
Tre Kronorin tehoketjun hyökkääjä Mattias Janmark pelasi MM-jäillä osana joukkueensa syömähammasta. Dallas Starsin mies kertoi mielipiteensä siitä, miksi Ruotsi on jälleen maailman paras. lue lisää

MM-kisojen parhaimmat palkittiin - Aho turnauksen paras hyökkääjä

MAAJOUKKUE | 21.5.2018 0:41
Vuoden 2018 MM-kisat päättyivät jälleen Ruotsin kultajuhliin. Median tähdistökentälliseen mahtui mestaruusjoukkueesta neljä pelaajaa. Suomalaisväriäkin löytyi palkituista, kun Sebastian Aho palkittiin turnauksen parhaimpana hyökkääjänä ja valittiin tähdistökentälliseen. lue lisää

Analyysi: Yhdysvallat tuhri itse mahdollisuutensa finaaleihin

MAAJOUKKUE | 19.5.2018 19:54
Lauantai-iltana Ruotsi eteni miesten MM-kisojen loppuotteluun, kun se kaatoi Yhdysvallat selvin lukemin 6−0. Ruotsi osoitti, mitä on maalinteon tehokkuus jääkiekossa parhaimmillaan. lue lisää

Pääjärvi rankoi alivoimamaalilla: "Olimme rennompia kuin puolivälieräottelussa"

MAAJOUKKUE | 19.5.2018 19:45
Ruotsi matkaa jälleen finaaliin, kun Yhdysvallat kaatui välierissä murskalukemin. Magnus Pääjärven mukaan välierän lähestyminen oli Latvia-puolivälierää helpompaa. lue lisää

Kommentit

Luetuimmat

Jonas Ahnelöv

Avangard #5 L p Ruotsi #5 L p
s. 1987 Huddinge, SWE
188CM / 100KG
SOPIMUS: 2018
VARAUS: 2006 Phoenix Coyotes 3. kierros #88