Viivelähtöjä ja pelottava loukkaantuminen - Savon derby tarjosi tapahtumia koko rahalla

Lähes kymmenen vuoden tauon jälkeen Kuopioon palannut Savon derby tarjosi yli nelituhatpäiselle savolaisyleisölle kiihkeää paikallispelin tunnelmaa, vaarallisen näköisen loukkaantumisen, jatkoajan ja kotivoiton.

Kotijoukkue KalPa nousi kotivoittoon lukemin 3-2, vaikka joutuikin tekemään ylitöitä. Tasalukemissa edennyt paikallistaisto ratkesi vasta jatkoajalla Juuso Riikolan sohittua voitto-osuman maalinedusruuhkasta.

Ennen ottelun alkua kotiseuturakkautta nostatettiin Savolaisten laululla. Maakuntalaulun vaiettua otti kotijoukkue pelin haltuunsa aktiivisella otteellaan ja hallitsi heimoveljien kohtaamisen avausminuutteja.

KalPa pystyi luomaan heti ottelun alussa useita pitkiä paineistusjaksoja, jotka käynnistyivät hyökkäyspäädyn kulmista. Vahvan ja liikkuvan kulmapelinsä ansiosta se sai jo ensimmäisessä vaihtosyklissä maalipaikan, kun energialaituri Sami Mutanen pääsi ampumaan keskietäisyydeltä.

Kotiyleisö sai palkintonsa ennen erän puoltaväliä, kun Tommi Jokisen rannelaukaus ohitti vahvan maskin myötävaikutuksella jukurivahti Mika Norjan.

Kiekkokontrollilla painepeli vaikeaksi

Takaiskumaalin jälkeen mikkeliläisvieraat pyrkivät hidastamaan pelin tempoa kontrolloimalla pelivälinettä. Jukurit käytti paljon viivelähtöjä, ja otti KalPan hitailta hyökkäyksiltä tilaa pois pudottamalla keskialueen puolustusmuodostelmaansa syvälle oman siniviivan tuntumaan.

KalPan päävalmentaja Pekka Virta kehuikin Jukureiden kiekollista peliä.

− He olivat vahvoja kiekollisina, ja tekivät painepelimme vaikeaksi.

Toinenkin erä oli kotijoukkuehenkinen, vaikkakin ensimmäistä erää tasaisempi. Erän alkupuolella nähtiin pikamaalit, kun KalPa kuittasi alle minuutissa Jukureiden johto-osuman.

Kaiken kaikkiaan hyvin siistin ottelun avausjäähy nähtiin hieman ennen toisen erän puoliväliä, kun Jukureiden Henrik Koivisto joutui kärsimään kaksiminuuttistaan. KalPan ylivoima ei tuottanut tulosta, mutta se sai pelillisen otteen miesylivoiman vuoksi ja pystyi paineistamaan mikkeliläispäätyä jäähyn jälkeiset minuutit.

Muutoin valtaosin KalPan hallitsemassa kolmannessa erässä nähtiin pelottavan näköinen loukkaantuminen, kun KalPan Joonas Lyytinen törmäsi huonossa tasapainossa oman maalinsa takana Olli Sipiläisen kanssa.

Lyytinen makasi minuuttien ajan jäässä ja saatettiin lopulta paareilla kaularanka tuettuna kaukalosta. Ensimmäisten arvioiden mukaan Lyytinen selvisi kuitenkin pelättyä lievemmillä vammoilla.

Tahattomalta vaikuttaneesta tilanteesta tuomittiin Sipiläiselle pelirangaistus. Jukurit selvitti viiden minuutin alivoiman ja oli kolmannen erän loppuhetkillä lähellä voittomaaliakin. Jukurivalmentaja Risto Dufva oli päätöserän tapahtumien jälkeen tyytyväinen pisteeseen.

− Piste tyydyttää kolmannen erän tapahtumien jälkeen, vaikka tappio harmittaakin.