"Taas me tehtiin maali ja kuin yhteisestä merkistä" − Mikä tekee HPK:n ylivoimasta niin vastustamatonta?

LIIGA / Ennakko
Aina samat miehet asialla.
Kuva © Samppa Toivonen - http://www.samppas.net
HPK on jatkanut Tappara-tappion jälkeenkin voimakkaassa myötätuulessa. KooKoon kaarnalaiva sen sijaan ajelehtii sinne tänne virran vietävänä.

Kitkerä viimehetken maalilla hävitty Tappara-ottelu ei lannistanut HPK:ta. Joukkue nappasi hieman heikollakin pelillä jälleen kerran voiton Sportista ja tiistaina kaatui kärkipään joukkue TPS.

Tasaviisikoin pelaaminen sujuu alkukautta paremmin, sillä joukkue palasi vuodenvaihteen kieppeillä takaisin viime kauden sapluunaan. Keskushyökkääjät hakevat kiekkoa selvästi alempaa, ja joukkueen pelaamisessa on rytmityksiä.

Kiekkoja saadaan pelattua liikkeessä oleville pelaajille, kun alkukaudesta pelaaminen muistutti lähinnä kunnan mies -vitsiä, jossa yksi tekee vähän sinne päin ja loput seisovat tumput suorina.

Silti HPK on tehnyt tuhojaan erityisesti ylivoimalla. Alkuvuoden otteluissa on toistunut tuttu kaava, jossa ilmiömäisessä vireessä pelaava Oula Palve syöttää alivoimanelikon läpi ja Kristian Vesalainen tällää Nuorten MM-kisojen pettymyksen raivolla kiekon vastustajan maaliin. Useimmiten kakkossyöttö merkitään siniviivalla peliä rakentavalle Joonas Lehtivuorelle.

HPK:n ylivoiman mahdin ovat saaneet vuorollaan todeta Ilves, JYP, Jukurit, Tappara, Sport ja TPS. Miten sama kuvio voi onnistua kerta toisensa jälkeen?

Kyseessä ei ole pelkkä kolmen kiekkotaiturin show. Alivoimanelikon keskellä häärivät Otto Paajanen ja Eetu Tuulola. Paajanen tekee neliön keskellä tilaa Palveen poikittaissyötöille, ja Tuulola sitoo maskimiehenä yhden puolustajan itseensä. 

Paajasesta ja Tuulolasta viis, mitä jos otetaan se poikittaissyöttö poikki vaikka väkisin? Alivoimapelaaminen on kompromissipelaamista, kaikkea ei voi saada. TPS yritti, ja sen seurauksena Lehtivuori tälläsi kaksi maalia hänelle vapautuneen tilan ansiosta.

Maalivahdin edessä Paajanen ja Tuulola tekivät porrastetun maskin, jonka takana on vaikea torjua vaikka kiekko ei ottaisi edes yllättäviä kimmokkeita. Kolmantena optiona Palve voi jakaa tarkan syöttönsä maalin edustalla päivystävälle Tuulolalle. Tämä variaatio oli käytössä Sportia vastaan.

Keränen palaa kokoonpanoon, vaihtuuko kultakypärän haltija?

Kouvolalaisten erikoistilannepelaaminen on ollut vaisua ja nyt sen heikosti toiminutta alivoimaa testataan kenties kovimmalla mahdollisella tavalla. Maalin suulla huippuvireinen Samu Perhonen saa jatkaa hyviä otteitaan, mikäli kouvolalaiset mielivät päästä pisteille.

Ylivoimalle päävalmentaja Tuomas Tuokkola saa helpotusta, kun Michael Keränen palaa kokoonpanoon. Rikkonaisesta kaudesta huolimatta Keränen on vain yhden pisteen päässä joukkueen sisäisestä kärkipaikasta.

Kyseistä paikkaa pitää hallussaan puolustaja Jake Newton, joka onkin johtanut joukkoja omalla esimerkillään. Keräsen lisäksi myös Eetu Pöysti tekee paluun.

KooKoon otteet ovat olleet luvalla sanoen epätasaisia. Kärkijoukkueita saataa kaatua tai niiltä nipistetään vähintään pisteitä, mutta seuraavassa ottelussa tulee lunta tupaan kahdella lapiolla. Lauantain kotiottelu SaiPaa vastaan oli taas pilkahdus paremmasta. Tuokkola jakoikin voitosta kiitosta pelaajilleen.

HPK:n hyökkäyspeli on tuloksen osalta ollut pitkälle Palveen ketjun varassa. TPS-ottelussa kiekon jalkaansa saanut Janne Lahti ei välttämättä pysty pelaamaan, mutta päävalmentaja Antti Pennanen saa myös ketjurulettiinsa oivan lisäpalan, kun käsivamman vuoksi pitkään sivussa ollut Robert Leino palaa kokoonpanoon.

Mikäli ennen loukkaantumista alkanut Leinon hyvä vire jatkuu, saa Kerho rakennettua hänen ympärilleen toisen syömähampaan. 

Seuraa Heitä

Jaakko Kuusisto #75 | K-Vantaa

Laitahyökkääjä

Nuorten SM-liigan pisterohmu on pelannut Liigassa pienemmässä roolissa. Patukkamainen hyökkääjä on kuitenkin pystynyt muuntautumaan oivallisesti pistelingosta alaketjujen energiapelaajaksi.

Michael Keränen #71 | Bietigheim

Laitahyökkääjä

Joutunut olemaan paljon sivussa, mutta on nyt taas KooKoon kokoonpanossa. Taiturimainen hyökkääjä on pelipäälle sattuessaan lähes pitelemätön.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Tulosvetovihje

HPK:n vire jatkuu
HPK:n vire on ollut todella kova ja tämän vuoden puolella se on jäänyt pisteittä vain kerran. Hämeenlinnalaisryhmä näyttää pystyvän kaatamaan kenet tahansa tulikuuman Oula Palven ketjun ja ylivoimapelaamisensa ansiosta. Tappioputkensa lauantaina katkaissut KooKookin saanee sairastuvalta Michael Keräsen takaisin kehiin, mutta nykykuntoinen HPK on silti liikaa kotikaukalossaan. Kouvolalaisryhmä taistelee tiukasti, mutta kotijoukkueen kuumat yksilöt kääntävät ottelun jälleen HPK:n eduksi.
4 5
1 2