Kärpät-HIFK, ottelusarjaraportti: Kärpät kuroi kotijohdon kiinni ja ratkaisi jatkoerässä Jari Sailion juhlaottelussa

Kärpät juhli Helsingissä ottelusarjan tasoittamista.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com
Oulun Kärpät oli kotijoukkuetta terävämpi torstain ottelussa. HIFK puolestaan sai tuuliajolla ajelehtineen erikoistilannepelaamisen uomiinsa. Kärppien Jari Sailio pelasi uransa 100. pudotuspeliottelun.

5.4.2018 2. ottelu 3-4 je. (1-0, 2-1, 0-2, 0-1)

Ennakkoasetelmat: HIFK kävi tiistaina nappaamassa maukkaan vierasvoiton Oulussa ja sai samalla ensimmäisen kiinnityksen finaalipaikkaan. Oululaisilla oli yritystä, mutta HIFK onnistui tylsyttämään Kärppien luistimet h-hetkillä. Yksi voiton takuumiehistä oli maalilla torjunut Kevin Lankinen. Poissa HIFK:n puolustuksesta Helsingissä oli pelikieltoa lusiva Saku Salmela. Juhani Tyrväinen puolestaan oli tiistain kierroksella iskussa kahdella syöttöpisteellään. Kertaa edellisen ottelun tapahtumat alempaa tästä artikkelista.

Raportti: Oulun Kärpät tuli ottelun alkuun terävästi. Joukkue sai lyötyä paineen hyökkäyspäätyyn ja toimitti kiekkoa maalinedusruuhkaan. Kun HIFK rupesi pääsemään paremmin kiekkoon kiinni, haki se otetta tuttuun tapaan puolustuspään rytmityksellä. Jo ensimmäinen kunnon maalipaikka tuotti tulosta. Vili Sopanen ja Jarkko Malinen häärivät laidassa Miro Heiskasen noustessa puolustajan paikalta ylös keskustassa. Malisen syöttö tavoitti puolustajan lavan ja kova laukaus upposi Veini Vehviläisen vartioimaan verkkoon.

Kärpät ei takaiskusta horjunut vaan lisäsi painetta ja loi pitkien pyöritysten kautta maalipaikkoja. Tasoitusmaali oli lähellä kiekon pomppiessa sivuraudoissa. HIFK oli päästä iskemään toistamiseen, kun paluun kaukaloon tehnyt hyökkääjä Erik Thorell pääsi irtautumaan ja yksin läpi. Vehviläinen veti kumminkin pidemmän korren tilanteessa.

Heti tämän jälkeen ensimmäinen oululaisrangaistus näki päivänvalon. Jyri Junnila otti estämisestä kaksiminuuttisen ja HIFK:n erikoistilannepelaaminen jauhoi tuttua tehottomuuttaan. Erän lopussa jäähykopin ovi rupesi käymään tiheään tahtiin, kun ensin Teemu Engberg toheloi itsensä kotijoukkueen puolelta istunnolle ja viimeisillä minuuteilla kamppailtiin tasavajailla. Heiskasen kaksiminuuttinen viimeisillä sekunneilla siiviitti kilpakumppanukset erätauolle kotijoukkueen yhä johtaessa niukasti 1−0.

HIFK:n erikoistilannepelaaminen tuotti tulosta

Tuskin oli toinen erä ehtinyt alkaa, kun Kärpät iski ylivoimalla. Ensimmäisen erän sankari Heiskanen tunsi itsensä äkisti hyvin pieneksi syntikopissa, kun Kristian Vesalainen latasi kovaa Kärpät tasoihin. Ensimmäisten viiden minuutin aikana vierasjoukkue sai luotua jälleen hyvää painetta HIFK:n tullessa askeleen takana.

Erän ollessa puolessa välissä koki Lennart Petrell kovia kolaroidessaan Jani Hakanpään kanssa. Pikaisen terveystarkastuksen jälkeen HIFK-kipparia odotti mieluisa yllätys. Punanutut olivat siirtyneet 2−1-johtoon. HIFK-ylivoima löysi lopulta langanpään ja Kärppien jäähyily kostautui, kun Thorell sohi kiekon ylivoimalla etukulmasta maaliin Tyrväisen ja Joonas Raskin syötöistä.

Johtomaalia seurannut sekava vaihe huipentui lopulta illan ensimmäiseen torikokoukseen ja jäähyjä vihellettiin puolin ja toisin. Kärppien Vesalainen ja Otto Karvinen sekä HIFK:n Petrell lähtivät istumaan kakkuja. Hieman tämän jälkeen Nicklas Lasu käytti holtittomasti mailaansa ja HIFK sai tilaisuuden kahden miehen ylivoimaan. Kolmannesta kotijoukkueen maalista vastasi Oliwer Kaski. Kärpät lähtisi kolmannessa erässä kirimään kotijoukkueen 3−1-johtoa kiinni.

Kärpät kampesi tasoihin

Kolmannen erän alussa Vesalainen antoi hyvän syötön HIFK-maalin edustalle luistelelleelle Lasse Kukkoselle, joka toimitti pikkumustan verkkoon ja kavensi tilanteeksi 3-2. Tämän jälkeen HIFK ajautui taas hieman purjeeseen ja joutui selvittämään Kärppien iskuja muutamaankin otteeseen.

Kotijoukkueen syöttöjen laatu ei ollut enää parhalla mahdollisella tasolla ja pelin alussa nähty tyyneys alkoi herpaantua. Julius Junttilan iskemä tasoitusmaali hyväksyttiin lopulta videotuomarin tarkastuksen jälkeen. Erän lopussa vieraiden Ville Leskinen käytti kiekon tolpassa. Lopulta voittoa haettiin kuitenkin pitkän kaavan kautta ja sen toi Kärpille jatkoerässä Miska Humaloja.

3.4.2018 1. ottelu 1−4 (0−1, 0−0, 1−3)

Ennakkoasetelmat: Lue Jatkoajan ennakko

Raportti: HIFK oli selkeästi tehnyt kotiläksynsä huolella, ja tuli valmiimpana tiistai-illan koitokseen. Se puolusti läpi ottelun varsin laadukkaasti ja pystyi estämään Kärppien vaaralliset suorat hyökkäykset. Kärpät ei onnistunut ohittamaan kuin kerran läpi ottelun vahvasti torjunutta Kevin Lankista. Lankinen torjui kaiken kaikkiaan 32 laukausta.

Ensimmäisen erän alku oli varsin tunnustelevaa pelaamista. Erän alkaessa vanheta, alkoi HIFK ottaa hienoista hallintaa kiekosta ja rytmitti peliä. Kärpät pyrki rikkomaan tätä korkealta ottavalla paineistuspelaamisella, mutta HIFK pystyi lyhyillä, laadukkailla syötöillä pääsemään paineen alta hyökkäykseen.

Ensimmäisessä erässä laadukkaat maalipaikat olivat kuitenkin varsin vähissä. HIFK pääsi alun ensimmäisellä kymmenminuuttisella ylivoimallekin, mutta maalipaikkoja se ei pystynyt luomaan. Heti ylivoiman jälkeen nähtiin ottelussa ensimmäinen pidempi pyöritys, kun Kärpät sai pidettyä kiekkoa hyökkäysalueella pidemmän tovin. Kotijoukkueen Jani Hakanpäälle siunaantui maalipaikka maalin edestä, mutta Lankinen torjui tämän yrityksen.

Erän puolivälin jälkeen HIFK:llakin oli oma laadukas maalipaikkansa, kun Juha-Pekka Haataja pääsi yrittämään maalintekoa maalin edestä. HIFK alusti tämän hyökkäyksen pitkällä syöttöketjulla, jolla se pystyi purkamaan Kärppien paineen.

HIFK oli joukkueista ensimmäinen joka onnistui maalinteossa. Miro Heiskanen tarjoili päätypelin kautta syötön maalin eteen Juha Jääskälle, joka ei paikastaan erehtynyt.

Maalin jälkeen Kärpillä oli ajoittain vaikeuksia päästä HIFK:n tiiviin keskialueen trapin läpi. Kotijoukkue pääsi vielä erän lopussa ylivoimalle kahdesti, mutta hyvistä maalipaikoistaan huolimatta erätauolle mentiin HIFK:n 1−0- johdossa.

Toinen erä Kärppien hallintaa, kolmannessa HIFK ratkaisi ottelun

Toisen erän alkuun kotijoukkue Kärpät tuli vahvasti. Se pyrki kiekonriistoihin syvällä hyökkäysalueella useamman pelaajan voimin ja pakotti HIFK:n siirtokiekkoihin. Ajoittain Kärpät sai kiekonriistoja, joista se loi muutamat maalipaikat, mutta Lankinen oli maalillaan varma ja torjui nämä yritykset.

Kärpät oli myös toisen erän aikana hallitsevampi osapuoli kiekkokontrollissa. HIFK tyytyi laittamaan keskialueen tukkoon tiiviillä trapilla, jolloin Kärpillä oli aikaa kiekotella omissa hyökkäyksiinlähdöissä. Mikäli HIFK:n pelaajat höntyilivät vähäsenkin, Kärpät lähettivät pitkiä, puhkovia syöttöjä hyökkäyssiniviivan tuntumaan.

Näistä tilanteista Kärpät myös pystyi luomaan omat maalipaikkansa, mutta Lankista se ei pystynyt ohittamaan. HIFK:lla oli myös omat laadukkaat maalipaikkansa toisessa erässä.

Muun muassa erän alussa Jarkko Malisella oli hyvä maalipaikka Joonas Raskin kiekonriiston jälkeen, mutta Kärppien maalilla torjunut Veini Vehviläinen veti pidemmän korren. Molemmilla joukkueilla oli erässä ylivoimatkin, mutta hyvistä maalipaikoista huolimatta tilanne pysyi muuttumattomana.

Kolmannen erän alku oli oululaisten näkökulmasta murheellinen. Ensin Vili Sopanen pääsi laittamaan kiekon tyhjään verkkoon maalin kulmalta, Oliwer Kasken syötöstä. Reilu kaksi minuuttia myöhemmin HIFK iski toistamiseen. HIFK katkaisi Kärppien heikon avaussyötön hyökkäysalueella, josta muutamalla syötöllä Lennart Petrell pääsi laittamaan kiekon miltein puolityhjään maaliin.

Ennen HIFK:n maaleja Kärpillä oli oma laadukas maalipaikka, mutta Nicklas Lasu ei onnistunut ohittamaan Lankista.

Maalien jälkeen Kärpillä oli muutamia maalipaikkoja tulla kahden maalin päähän, mutta Lankinen venytti jokaisen vedon tielle. HIFK sai edelleen keskialueen tiiviillä trapilla Kärpät ongelmiin. Vierasjoukkue myös sai kiekonriistoja keskialueella, josta se pystyi kääntämään pelin painopisteen takaisin Kärppien puolustusalueelle.

Kärpät otti maalivahdinkin pois reilu kolme minuuttia ennen päätössummeria, mutta maalia ei syntynyt vieläkään. HIFK sen sijaan onnistui maalinteossa, kun Haataja pääsi viimeistelemään lukemiksi 4−0 tyhjään maaliin.

Puoli minuuttia ennen päätössummeria Kärppien Jari Sailio onnistui lopulta maalinteossa, mutta Kärppien kannalta liian myöhään. Näin ollen HIFK ryösti kotiedun itselleen lukemin 4−1. Seuraava ottelu pelataan torstaina Helsingissä.