Jokerit jaksoi jauhaa Jugran nurin

KHL / Raportti
Brandon Kozunin maaliton putki päättyi torstaina.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com
Jugra Hanti-Mansisjk oli torstaina liikkeellä todella puolustavalla taktiikalla, ja yritti tukkia keskialueen ja oman maalinsa edustan. Jokerit puolestaan pyöritti peliään hitaasti, mutta onnistui lopulta murtamaan parit aukot Jugran puolustukseen ja nappaamaan täydet pisteet.

Torstain kamppailun instesiteetti ei kohonnut missän vaiheessa kovin korkealla. Jugra pyrki estämään Jokereiden pääsyn tilanteisiin ja iskemään itse harvoista paikoistaan tarvittavat maalit. Jokerit puolestaan kaarteli hitaita lähtöjä ja yritti löytää aukkoja vastustajan pelistä.

Jugran taktiikka toimi vielä ensimmäisessä erässä, jossa se pääsi johtoasemaankin hienon pystyhyökkäyksensä jälkeen. Jokerit ei kuitenkaan säikähtänyt, vaan jaksoi myllyttää omaa peliään. Tulosta tuli vähitellen ja ottelun edetessä Jokerit vei peliä koko ajan enemmän ja enemmän. 

- Taktiikkamme oli kurinalainen puolustuspelaaminen ja vastahyökkäyksistä iskeminen. Jonkin aikaa se toimi, mutta sitten kuri petti: saimme jäähyjä ja peli hajosi, huokasi ampumahiihtopitäjän päävalmentaja Pavel Jezovskih.

Toisessa erässä Jugralla ei enää juurikaan ollut hyökkäyksiä. Jokerit pääsi karkumatkalle ja päätöserässä vieraat olivat jo alistuneet kohtaloonsa. Lopulta helsinkiläiset nappasivat täydet pisteet lukemin 6-1. 

- Peli saattoi näyttää epätasaiselta, mutta vastustaja oli hyvä etenkin alussa. Ei ollut helppoa mennä maalille. Jaksettiin kuitenkin olla kärsivällisiä. Tämmöiset ottelut opettavat joukkueelle, että tuolla pelillä pärjäämme. Olemme kasvaneet sillä saralla tässä syksyn aikana, mietti jokeriluotsi Erkka Westerlund.

Kozunin maaliton putki katkesi

Jokerit vei pelin alkua, mutta sen asenne löystyi huomattavasti erän edetessä, mikä avasi vieraille hieman mahdollisuutta taistella voitosta. Helsinkiläisten aseena avauserässä olivat lähinnä viivakudit pitemmissä pyörityksistä. Näistä yksi johti myös Atte Ohtamaan ampumaan tasoitusmaaliin.

Toisessa erässä Jokerit otti peliä entistä enemmän haltuunsa, mutta maalinteko ei ollut helsinkiläisille vieläkään helppoa. Vieraille peli oli entistä vaikeampaa, kun joukkue sai jäähyjä ja hyökkäyspeli kävi olemattomaksi.

Ratkaisu nähtiin erän puolivälissä, kun isännät pääsivät kuitenkin pari kertaan murtautumaan aivan Jugran puolustuksen ytimeen ja runnoivat kahden maalin karkumatkalle. Jälkimmäisessä osumassa Jesse Joensuu teki komealla nousullaan tilaan Brandon Kozunille, joka pystyi päättämään yhdeksän ottelun mittaisen maalittoman putkensa. Ottelun loppu oli maalien jälkeen enää pelkkää pelailua.

Alkukaudesta hurjassa vireessä olleelle Kozunille maali maistui, vaikka mies ei halunnutkaan sitä liikaa hehkuttaa.

- Minut on hankittu tänne tekemään pisteitä, joten kyllähän sitä itselleen paineita asettaa maalinteosta. Enemmän olen silti ollut huolissani joukkueen pelistä kuin omista tehoistani, Kozun totesi.

"Brandon voisi ampua enemmän"

Kozunille opettelu eurooppalaiseen kiekkoiluun on tuonut eteen uudenlaisia taktiikoita ja pelin lainalaisuuksia.

- Ei Pohjois-Amerikassa juuri kukaan pelaa tuollaisella taktiikalla, korkeintaan pari joukkuetta voi joskus yrittää. Ei pelaaminen vaikeaa tai turhauttavaa sinällään ollut. Piti vain laittaa jalat liikkeellä ja odottaa, että tila aukeaa, jokerilaituri kertoi.

Jokerit tarvitsee Kozunin tehoja myös jatkossa. Valmennuksen mielestä pienikokoinen laituri saisi olla tilanteissa nykyistä itsekkäämpi.

- Kozun voisi ampua vielä enemmän: näyttää meille eurooppalaisille kuinka paikoille mennään ja maaleja ammutaan. Hänen liikkeensä riittää hyvin siihen, että hän pääsee paikoille. Hänkin on kasvanut joukkuepeliin. Olen puhunut paljon pohjoisamerikkalaisten valmentajien kanssa, ja monesti hänenlaisilleen pelaajille käy niin, että he ajautuvat liian kauas maalista, Westerlund analysoi.

Pian koittavalla maaottelutauolla Kozun aikoo ottaa pienen irtioton arjesta.

- Enemmän tauko on henkistä lepoa. On mukava olla hetki pois hallilta ja miettiä ihan muita juttuja. Tämä on kuitenkin painetilassa tekemistä koko ajan, joten hyvä olla huoletta hetki. Tauko näin syksyllä on toki minulle ihan uutta. Voi olla, että käyn jossain muualla lyhyellä lomareissulla. Etäisyydet ovat niin lyhyitä täällä, että helppo piipahtaa jossain, Kozun hymyili.

» Lähetä palautetta toimitukselle