Osuvatko ässäkasvatit paluuvisiitissään?

LIIGA / Ennakko
Niko Ojamäki (oik.) on pelannut kuluvan kauden toistaiseksi tehoitta.
Kuva © Timo Savela
Tappara yrittää tiistaina saada maalihanat kunnolla auki Ässien keskittyessä tiivistämään puolustuksensa takaisin vankalle pohjalle. Kahta Tappara-peluria odottaa lisäksi tunteikas paluu entiseen kotikaukaloon.

Edelliset ottelut

Ässät aloitti kauden loistokkaasti nappaamalla kolmesta ensimmäisestä ottelusta täydet yhdeksän pistettä. Hämeenlinnan-vierailun voitto tuli niukasti viime hetkien maalilla lukemin 2−1, mutta kotihallissaan porilaiset murskasivat niin Ilveksen kuin Jukuritkin tylyin 6−2-lukemin.

Viimeisin ottelu olikin sitten aivan toista maata, kun pata kyykkäsi Raumalla peräti 2−7. Aiemmista otteluista tutuksi tullut vankka puolustuspelaaminen oli hakusessa, eikä alivoimakaan toiminut halutulla tavalla Lukon pelaajien tykittäessä hurmiossa näyttäviä osumia.

Vierasjoukkue Tappara on avannut kautensa voittamalla kolme ottelua neljästä. Arvokkaita pisteitä on tarttunut mukaan, mutta peliesitykset eivät ole vielä lähelläkään totuttua Tapparaa.

KalPa kaatui niukasti 1−0, ja KooKoo vasta voittomaalikilpailussa, vaikka tamperelaiset ottelua, ja varsinkin sen laukaustilastoa, hallitsivatkin suvereneesti. Turussa kärsitty neljän maalin tappio ei puolestaan näyttänyt kovinkaan mairittelevalta.

Muutama onnistuminen avannee Tapparan tulivoiman kuitenkin taas tutumpaan suuntaan. Tappara laukoi edellisessä ottelussaan peräti 80 kertaa, ja tuolla tahdilla maaleja alkaa väkisinkin syntyä ennemmin tai myöhemmin. 

Hyökkää sinä, minä puolustan

Tiistai-illan teemana voi hyvin seurata ensimmäisten maalien merkitystä joukkueiden esiintymiseen. Tappara haluaa varmasti enemmän osumia, ja joukkueessa on edelleenkin vain kaksi hyökkääjää, jotka ovat maalinteossa onnistuneet.

Ässät on puolestaan pelannut kaksi erittäin tehokasta kotiottelua, eikä onnistujista ole toistaiseksi ollut pulaa. Pata ei varmastikaan halua esittää Tapparaa vastaan samanlaista häsellystä, mitä Raumalla Lukkoa vastaan nähtiin.

Tamperelaisilta voi odottaa vahvaa rynnistystä ottelun alusta alkaen, ja mitä pidempään Ässät pystyy oman maalinsa puhtaana pitämään, sitä parempi. Lukko-ottelun kaltaiset nopeat takaiskut voivat toistua, mikäli porilaiset eivät pysy tiukassa puolustuspaletissaan.

Ässät on tehnyt kaksi kertaa enemmän maaleja kuin Tappara, mutta tässä kohtaamisessa porilaiset eivät ole ennakkoon se tehokkaammaksi arvioitu osapuoli.

Huomiota on hyvä kiinnittää myös aloituksiin. Tapparalta löytyy tukku taitavia senttereitä, joista osa on aivan Liigan kärkikastia aloituksissa. Ässillä on tällä kaudella ollut vaikeuksia aloituksissa, kun kärkiketjuissa pelaavat ulkomaalaishankinnat Philip McRae ja Antoine Laganière eivät ole pystyneet tarvittavia aloituksia joukkueelleen kauhomaan.

Porilaisten paras aloittaja Matti Kuparinen on voittanut aloitukset vaatimattomalla 36,5 prosentin tarkkuudella. Aloituksissa ei kannata suotta antaa liikaa tasoitusta, varsinkaan omassa päässä, kun vastassa on Tappara.

Paluu tutun kotiyleisön eteen

− Nämä kolme kauttani Liigassa ovat olleet täynnä unohtumattomia hetkiä ja kokemuksia, kuvaili nykyään Tapparaa edustava Jarno Kärki Isomäen jäähallissa viime maaliskuussa kauden viimeisen ottelun jälkeen.

Tiistai on Ässien kasvatille varmasti tunteellinen hetki, kun hän luistelee porilaisyleisön eteen ensimmäistä kertaa jossain muussa kuin Porin Ässien paidassa. Sama hetki on käsillä myöskin Ässistä Tapparaan siirtyneellä Niko Ojamäellä.

Niin Kärki kuin Ojamäkikin ovat molemmat vielä ilman maaleja tällä kaudella. Ojamäen tehot näyttävät nollaa, Kärjellä on tilillään yksi syöttöpiste. Kaksi ensimmäistä ottelua kaksikko pelasi Kristian Kuuselan kanssa, kaksi viimeisintä toisessa laidassa on viilettänyt Tomas Zaborsky.

Tehopisteitä olisi hyvä pikkuhiljaa tulla, ettei paine päässä kasva. Ottelu kasvattiseura Ässiä vastaan olisi otollinen paikka näyttää osaamisensa.

Seuraa Heitä

Niko Ojamäki #20 | Kloten

Laitahyökkääjä

Ässien kasvatti Ojamäki palaa vanhaan kotiluolaansa ensimmäistä kertaa vierasjoukkueen pelipaita päällään. 22-vuotiaan hyökkääjän pistetili on Tapparassa vielä avaamatta. Ei olisi ensimmäinen kerta, kun pelaaja rokottaisi paluuottelussaan vanhaa seuraansa.

Marco Insam #8 | Bolzano

Laitahyökkääjä

Italialaisen liike saattaa olla verkkaista, mutta toistaiseksi Insam on kompensoinut tätä osa-aluetta tehoillaan. Neljään otteluun kolme maalia iskenyt hyökkääjä ei ole hyökkäyspään onnistumisten lisäksi ollut vielä kertaakaan tasakentällisin jäällä vastustajan tehdessä maalin.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Tulosvetovihje

Tapparalle helpotusta viimeistelyn tuskaan
Tapparalla on ollut vaikeuksia viimeistelynsä kanssa. Neljässä ottelussa hallitseva mestari on iskenyt vain kahdeksan maalia ja nimekkäistä pelaajista Tomas Zaborsky, Kristian Kuusela, Niko Ojamäki ja Tyler Redenbach eivät ole avanneet edes pistetiliään. Kiekon hallinnassa ja lauakusmäärissä tamperelaiset kyllä kestävät vertailun. Ässät oli kauden alussa nosteessa, mutta lauantain kierroksella sattui paikallisvastustajaa vastaan ulospuhallus ja Lukko voitti kamppailun peräti 7-2. Suuremmasta kriisistä ei Porissa ole kysymys, mutta silti Tappara on ottelussa ennakkosuosikki.
1 2
3 4