Mielipide

Granlund kuin ulkojääpelaaja, Pulkkinen tehotykkinä

MAAJOUKKUE / Kolumni
Nuorten MM-kisojen Suomen ottelu Tanskaa vastaan oli odotetusti helppo täysien pisteiden kannalta ja laajalle rintamalle tulleet onnistumiset olivat ottelun positiivisimpia asioita. Myös pieneksi ongelmaksi noussut ykkösketjun tehottomuus katosi Tanska-ottelun kolmannessa erässä.

Suomi-Tanska U20 MM-kisojen ottelu oli todellisuudessa Suomen hyökkäysosasto vastaan Tanskan maalivahti Sebastian Feuk. Tanskalaisvahti onnistui kymmenestä päästetystä huolimatta maalilla kohtuullisesti Suomen tykkiosaston pommituksen alla. Hienoja venytyksiä ja näyttäviä koppeja napannut Feuk ei vain voinut mitään useammalle takaiskulle. 59 laukausta on osoitus siitä, kuinka selvästi, mutta odotetusti nuoret Leijonat ottelua hallitsivat. Ei mikään ihme siis, ja onkin parempi pureutua tuloksen takaa löytyviin asioihin.

Positiivisista asioista aloittaessa on hyvä nostaa esille Suomen kakkosketju, joka on osoittanut olevansa ennakkoarvailujen vastaisesti tehokas ja tasapainoinen yhdistelmä. Ketjun sentteri Miikka Salomäki on pelannut täysin omilla vahvuuksillaan muuttamatta yhtään omaa tyyliään. Juuri sitä tyyliä, mistä mies on tullut tutuksi SM-liigankin puolella. Vahvaa puskemista ilman nöyristelyjä, ja teräviä rannelaukauksia, joiden kautta on tullut onnistumisia ennen kaikkea otteluiden tärkeissä paikoissa. Myös ketjun laiturit Joel Armia ja Joonas Donskoi ovat selvästi nostaneet tasoa jo turnauksen alkuhetkiin verrattuna, mikä on tietenkin hyvä asia turnauspelaamisessa ja Suomen joukkueen kannalta.

Muita positiivisia asioita Tanska-ottelun suhteen löytyi puolustuslinjoilta. Simo-Pekka Riikolan ollessa poissa kokoonpanosta mahataudin takia pelasi Suomi viidellä puolustajalla hyökkääjä Mikael Kurosen ollessa mukana pienellä peliajalla kuudentena puolustajana. Ilman Riikolaa ja aiemmin aivotärähdyksen takia sivuun joutunutta Olli Määttää pelannut Suomen puolustus ei joutunut kovaan testiin puolustussuunnassa, mutta positiiviset asiat löytyivätkin hyökkäyspuolelta.

Rasmus Ristolainen jatkoi vahvoja otteita ylivoimalla ja viivapelaamisessa. Miehen tueksi asettui myös hieman pimennossa alkuturnauksen aikana ollut Kärppien organisaatioon kuuluva Ville Pokka, joka nousi todelliseksi tehomieheksi Tanska-ottelussa. Ristolaisen ja Pokan tukena oli myös vahvasti jo alkuturnauksessa pelannut Jani Hakanpää, joka osoitti hyökkäystaitoja alkuturnauksen vahvan puolustuspelaamisen lisäksi. Ei, Tanska ei tälläkään mittarilla ole se paraus mittauskohde, mutta nuori ja kokematon puolustus tarvitsee itseluottamusta molemmissa kentän päädyissä ja millä sitä kerrytetään? Onnistumisilla tietenkin, vaikka sitten Tanskaa vastaan.


Nuorten joukkueen kapteeni Mikael Granlund yhdessä ykkösketjun kanssa on löytämässä oikean tien.
Tomi Hänninen - http://www.chilipictures.fi

Neppailua ja apinoiden tippumisia

Suomen ykkösketju on ollut alkuturnauksessa vähintäänkin kohtuullinen. Se on luonut tilanteita, ollut vaarallinen, mutta se ei siltikään ole ollut vielä täysin ykkösketjun tasolla. Ketjun sentteri Mikael Granlund on tehnyt hirveästi paikkoja laitureilleen Teemu Pulkkiselle ja Markus Granlundille, jotka ovat kuitenkin poteneet pieniä viimeistelyongelmia. Tanska-ottelu oli tietyllä tapaa todellinen testi näille viimeistelyongelmille.

Jopa hieman humoristiseksi mennyt Jokereissa pelaavan Pulkkisen maalinhaku Tanska-ottelun alkupuolella sisälsi hirveän määrän hukattuja paikkoja tolppa- ja ohilaukauksineen. Mutta: Pulkkisen osalta 7-1- ja 8-1-maalit olivatkin tärkeitä onnistumisia maalintekijän itseluottamuksen kannalta. Pulkkinen päätti iltansa vielä kolmanteen ja neljänteen maaliin, joissa saatiin osoitus kasvaneesta itseluottamuksesta maalinteon suhteen. Viideskään ei ollut kaukana, vain pelikello esti kyseisen lukeman Pulkkiselta.

Ketjun toinen laituri Markus Granlund ei ole viimeistelijä tyyliltään, mutta myös nuoremmalle veljekselle tarjoutui ja on tarjoutunut useita paikkoja viimeistelyihin. Markuksen osalta maalihanojen avautuminen jäi vielä odottamaan itseään lukuisista paikoista huolimatta.

Ykkösketjun kannalta Tanska-ottelun onnistumiset olivat tärkeitä, sillä niiden kautta puheet vaisuudesta ja ongelmista voidaan ainakin hetkeksi unohtaa. Todistettavaa on kuitenkin vielä paljon esimerkiksi nopeasti vastaan tulevassa Tšekki-ottelussa.

Ketjun sentteri Mikael Granlund on jo lähtökohtaisesti turnauksen parhaita pelaajia ja miehen taitotasosta Tanska-ottelussa saatiin hauska näyte. HIFK:n ykkössentterinä seurajoukkueen puolella pelaavan veljeksistä vanhemman täyden luisteluvahdin potkut pystyi laskemaan lähes yhden käden sormilla. Ulkojäävauhdilla pelannut Granlund oli silti loistava, eikä miehen panos joukkueen pelaamiseen ollut mitenkään poikkeava. Eikä Granlundin tarvitsekaan pelata täysillä Tanska-otteluita, kun taidot riittävät rauhallisemmallakin pelityylillä dominointiin.

USA:n sukellettua Suomella on mahdollisuudet Tšekki-ottelussa napata B-lohkon toinen sija, mikä tarjoaisi hyvän jatko-ohjelman ratkaisupeleihin. Täten Tanska-ottelun onnistumiset ja päävalmentaja Raimo Helmisen pelitavan vakiintuminen suomalaispelaajien selkärankoihin ovat erittäin positiivisia asioita. Tšekkiä vastaan Suomi pystyy nojaamaan kiekkokontrolliin, mutta sen on oltava erittäin tarkkana vastahyökkäysten kanssa.

» Lähetä palautetta toimitukselle