Oppiko Jokerit mitään Lada-kamppailuista?

KHL / Ennakko
Näky, jonka odotetaan toistuvan torstaina.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com
Torstai-iltana Helsingissä kohtaavat kaksi viime aikoina hyvin epätasaisesti esiintynyttä joukkuetta, kun Jokerit saa vastaansa Traktor Tšeljabinskin. Molemmilla on allaan voitto varsinaisen peliajan jälkeen, mutta myös lukuisia heikkoja esityksiä edellisistä otteluistaan.

Tiistain kotipelissään Jokerit oli suorastaan hukassa aika ajoin. Erityisesti toinen erä oli helsinkiläisille jälleen hankala, kun vierailija Neftehimik iski kiekon kolmesti jokerimaaliin. Niko Kapasen johdolla joukkue onnistui kuitenkin voittamaan kamppailun jatkoajalla lukemin 6-5.

Tämän illan vastustaja Traktor Tšeljabinsk tarvitsi myös enemmän kuin 60 minuuttia voittaakseen edellisen kamppailunsa. Vieraspeli tiistaina Dinamo Riikaa vastaan päättyi lopulta joukkueen 3−2-voittoon voittomaalikilpailussa. Joukkueen johti peliä avauserän jälkeen jo 2-0, joten enemmänkin olisi ollut saatavilla.

Molemmilla illan joukkueilla on ollut suuria vaikeuksia ehjän 60 minuuttisen löytämisessä. Jokerit on menettänyt avauserässä hankkimansa johdon jo useita kertoja tällä kaudella, niin kotona kuin vieraissa, ja se on jo lähes sääntö eikä poikkeus.

Positiivista Jokereiden tiistaisessa ottelussa oli ehdottomasti joukkueen piristynyt hyökkäyspeli. Joukkue sai luotua painetta kaikilla neljällä hyökkäysketjullaan, mikä varmasti lämmittää Erkka Westerlundin mieltä. Jo pelkästään neljän hyökkäysketjun saaminen kokoon luetaan jokerileirissä varmasti positiivisena muutoksena.

Suuria muutoksia ei isäntien kokoonpanossa varmastikaan tulla näkemään. Westerlund ei varmasti ollut tiistaina tyytyväinen norjalaisen Mathis Olimbin panokseen keskushyökkääjänä. Neftehimik onnistui jatkuvasti pelaamaan miehen irti kiekosta, mistä seurauksena olikin penkkikomennus ottelun kolmannessa erässä. Mielenkiintoista on nähdä pelaako mies uudelleen keskellä, vai ottaako Jere Sallinen paikan Juhamatti Aaltosen viereltä.

Jokerit tiedotti otteluiden välissä myös hankkineensa Roope Talajan Bluesista paikkaamaan hyökkääjävajetta. Mies ei kuitenkaan ole kokoonpanossa vielä tänään.

Traktorilla maalintekijät haussa

Vierasjoukkue Traktorin ongelma on ollut selkeä läpi koko kauden. Joukkue ei ole onnistunut maalinteossa läheskään siihen tahtiin, kuin mitä sen heikohko puolustus edellyttäisi. Tämä on johtanut siihen, että muun muassa joukkueen ykköshyökkääjien joukkoon kaavailut Francis Pare sai lähteä kesken kauden Slovan Bratislavaan.

Ennen kautta jopa pudotuspelipaikoille ennakoitu joukkue löytyykin itäisen konfrenssin toiseksi viimeiseltä sijalta. Maalinteon vaikeutta tukevat myös tilastot, sillä joukkue on tehnyt koko KHL:n toiseksi vähiten maaleja, keskimäärin 1,97 per ottelu. Ainoastaan Amur Habarovskilla on vähemmän tehtyjä maaleja.

Yksilötasolla syy on helppo vierittää kärkipelaajien epäonnistumisen piikkiin. Mainittu Pare teki ennen lähtöään vain neljä pistettä 14 otteluun ja toinen tärkeä palanen, kanadalainen Alexandre Bolduc, pelasi vain kolme ottelua ilman tehopisteitä ennen kun joutui lähtemään Medvescak Zagrebiin. Kahden ennakkoon tärkeän hyökkääjän epäonnistuminen, ja myynti kesken kauden, on jättänyt joukkueeseen aukon, jota ei ole pystytty vielä täyttämään.

Jokeripuolustus on kuitenkin viime aikoina osoittanut negatiivisessa mielessä osaamistaan, mistä osoituksena muun muassa Neftehimik-pelin viisi päästettyä maalia ja lukuisat Henrik Karlssonin pelastamat maalipaikat. 

Hyökkäyksen piristyminen siis ainakin hetkellisesti sai parikseen heikon puolustuksen. Erityisesti pakkipari Atte OhtamaaTopi Jaakola oli ajoittain todella suurissa vaikeuksissa vikkeliä Neftehimik pelaajia vastaan. Tänään vastassa on vähintään yhtä nopeita pelaajia, joten kyseisten miesten on nostettava tasoaan, mikäli Jokerit aikoo Traktorin kaataa.

Tilanne muistuttaa pitkälti viikon takaista tilannetta, kun Jokerit kohtasi kotonaan Ladan. Tällöin tulos oli Jokeriden kannalta nöyryyttävä 3−1-tappio. Tänään Jokereilla ei ole varaa hävitä toiselle itäisen konfrenssin häntäpään joukkueelle, mikäli se aikoo säilyttää divisioonansa johtopaikan. Nähtäväksi siis jää, opettiko Lada-peli pelaajille mitään otteluun valmistautumisesta, niin kuin pelin jälkeen monella suulla todettiin.

» Lähetä palautetta toimitukselle