TsSKA jätti Jokerit nollille pudotuspelisarjan avauksessa

KHL / Raportti
Jokerit oli vastaantulija pudotuspelisarjan ensimmäisessä ottelussa.
Kuva © Pekka Rautiainen / Jokerit
Moskovan TsSKA ei antanut sattumille sijaa, kun se kohtasi Helsingin Jokerit pudotuspelien toisella kierroksella. Suvereenisti kenttätapahtumia hallinnut TsSKA nappasi sarjan ensimmäisestä pelistä 4–0-voiton.

Moskovan TsSKA ei antanut Helsingin Jokereille mahdollisuutta, kun joukkueet kohtasivat KHL:n pudotuspelien toisen kierroksen avausottelussa Moskovassa.

TsSKA oli kaikilla osa-alueilla Jokereita edellä ja hallitsi peliä selvästi. Loppulukemat kirjattiin moskovalaisten hyväksi 4–0.

– Turhaan katseltiin, mitä tapahtuu. Oli tiedossa, miten he pelaavat, siinä ei tullut yllätyksiä, Jokereiden Marko Anttila pohti ottelun jälkeen.

Avauserä asetti alkutahdit koko ottelulle. TsSKA:n hallitsi avauserää suvereenisti, kuten myös koko ottelua.

Jokerit ei selvinnyt TsSKA:n alkurynnistyksestä. Geoff Platt laukoi TsSKA:n 1–0-johtoon vain kahden minuutin pelin jälkeen.

Valeri Nitšuškin lisäsi kotijoukkueen etumatkaa kahteen maaliin ensimmäisen erän lopulla. Suoran hyökkäyksen päätteeksi kiekko kimposi Tommi Kivistön jaloista Ryan Zapolskin ohi.

Toisen erän loppu toi Jokereille hieman uskoa ja toivoa, sillä joukkue loi muutaman maalipaikan suorista hyökkäyksistä. Tulosta ei tosin tullut.

- Ajoittain pelissämme oli hyviä elementtejä. Saimme luotua muutamia ylivoimahyökkäyksiä, joita tällaisia joukkueita vastaan tulee hyvin harvoin, Anttila sanoi.

Nelosketjussa pelannut laitahyökkääjä Anttila oli yksi Jokereiden harvoja valopilkkuja sarjan ensimmäisessä pelissä.

Parhaille maalintekosektoreille helsinkiläisjoukkue ei koko iltana päässyt. Jokerit loi muutamia näennäisiä maalipaikkoja, mutta todellinen maalinteon uhka oli olematon.

TsSKA puolusti tiiviisti ja sitoutuneesti, kuten aina, ja Jokereiden hyökkäyspelaaminen oli ponnetonta.

TsSKA kaunisteli lukemia päätöserässä Sergei Andronovin ja Sergei Šumakovin osumilla.

Kiekonhallinta TsSKA:lla

Jokerit jäi jälkeen käytännössä jokaisella pelin osa-alueella. TsSKA rytmitti omaa kiekollista peliään huomattavasti Jokereita terävämmin ja malttoi pitää kiekkokontrollin itsellään.

Jokerit jätti useita paikkoja hitaille hyökkäyksiinlähdöille käyttämättä ja toisaalta yritti hakea viivelähtöä juuri silloin, kun TsSKA oli paineistamassa.

TsSKA rytmitti peliään mainiosti viivelähdöin ja nopein kontrollilähdöin. Kotijoukkue haki viivelähtöjä ottelussa 14 kertaa.

Kiekollisen pelin rakenteessa oli selvä ero TsSKA:n hyväksi. Jokerit toilaili omissa hyökkäyksiinlähdöissä jatkuvasti, kun taas TsSKA:n viivelähdöt toivat sille jouhevia keskialueen ylityksiä. TsSKA:n korkea trap sekoitti Jokereiden tutut hyökkäyksiinlähdöt täysin.

Jatkossa Jokereiden tulee saada vietyä kiekko varmemmin hyökkäyspäätyyn, jotta pelin virtaus kääntyisi edes hetkellisesti.

Jokerit pystyi karvauksellaan hämmentämään TsSKA:n puolustusta lähinnä avauserässä. Sen jälkeen helsinkiläishyökkääjät luistelivat perässä. TsSKA liikutti kiekkoa niin rutiininomaisesti, että Jokerit ei saanut enää toisessa tai kolmannessa erässä merkittävästi riistoja hyökkäysalueellaan.

Kun Jokerit vetäytyi keskialueelle sumppuun, TsSKA puhkoi sen uskomattoman helposti. TsSKA:n kiekollisen pelin rakenne tuotti sille kontrolloituja hyökkäyssiniviivan ylityksiä kerta toisensa jälkeen.

Tilastojen osalta ero oli selkeä TsSKA:n hyväksi. Laukaukset kirjattiin sille 30–18. TsSKA ylitti hyökkäyssiniviivan tasaviisikoin 72 kertaa ja Jokerit ainoastaan 49 kertaa. Lisäksi Jokereilla oli huomattavasti enemmän kiekonmenetyksiä kuin TsSKA:lla.

Sarja jatkuu jo lauantaina Moskovassa. Maanantaina ja tiistaina pelataan Helsingissä.

- Huomenna pitää joka ukon vähän parantaa ja alkaa voittaa kamppailuja. Se liekki paistaa meistä kaikista huomenna aivan varmasti, Anttila sanoi tulevasta lauantain ottelusta.