Jokereiden pudotuspelikenraalista pannukakku

KHL / Raportti
Torstaina Spartak juhli ansaitusti, ja Jokerit joutui katsomaan sivusta.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com
Jokerit kohtasi runkosarjan päätösottelussaan Moskovan Spartakin Helsingissä. Voitokkaan SKA-pelin jälkeen joukkueen paras vire oli jäänyt pukukoppiin, ja ottelu päättyikin vierasjoukkueen ansaittuun voittoon lukemin 4-2.

Ennakko-asetelmat ottelua varten olivat tällä kertaa harvinaisen selvät: Spartakin kausi päättyisi, ja Jokerit puolestaan jatkaisi pudotuspeleihin oman divisioonansa voittajana. Täten intensiteetti ja syke jäällä eivät noussut huipputasolle missään kohtaa ottelua.

- Tämä oli huono peli. Olen pahoillani kaikkien niiden puolesta, jotka tätä peliä joutuivat katsomaan, totesi Jokereiden päävalmentaja Erkka Westerlund ottelun jälkeisessä haastattelussa.

Jokereiden esitys ei asettunut uomiinsa toivotulla tavalla koko illan aikana, ja Westerlundilla oli tähän selkeä syy mielessään.

- Tämä on se taso millä pelataan, kun ei pelata joukkueena tai sovitusti. Jos olisimme pelanneet näin koko kauden, niin ei tarvitsisi kautta tästä jatkaa ollenkaan.

Jos Jokereiden esitys oli päävalmentajan mielestä vaatimaton, pelasi vierailija Spartak yhden kauden ehjimmistä kokonaisuuksista. Joukkueen asenne oli alkavasta kesälomasta huolimatta huipputasoa, ja joukkue oli hallitsevampi lähes koko ottelun. Tämä siitä huolimatta, että joukkue hajoaa jokeriottelun jälkeen, kuten Atte Engren vahvisti Viasatin haastattelussa ottelun alla.

Spartak etumatkalle heti avauserässä

Vierasjoukkue Spartak sai otteluun lentävän lähdön, kun vain 12 minuutin pelin jälkeen taululla oli 0-2-lukemat vierailijoille. Molemmat maalit tulivat jokeripuolustuksen virheistä, ja Spartak-pelaajat pääsivät laukomaan lähietäisyydeltä kiekot maaliin.

- Tehtiin melko paljon virheitä, ja oli kokonaisuutena muutenkin melko vaisu peli meiltä, kommentoi Jokereiden avausmaalin tehnyt Pascal Pelletier ottelun jälkeen.

Toisessa erässä Jokerit sai hiukan paremmin ottelun päästä kiinn,i ja Pelletierin ylivoimamaalilla joukkue nousikin hetkellisesti maalin päähän. Spartak kuitenkin iski myös toisessa erässä kiekon kertaalleen ohi jokerimaalivahti Riku Heleniuksen.

SKA-pelissä lähes virheettömästi esiintynyt jokeripuolustus ei kyennyt jatkamaan samalla tasolla tänään, ja myös Spartakin kolmas maali oli seurausta Jokereiden puolustusvirheestä.

Pitkän pyörityksen päätteeksi Juhamatti Aaltonen unohti oman pelaajansa täysin. Hyvin maalille nousseella puolustaja Charles Genowaylla oli helppo työ siirtää kiekko maaliin.

Ottelussa nähtiin myös jokerifanien mielenilmaus jokerijohdon ja erityisesti vähemmistö-omistaja Roman Rotenbergin toimia vastaan. Kaksieräisen ulosmarssin jälkeen Eteläpääty palasi kolmanteen erään katsomoon antamaan tukensa joukkuelle, mutta tällä kertaa sekään ei riittänyt.

Ottelun kolmas erä muodostui melko tapahtumaköyhäksi, kun kummankin hyökkäyspelistä puuttui paras terä. Jokerit näytti jo odottavan sunnuntain pudotuspeliavausta, ja Spartak tyytyi säilyttämään johtoasemansa.

Kertaalleen molemmat saivat kiekon maaliin kolmannessa erässäkin. Ville Lajunen toi muutama minuutti ennen loppua Jokerit jälleen maalin päähän, mutta Alexander Vasiljev iski ottelun viimeisen niitin tyhjään jokerimaaliin.

Torpedo vastaan sunnuntaina

Suurin mielenkiinto ottelun aikana kiinnittyi muihin käynnissä oleviin otteluihin, joissa Jokereiden mahdolliset pudotuspelivastustajat pelasivat: Torpedo Nizhni-Novgorod kohtasi Dinamo Minskin, ja Pietarin SKA Dinamo Riikan.

Lopulta tulevaa vastustajaa jouduttiin jännittämään pidemmän kaavan kautta, kun Dinamo Minskin ja Torpedon välinen ottelu venyi aina voittolaukauskilpailuun asti. Tässä Dinamo oli vahvempi, eikä Torpedo saanut riittävästi pisteitä ohittaakseen pietarilaisia. Näin joukkue luistelee sunnuntaina Jokereita vastaan Helsingissä.

Westerlund ja Pelletier olivat yhtä mieltä siitä, että heikon Spartak-ottelun jälkeen joukkue kääntää katseensa välittömästi sunnuntaille. Haastattelun aikana ei ollut vielä selvää, kumpi joukkue Jokereille vastaan tulee, mutta päävalmentajan viesti oli selvä:

- Runkosarja kokonaisuutena oli hyvä, siitä iso kiitos joukkueelle. Tämä oli tärkeä välietappi meille, että päästään lähtemään pudotuspeleihin kotiedun turvin ja Bobrov-divisioonan voittajana. Nyt nähdään sitten, miten hyvin tämä joukkue on hitsautunut yhteen henkisesti.