Jokereiden hurja voittoputki katkesi – Datsjuk upotti Jokerit jatkoajalla

KHL / Raportti
Taikuri-Datsjuk ratkaisi jatkoaikavoiton SKA:lle.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com
KHL:n odotettu kärkikamppailu oli tasainen, intensiivinen ja laadukas vääntö. Aiempia vuosina SKA:n jalkoihin jäänyt Jokerit näytti, että tällä kaudella helsinkiläisryhmä pystyy haastamaan myös sarjan parhaan joukkueen, vaikka SKA kiri takamatkalta jatkoaikavoittoon.

Ottelussa vastakkain olivat KHL:n koko pistetaulukon kärki Pietarin SKA ja taulukon kakkossijaa miehittänyt Jokerit, joten kyseessä oli pitkään odotettu huippuottelu. 15 perättäistä ottelua voittanut Jokerit oli jäänyt alkukaudella vain kertaalleen pisteittä, kun juuri SKA oli parempi keskinäisessä ottelussa lukemin 2-0.

Ottelu vastasi varmasti kaikkien kovimpiakin odotuksia, sillä pelin taso nousi erittäin korkeaksi. Intensiivinen kamppailu oli kuluneen KHL-kauden laadukkain ja yksi Jokereiden KHL-historian parhaista otteluista.

SKA hallitsi ottelun maalitonta avauserää selkeästi, mutta toisessa erässä puntit tasoittuivat. Jokerit siirtyi toisessa erässä kahteen kertaan johtoon, mutta hukkasi molempien osumiensa jälkeen johtonsa.

Sama toistui myös kolmannessa erässä, kun SKA lopulta tasoitti ottelun vain kaksi minuuttia ennen täyttä aikaa.

Jokereille jäi paljon jossiteltavaa kolmannen erän ratkaisusta, sillä Mika Niemelle vihelletty kaksiminuuttinen näytti tulleen vähintäänkin kyseenalaisesta tilanteesta. Ennen jäähyä Jokereilla ei ollut minkäänlaista hätää.

Tasainen ottelu ratkesi siten vasta jatkoajalla. Asialla olivat kotijoukkueen tähtipelaajat, kun Nikita Gusev alusti ja Pavel Datsjuk iski kiekon Jokereiden maalin takakulmaan.

Niemi käynnisti kakkoserän maalijuhlat

Kotijoukkue oli tehnyt kotiläksynsä huolella, sillä isäntien pelisuunnitelmana oli paineistaa korkealta ja aktiivisesti ja siten tyrehdyttää Jokereiden hyökkäyksiin lähdöt. Suunnitelma toimi hyvin, sillä Jokerit ei saanut avauserän puoliväliin mennessä yhtään kontrolloitua hyökkäystä ja peli pyöri narripaitojen alueella.

Kovasta puolustusalueen paineesta huolimatta Jokerit pystyi puolustamaan maalinedustansa erinomaisesti, joten maalipaikat olivat vähissä myös toisessa päässä kaukaloa. Lähimpänä osumaa avauserässä oli isäntien Sergei Plotnikov, joka sohi kiekon tyhjän maalin ohi heti ottelun ensimmäisessä vaihdossa.

- Alku oli meille erittäin hankala, vaikka paransimmekin erän kuluessa. Meille jäi paljon parannettavaa, Jokereiden Eeli Tolvanen myönsi erätaukohaastattelussa.

Toisessa erässä maalihanat aukesivat ja erässä mätettiin peräti neljä maalia.

Vierasjoukkue pyrki paineen alta pois suoraviivaisilla ja nopeilla hyökkäyksillä. Riskialtis taktiikka tuotti Jokereille myös ottelun avausmaalin, kun Niemi riisti kiekon puolustussiniviivalla ja karkasi yllättävän helposti läpiajoon. Harvoin maaleilla juhliva porilainen ampui kiekon varmasti ohi Igor Šestjorkinin ja siirsi Jokerit 1-0-johtoon.

Odotettu tasoitus tuli hetkeä myöhemmin ylivoimalla. Jokereiden nelikko hajosi pahoin kulmapelin jälkeen, ja Sergei Širokov löi kiekon sisään maalin edestä. Tilanteessa Širokovin kanssa paininut Oliver Lauridsen hukkasi miehensä hetkesi ja peli oli tasan.

Jokerit siirtyi uudelleen johtoon Nicklas Jensenin maalilla. Jensen sai kiekon maalin kulmalla ja pelasi itsensä taidokkaasti maalipaikkaan ja tulitti kiekon takakulmaan.

Jokerit puolestaan hukkasi johtonsa toistamiseen, kun Vjatšeslav Voinov ampui kiekon ohi Ryan Zalposkin. Ratkaisevaan kolmanteen erään lähdettiin siis tasatilanteesta 2-2.

Datsjuk iski ratkaisun

Ottelun kolmannessa erässä intensiteetti hieman laski, kun molemmat joukkueet pyrkivät välttämään takaiskuja. Tämä sopi Jokereille, joka otti pelin haltuunsa vahvalla kiekollisella pelaamisellaan.

Jokerit siirtyi kolmannen kerran johtoon ennen päätöserän puoliväliä. Antti Pihlström riisti kiekon SKA:n alueella ja loi itselleen maalipaikan. Jesse Joensuun ja SKA-puolustuksen tehdessä maskia kiekko viuhui ohi hölmistyneen Šestjorkinin.

Jokerit näytti jo karkaavan voittoon, mutta SKA tuli kolmatta kertaa tasoihin. Ottelua oli jäljellä vain kaksi minuuttia, kun Sergei Kalinin onnistui kyseenalaisesti vihelletyllä ylivoimalla.

SKA siirtyi ensimmäistä kertaa johtoon vasta jatkoajalla, ja se riitti, kun konkari Datsjuk ratkaisi ottelun. Tappiosta huolimatta Jokereiden ennätyksellinen pisteputki kuitenkin jatkuu.

Seuraavan kerran Jokerit pelaa maanantaina, kun Lokomotiv Jaroslav saapuu Helsinkiin.