Selinin TPS ei Sportille taipunut, miten käy Kaskisen Tepsille?

LIIGA / Ennakko
Ilkka Heikkinen oli TPS:n voiton takuumies, kun turkulaiset tyrmäsivät Tapparan 6−2.
Kuva © Timo Savela
TPS esitti lauantaina erinomaisia otteita niin tasaviisikoin kuin ylivoimalla ja iski kuusi maalia Tapparan verkkoon. Nuorennusleikkauksen kokenut Sport on puolestaan ollut vaarallinen vastaiskujoukkue kauden ensimmäisissä peleissä.

Ari-Pekka Selinin TPS:stä ehti muodostua Tomek Valtosen Sportille varsinainen painajainen. TPS vei Selinin kaksivuotisella aikakaudella kaikki Sport-kohtaamiset nimiinsä. Turkulaisten uusi päävalmentaja Kalle Kaskinen saa puolustettavakseen peräti 11:een Sport-otteluun venyneen voittoputken.

Palloseura tuskaili kauden ensimmäisessä ottelussaan maalinteon kanssa, kun joukkue ei hallinnasta huolimatta onnistunut heiluttamaan Lukon maaliverkkoa kertaakaan. Kauden toisessa ottelussa oli kuitenkin jo täysin toinen ääni kellossa, kun TPS voitti varsin suvereenin esityksen jälkeen hallitsevan Suomen mestarin Tapparan peräti maalein 6−2.

TPS:llä on tehokas ylivoima, mutta kuka täyttää Tikkasen tontin puolustuksessa?

TPS oli aktiivinen ja löi painetta Tapparan päätyyn heti alusta alkaen, mikä näkyi tulostaululla Tapparan kolmena rangaistuksena ensimmäisen viiden peliminuutin aikana. Mustavalkoinen kotijoukkue onnistui iskemään Turkuhallin lauantai-illassa kolme ylivoimamaalia.

Ottelun hahmo oli tärkeän avausmaalin iskenyt ja 5−1-maalillaan Tapparan orastavan kirin tappanut puolustaja Ilkka Heikkinen, joka kellotti myös joukkueensa suurimman jääajan. Peliä pyörittämään hankittu ykkössentteri Ilari Filppula teki lauantaina lukuisia oivaltavia syöttöjä. Filppulan ja Heikkisen ohella erinomaisen panoksen TPS:n ylivoimaan toivat konkari Tomi Kallio ja nuori, läpimurtokautensa jälkeen vahvassa nousukiidossa jatkava Jasper Lindsten.

TPS-päävalmentaja Kaskinen on debyyttikautensa alkutaipaleella korostanut, että haluaa joukkueensa pelaavan aloitteellisesti ja rohkeasti, mutta myös viisaasti ja huolellisesti. TPS:n joukkueen suoritus jäällä olikin Tappara-ottelussa lähes täysin Kaskisen teesien mukainen.

Yksi Kaskisen harvoista huolenaiheista on Ruotsin Allsvenskanista hankittu puolustaja Lucas Ekeståhl-Jonsson. Nuori ruotsalaispakki on alkukauden aikana sortunut lukuisiin huonoihin avaussyöttöihin sekä kiekonmenetyksiin.

TPS-puolustuksesta poistui viime kauden jälkeen lähes 900 runkosarjaottelun verran Liiga-kokemusta, kun Harri Tikkanen siirtyi Medvescak Zagrebiin. Luotettavan ja kokonaisvaltaisen puolustajan jättämän aukon paikkaamisessa on Ekeståhl-Jonssonilla, Martin Bergerillä, Tarmo Reunasella ja kumppaneilla kova työ.

Sport on kunnostautunut nopeissa vastaiskuissa alkukaudella

Vaasan Sport aloitti kauden 5−3-vierasvoitolla Pelicansista. Kotkapaidat olivat tehokkaalla pelipäällä ja onnistuivat tekemään maaleja erityisesti nopeilla vastaiskuilla. Sama kaava toistui myös kauden toisessa ottelussa Raumalla, kun Sport riisti kiekon keskialueella, ja silmänräpäyksessä Tomi Körkkö olikin jo sujauttanut kiekon Lukko-maaliin.

Vahvasta kyvystä kääntää pelin painopiste nopealla tahdilla kaukalon päästä toiseen kertoo myös Sportin Lukko-ottelussa tekemä alivoimamaali.

Vaikka Sport onnistuikin Pelicansin kaatamaan, yhteistä Sportin kahdelle ensimmäiselle ottelulle on, että Valtosen luotsaama vaasalaisryhmä on molemmissa menettänyt hankkimansa johtoaseman. Joukkueella on ollut myös vaikeuksia alivoimatilanteiden puolustamisessa, sillä Sport on joutunut alivoimalle kuudesti ja kolme kertaa vastustaja on heiluttanut maaliverkkoa Mika Järvisen selän takana.

Sport on kokenut kesän aikana nuorennusleikkauksen, sillä vielä viime kauden aikana Sport-paidassa nähtiin yhdeksän yli 30-vuotiasta pelaajaa. Kaudella 2017−18 vaasalaisten riveissä kiekkoilee vain kolme yli 30-vuotiasta pelaajaa: nelosketjun työmyyrä Filip Riska, 32, ykkössentteri Ville Viitaluoma, 36, ja puolustuksen isäntä Markus Kankaanperä, 37.

Edellä mainitut tämän kauden Sport-ryhmän konkarit ovat todellisia roolipelaajia. Liiga-kiekon on mediassa ennakoitu olevan kuluvalla kaudella viime vuosia nopeampaa ja aktiivisempaa. Nuorella Sport-ryhmällä riittää takuulla menovettä kaksinkamppailuihin.

Seuraa Heitä

Ilkka Heikkinen #49 |

Puolustaja

Viime vuonna ensimmäisten kierrosten maali-iloittelua seurasi pitkä kuiva kausi, joka stressasi hyökkäävää puolustajaa. Heikkinen on jälleen ensimmäisten pelien jälkeen TPS:n tehokkain pelaaja (2+1). Heikkisen iso haaste on saada tuliset vedot toimitettua maalille asti, sillä viivapelote on jokaisen vastustajan erikoistarkkailussa.

Markus Nenonen #28 | Oskarshamn

Laitahyökkääjä

Vaarallisen rannelaukauksen taitava hyökkääjä pääsi maalin makuun heti kauden avausottelussa. Loukkaantuminen sotki viime kautta. Isossa roolissa Sportin ykkösketjussa pelaava Nenonen voi hyvinkin nousta tällä kaudella 20 maalin kerhoon.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Tulosvetovihje

Sportin ailahtelut jatkuvat
TPS:n hyökkäyskalusto alkoi löytämään tehojaan nihkeän Lukko-pelin jälkeen Tapparan kustannuksella. Pirteästi esiintynyt Sport heilutteli maaliverkkoja myös hyvään tahtiin, mutta omissa soi myös turhan tiuhaan. Vaasalaisryhmä menetti viikonlopun molemmissa otteluissa johtonsa ja lauantaina se koitui joukkueen tappioksi. Sport tarjoaa varmasti TPS:lle täyden vastuksen, mutta turkulaisryhmä tulee lopulta olemaan ratkaisuhetkillä kovempi ja vie täyden pistepotin.
3 4
2 3