Lada viiden ottelun tappioputkessa Jokereiden vieraaksi

KHL / Ennakko
Jere Sallinen oli sunnuntaina lennossa iskien tehot 1+1. Jatkuuko pisteputki myös tänään?
Kuva © Pekka Rautiainen - www.illcommunications.fi
Helsingissä pelattava Jokereiden ja Lada Toljatin välinen ottelu ei totisesti ole jokapäiväinen tapahtuma. Lada oli edellisen kerran vierailulla Helsingissä nimittäin hieman yli 20 vuotta sitten. Tuolloin panoksena oli, ei enempää eikä vähempää, kuin Euroopan mestaruus.

Helsinkiin ei kuitenkaan ole tultu muistelemaan menneitä, vaan keskittyminen on vanhojen mestaruuksien sijaan kolmessa KHL-runkosarjapisteessä. Kaudella 1994-1995 pelatun Euroopan Cupin finaalin pelaajista yksikään ei ole enää edes kentällä tällä kertaa. Aikoinaan Jokerit vei mestaruuden luvuin 4-2, muuan Teemu Selänteen iskettyä ottelun viimeisen osuman.

Toistaako historia itseään tuloksen osalta?

Joukkueiden tuoreimmassa kohtaamisessa Jokerit oli siinäkin Ladaa vahvempi. Viime kauden alkupuolella joukkueet iskivät yhteen Ladan kotihallissa, loppunumeroiden ollessa 2-1 Jokereille. Jokereiden voitto on lähellä myös tällä kertaa, ainakin mikäli joukkueiden viimeaikaiset otteet vastaavat illan kenttätapahtumia.

Vierasjoukkue Lada Toljatille kausi on ollut hankala. 36 ottelusta joukkue on onnistunut keräämään ainoastaan 41 pistettä. Se oikeuttaa neljänneksi viimeiseen sijaan koko liigassa. Eniten vaikeuksia joukkueelle on tuottanut maalinteko.

Tehtyjen maalien keskiarvo sillä on KHL:n kolmanneksi heikoin, 1,97 ottelua kohden. Ainoastaan Jugralla ja Amurilla ovat tältä kaudelta heikommat lukemat tehtyjen maalien sarakkeessa.

Lada on materiaaliltaan tasainen, mikä on joukkueelle sekä hyöty että haitta. Toisaalta onnistuessaan joukkue voisi materiaalin puolesta taistella jopa pudotuspelipaikasta, mutta illasta toiseen tulosta tekeviä vastuunkantajia nimettömästä joukkueesta on vaikea löytää.

Pirteintä pelaamista on esittänyt 22-vuotias Anton Šenfeld, joka johtaa joukkueen sisäistä maalipörssiä kahdeksalla osumallaan. Sami Lepistön entinen pakkikaveri Avtomobilistista, ruotsalainen Tobias Virland, on pelannut myös muuhun joukkueeseen nähden pisteiden valossa hyvän alkukauden. Erityisesti miehen seitsemän tehtyä maalia on kova lukema Ladassa.

Ladan ennakolta suurin vahvuus löytyy tolppien välistä. Torpedossa viime kaudella ykkösmaalivahtina pelannut Ivan Kasutin sekä myös Egdars Masalskis ovat pelanneet henkilökohtaisesti hyvää kautta muuten luvattoman heikosti esiintyneen joukkueen maalilla.

Erityisesti latvialaisen Masalskisin otteet ovat parantuneet merkittävästi vaikean viime kauden jälkeen, ja mies onkin päässyt useammin myös näyttämään kykyjään Ladan maalilla.

Saako Jokerit neljä hyökkäysketjua kasaan?

Jokerit on viime aikoina esiintynyt hieman ailahtelevaisesti. Toisaalta vaakakupissa ovat hienot voitot KHL:n kärkiseuroista, Lokomotiv Jaroslavista sekä Ak Bars Kazanista. Toisaalta puolestaan tappio heikon esityksen saattelemana HK Sotšille numeroin 2-5.

Kuten Ladalla, myös Jokereilla on ollut vaikeuksia päättää hyökkäyksiä maaleiksi. Tämän kertaisen kotiputken otteluissa Jokerit on vain kertaalleen onnistunut tekemään yli kaksi maalia samassa ottelussa. Tämä tapahtui viime tiistaina joukkueen kaataessa Lokomotivin lukemin 3-1.

Ongelma on osittain seurausta Jokereiden erittäin repaleisesta hyökkäyskalustosta. Voitokkaassa Ak Bars Kazan ottelussa nelosketjun muodosti Jani Rita, puolustaja Daine Todd, sekä Mestiksestä Jokereihin palannut Frank Gymer, jolle ottelu oli samalla ensimmäinen KHL:ssä. 

Selvää on kuitenkin, ettei joukkue voi jatkaa käytännössä kolmella ketjulla pelaamista mikäli se haluaa menestyä pidemmän päälle. Päävalmentaja Erkka Westerlund kertoikin heti pelin jälkeen, että hän kaipaisi joukkueeseen uutta hyökkääjää.

Lada-peliin tällaista vahvistusta ei kuitenkaan ole tulossa. Mahdollista on, että norjalainen Mathis Olimb palaa loukkaantumisen jälkeen isäntien kokoonpanoon. Hänen tilannettaa seurataan Westerlundin mukaan "ottelu kerrallaan". 

Hyökkäyksen kangerrellessa on joukkueen puolustus maalivahti Henrik Karlssonin johdolla antanut joukkueelle mahdollisuuden voittoon. Epävarmaa Sotsi-peliä lukuun ottamatta Jokerit on puolustanut viime aikoina todella tarkasti.

Lada-ottelussa torjuntavastuun kantaa mahdollisesti Riku Helenius, jonka viime aikojen otteet ovat olleet lähes poikkeuksetta epävarmoja ja onnistuminen koti-yleisön edessä tekisi miehen itseluottamukselle taatusti hyvää.

Myös Ladalle voitto tulisi enemmän kuin tarpeeseen. Joukkue kyntää nimittäin kuuden ottelun tappioputkessa. Edellisen kerran se on kyennyt voittamaan 15.marraskuuta, kun se kaatoi Neftehimikin vieraskaukalossa maalein 5-2.

Jokerit on varmasti oppinut Sotši-ottelusta, eikä lähde aliarvioimaan ennakolta heikompaa vastustajaansa. Mikäli Jokereiden puolustuspeli toimii edellisen ottelun tavoin, on se todennäköisesti hyvin lähellä voittoa myös tänä iltana. 

» Lähetä palautetta toimitukselle