Pörssikärki johdattaa hallitsevan mestarin Helsinkiin

KHL / Ennakko
Oskar Osala on Metallurgin ainoa suomalaispelaaja.
Kuva © Pekka Rautiainen - www.illcommunications.fi
Pietarin SKA esitti Helsingissä tähtiloistetta viime viikolla, mutta tiistain vieras Metallurg Magnitogorsk ei paljoa tälle kalpene. Hallitsevan mestarin ykköstykki Sergei Mozjakin on ollut tälläkin kaudella KHL:n tehokkain pelaaja, eikä hän ole 35-vuotiaanakaan osoittanut mitään taantumisen merkkejä - oikeastaan päinvastoin.

Jokerit ja Metallurg ovat kohdanneet tällä kaudella kerran aiemmin. Syyskuussa Magnitogorskissa pelatussa kamppailussa Jokerit oli unessa pari ensimmäistä erää, mutta onnistui päätöserässä kampeamaan 1-1-tasoituksen. Parantunutta virettä ei kuitenkaan palkittu pisteillä, kun isännät painelivat lopulta 3-1-voittoon.

– Meillä on ollut vähän taipumus olla löysiä heikompia jengejä vastaan. Se kumpi on nälkäisempi, on enemmän kiekossa ja voittaa pelejä. Taitotasokaan ei tule esiin, jos ei voita kaksinkamppailuja ja saa kiekkoa, mietti Metallurgin suomalaishyökkääjä Oskar Osala.

- Tiedän Jokereiden olevan vahva joukkue. He ovat pelanneet tasaisia pelejä, joten en odota, että voittaisimme 5–0. Ratkaisu venyy varmasti loppuhetkille, mutta uskon tietenkin voittoomme.

Jokereilla takana vierasvoitto ja kypsä kotiesitys SKA:ta vastaan

Jokerit pelasi viime viikon lopulla kaksi kohtalaisen tasapainoista ottelua. Etenkin torstain kotiottelussa SKA:ta vastaan paketti pysyi todella hyvin kasassa, ja helsinkiläiset pystyivät pistämään sarjakärjen ahtaalle. Lopulta ratkaisu nähtiin vasta rangaistuslaukauskisassa, kun Pavel Datsjuk iski ratkaisuosuman.

Lauantaina helsinkiläiset vierailivat Riiassa runsaslukuisen kannattajajoukkonsa kanssa. Esitys oli vieraspeliksi kypsä, ja kamppailu pysyi kohtalaisen hyvin Jokereiden näpeissä. Kapteeni Peter Regin kantoi yksin vastuun maalinteosta, kun tanskalainen ohjasi joukkueensa molemmat osumat.

Jokereilla oli lauantain pelissä pari poissaoloa sairauksien takia, ja myös pelin aikana tippui pari hyökkääjää lisää pois riveistä. Lisäksi viime viikon aikana joukosta poistui Michael Keränen, jonka rooli jäi minimaaliseksi.

Mestarien mestari huimassa vireessä

Viime kaudella KHL:n mestaruuden voittanut Metallurg Magnitogorsk pysyi kesän aikana liki ennallaan. Vuodesta toiseen sarjan kärkisijoilla keikkunut joukkue on pelannut vakuuttavasti ja se johtaa itäistä konferenssia.

Suurimpana uhkana Metallurgin menestykselle on pidetty kärkikaksikon Sergei Mozjakin - Danis Zaripov ikääntymistä. Etenkään ensin mainittu ei kuitenkaan ole osoittanut minkäänlaisia taantumisen merkkejä 35 vuoden iässään. Tällä kaudella tahti on ollut vielä entistäkin hurjempi, kun hän on latonut 35 pelissä huikeat 53 pistettä, millä hän johtaa pistepörssiä ennen SKA:n Ilja Kovaltsukia. Urallaan taiturimainen Mozjakin on voittanut KHL:n pistepörssin jo viidesti.

Mozjakin rinnalla reilusti nuorempi sentteri Jan Kovar on myös kirjauttanut 42 tehopistettä, joilla hän on pistepörssin neljäs. Kovarin suoritus on kova, sillä keskushyökkääjänä hänen tehtävänään on usein varmistaa puolustuspäähän, jotta Mozjakin saa vapauksia hyökkäyksissä.

Eivätkä tehot jää vain hyökkäykseen, sillä puolustaja myös Chris Leellä on pisteitä enemmän kuin pelejä, 35 ottelussa lukemat 9+28=37 ja pistepörssin kuudes sija. Mozjakinin vanhan tutkaparin Zaripovin tahti ei puolestaan ole ollut aivan entisensä, mutta hänelläkin on koossa mukavat 26 pistettä.

Metallurg on sarjan taitavimpia joukkueita, mutta se pelaa silti hyvin organisoitua kiekkoa. Jokereiden alivoima on toiminut viime aikoina hyvin, mutta Magnitogorsk marssittaa kaukaloon sarjan parhaan ylivoiman (31,6%). Sen lisäksi venäläisjoukkue on myös alivoimatilaston kärjessä (89,9%).

– Kiinnitämme niihin [erikoistilanteet] todella paljon huomiota. En ole kokenut tällaista koskaan aiemmin. Yleensä yli 100 prosentin yhteislukema erikoistilanteissa on hyvä ja 110 todella huipputasoa. Yritämme koko ajan parantaa, esimerkiksi alivoimalla on paljon yksityiskohtia, joita voimme kehittää, Osala totesi.

Terävän kärjen takana on syvyyttä, ja esimerkiksi voimahyökkääjä Osala on puolestaan tehnyt kauden aikana tehot 7+8=15. Ikävänä harvennuksena riveihin kakkosketjun Wojtek Wolski on ollut jo pitkään sivussa vakavan loukkaantumisen myötä.

» Lähetä palautetta toimitukselle