JYPin tyly lähtökohta TPS-peliin: vierasottelu, alla viisi tappiota ja palautumisetu vastustajalla

LIIGA / Ennakko
Olli Juolevi teki ensimmäisen Liiga-maalinsa tiistaina Mikkelissä. Hän osui tolppien väliin myös torstaina Porissa.
Kuva © Jaakko Stenroos - https://jaskan.kuvat.fi/
Lokakuu on ollut alkukaudella vahvassa vireessä olleelle JYPille sysimusta: joukkue on hävinnyt yhdeksästä ottelustaan seitsemän. TPS palaa kolme voittoa tuoneelta vieraskiertueelta takaisin Turkuhalliin. Nuori TPS-puolustaja Olli Juolevi on tehnyt kahdessa edellisessä pelissä tehot 2+2.

TPS on osoittanut olevansa erittäin sitkeä joukkue, jonka henkistä selkärankaa ei ole helppo katkaista. Palloseura on pelannut 18 ottelua ja jäänyt kokonaan ilman sarjapisteitä vain kerran, kun se taipui HIFK:lle 2−5.

Tepsi pelasi vieraissa kolme edellistä otteluaan, jotka tuottivat yhteensä kahdeksan sarjapistettä. Kalle Kaskisen suojatit onnistuivat kyseisissä peleissä laajalla rintamalla, kun yhdeksän eri pelaajaa kirjasi nimensä maalintekijätilastoihin.

JYP on viiden pelin tappioputkessa. Se on viiden ottelun kuntopuntarilla mitattuna Liigan heikoimmassa vireessä oleva joukkue. Lokakuu on ollut jyväskyläläisille vaikea: Marko Virtasen valmentama ryhmä on hävinnyt yhdeksästä ottelustaan seitsemän.

JYP sai maistaa tappion karvasta kalkkia viimeksi perjantaina, kun se hävisi kotikaukalossaan Tapparalle jatkoajalla 4−5.

TPS on ennen lauantain kierrosta Liigan sarjataulukossa toisella sijalla, JYP sijalla kuusi.

JYPin viisikkopelaamisesta puuttuu harmonia

Yhdellä sarjan parhaista materiaaleista operoiva JYP ei ole viime kierroksilla saanut realisoitua joukkueen potentiaalia. Viisikkopelaaminen ei ole ollut riittävän yhtenäistä. Vastustajan hyökkääjät ovat turhan usein päässeet karkaamaan JYP-puolustajien vartioinnista. Sarjataulukon kuudesta ensimmäisestä joukkueesta JYP on päästänyt eniten maaleja, 49 kappaletta.

JYP on saanut laukauksia vastustajan maalivahtia kohti, mutta sillä on ollut vaikeuksia päästä keskisektorin parhaille maalintekopaikoille. TPS:n ja JYPin kauden ensimmäinen keskinäinen kohtaaminen päättyi turkulaisten 3−2-voittoon. TPS-vahti Rasmus Tirronen sai tuolloin venyä kiekon tielle peräti 44 kertaa, kun JYPin maalilla Eetu Laurikainen selvisi 16 torjunnalla.

Jyväskyläläisten alivoimapeli ei ole parhaalla tavalla uomissaan. Neljässä viimeisessä kamppailussa vastustaja on onnistunut ylivoimalla iskemään kiekon JYP-maaliin. Edellisessä Tappara-ottelussa JYPin alivoimapelaajilla oli selvästi vaikeuksia saada katkottua tamperelaisten syöttöjä.

Tappara-peli toi tappiosta huolimatta JYPin synkkyyteen pienen valonpilkahduksen, sillä maalinteossa onnistui neljä eri pelaajaa. Tärkeintä maalintekijätilastoon pääseminen oli epäilemättä hyökkääjä Juuso Puustiselle, joka oli pelannut yhdeksän edellistä ottelua ilman täysosumaa.

JYP ilmoitti perjantaina solmineensa pelaajasopimuksen Michel Miklíkin kanssa. Viime kaudelta JYP-kannattajille tuttu slovakialaishyökkääjä ei ole mukana vielä ottelussa TPS:ää vastaan.

TPS:llä on palautumisetu − sekä ennen peliä että sen jälkeen

Palautumisen suhteen valttikortit ovat Turkuhallin lauantai-illan taistossa isäntäjoukkueen käsissä. TPS pelasi edellisen kerran torstaina, kun se voitti Ässät jatkoajalla maalein 3−2.

Puolustaja Olli Juolevi ratkaisi Ässät-pelin rannelaukauksellaan jatkoajalla. Kuusi ottelua TPS-paidassa pelannut 19-vuotias nuorukainen on hieman hankalan alun jälkeen saanut viime peleissä onnistumisia tililleen. Liiga-uransa avausmaalin hän teki rannelaukauksella tiistaina Mikkelissä. Vielä tänä vuonna ilman NHL-paikkaa jääneen Vancouver Canucksin ykköskierroksen varauksen itseluottamus oli ensimmäisissä Liiga-peleissä silminnähden kateissa, joten onnistumiset hyökkäyspäässä tulivat tarpeeseen.

Jyväskyläläiset tahkosivat perjantai-iltana kovan, jatkoajalle venyneen ottelun kotikaukalossaan Tapparaa vastaan. JYP-puolustajat saavat olla erityisen tarkkana Petrus Palmun ja Otto Niemisen kaltaisten nopeiden TPS-hyökkääjien kanssa.

Huomioitavaa on, että seuraava ottelu tulee JYPillä aikaisemmin vastaan. Joukkue pelaa jo tiistaina 31. lokakuuta CHL-ottelun Tapparaa vastaan. TPS:n pelit jatkuvat lauantain JYP-pelin jälkeen vasta perjantaina 3. marraskuuta, kun turkulaisryhmä kohtaa Vaasan Sportin.

TPS aloitti edellisen ottelunsa Ässiä vastaan erittäin vahvasti. Palloseuran pelaajat liikkuivat liukkaasti ja pelasivat energistä jääkiekkoa. TPS pääsi nopealla tahdilla 2−0-johtoon. Vauhtihurjastelu kuitenkin hyytyi ottelun edetessä ja porilaiset pääsivät peliin mukaan. On hyvin mahdollista, että Kaskisen valmentamalta turkulaisjoukkueelta nähdään JYP-ottelussa erittäin energistä kiekkoa läpi ottelun, ei vain ajoittain.

Seuraa Heitä

Olli Juolevi #44 | Tappara

Puolustaja

Alkuun Olli Juolevin pelaaminen oli epävarmaa ja ensimmäisiä miesten ottelujaan pelannut puolustaja oli kentällä monien takaiskujen aikana. Hyökkäyspään onnistumiset viime peleissä ovat tuoneet lisää itseluottamusta. Kaipaa vielä jämäkkyyttä puolustuspeliinsä.

Juuso Puustinen #71 | JYP

Laitahyökkääjä

Juuso Puustinen oli hirmuisessa vireessä syyskuussa. Hän iski kymmeneen otteluun tehot 8+3. HIFK:sta täksi kaudeksi Jyväskylään siirtynyt Puustinen valittiin Liigan syyskuun parhaaksi pelaajaksi. Puustisen yhdeksän ottelua kestänyt maaliton putki päättyi eilen perjantaina ottelussa Tapparaa vastaan.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Tulosvetovihje

TPS jyrää laajalla rintamalla
TPS on jäänyt pisteittä vain kerran tällä kaudella, JYP taas on hävinnyt viisi edellistä kamppailuaan, joista edellisen vasta perjantai-iltana. Jyväskyläläisten ongelmat ovat kulminoitueet puolustuspeliin. JYP on kyllä luonut riittävästi laukaisupaikkoja, mutta vastustajat ovat olleet tehokkaampia. Tappioputkensa aikana JYP on päästänyt keskimäärin lähes neljä maalia ottelua kohden. TPS on pystynyt ratkaisemaan laajalla rintamalla. Kolmessa edellisessä ottelussa peräti yhdeksän pelaajaa on kirjauttanut maalin tililleen.
4 5
2 3