Thorin vasara

MAAJOUKKUE / Haastattelu
Norjan maajoukkueen kapteenina pelaava 27-vuotias Ole-Kristian Tollefsen esiintyy kentällä kuin myyttinen viikinkijumala Thor. Vasaran sijasta pakin kädessä on maila, mutta viholliset saavat takuulla kyytiä.

Ole-Kristian Tollefsenin kiekkoura on kulkenut hieman eri teitä kuin leijonapolkuja tallaavien suomalaisten. Puolustaja nousi Norjan pääsarjassa pelaavan Lillehammerin joukkueeseen jo 16-vuotiaana.

Kun mittariin tärähti 18 vuotta, varattiin hänet Columbus Blue Jacketsiin kolmannen kierroksella kokonaisluvulla 65. Nuori puolustaja päätti lähteä heti Pohjois-Amerikkaan ja siirtyä OHL:ään, jossa vierähti pari vuotta.

– Minut varattiin silloin nuorena. Innostuin ajatuksesta pelata kovimmassa juniorisarjassa. Pelityylini oli jo silloin aika kova, vaikka olin nuori. Se sopi paremmin Pohjois-Amerikkaan, Tollefsen muisteli torstaina pelatun Suomi-Norja-ottelun jälkeen.


Ole-Kristian Tollefsen on pelin jälkeen sympaattinen kaveri, mutta kaukalossa hän ei ystäviä etsi.
Markus Hästbacka - markus.hastbacka@jatkoaika.com

Junioriliigasta matka jatkui farmiliigoihin, kunnes kaudella 2005–2006 yksi unelma täyttyi. Norjalainen pääsi pelaamaan tuolla kaudella viisi peliä Blue Jacketsin miehistössä. Lopulta seuraavat kolme kautta vierähtivät näissä ympyröissä. Tehopisteet eivät nousseet huimiin lukemiin, mutta jäähysarakkeeseen Tollefsen kirjautti kolminumeroisia lukuja, ja toisinaan myös hanskat tippuivat.

– NHL-unelman täyttyminen oli upeaa. Olisi ollut hienoa pelata enemmänkin siellä. Kärsin myös paljon vammoista, ja muun muassa polvi, niska ja ranne olivat remontissa.

Tuon jälkeen seura vaihtui pari kertaa, kun vammatkin hidastivat uraa. Lopulta mies päätti palata Eurooppaan kaudeksi 2010–2011. Yleensä norjalaiset suuntaavat ensimmäisenä Elitserieniin, mutta Tollefsenille tämä osoite tuli tutuksi vasta paluumatkalla. Viimeiset kaksi kautta hänet onkin nähty MODOn riveissä. Ruotsin pääsarja on ollut viikingin mieleen.

– Pelaan yhä aggressiivisesti, mutta tyyliä on pitänyt muuttaa hieman. Elitserienin taso yllätti minut positiivisesti. On mukava pelata parhaita vastaan ja myös kiekollista peliä, sillä NHL:ssä olin aina jämäminuuttien pakki.

Tuttu aggressiivisuus näkyy yhä Tollefsenin pelissä. Hän myöntää nauraen, että joskus mielessä käy myös hanskojen tiputus.

– Olisihan se mukava joskus aina pudottaa hanskat ja ottaa matsia! Mutta täytyy muistaa, että täällä se ei oikein kuulu peliin.

Kapteenin merkki rintaan

Norjan maajoukkueessa Tollefsen on nähty tasaisin väliajoin. Viime keväänä hän toimi ensimmäistä kertaa joukkueen kapteenina. Myös MODOssa rinnassa komeilee C-kirjain.

– On kunnia toimia kapteenina. Taidan olla ensimmäinen norjalaiskapteeni Ruotsissa, mikä tekee siitä vielä hienompaa.


Norjan puolustus on paljon Tollefsenin varassa.
Markus Hästbacka - markus.hastbacka@jatkoaika.com

Viime keväänä Norja pelasi loistavasti ja oli MM-kisoissa hienosti kuudes. Kapteeni odottaa joukkueen esittävän pirteitä otteita myös tänä vuonna.

– Ne kisat menivät loistavasti. Jo alkusarjassa voitimme Ruotsin. Välisarja oli löysempi, mutta sitten hävisimme puolivälierissä tulevalle mestarille Suomelle. Olivathan he parempi joukkue, mutta peli ratkesi ylivoimilla, vähän kuin tämäkin ottelu täällä.

– Tavoitteemme on puolivälieräpaikka, joka takaisi pääsyn olympialaisiin. Kaikki siitä eteenpäin on vain voittoa. Jos meidän maalivahtipelimme toimii yhtä loistavasti kuin viimeksi, on meillä kaikki mahdollisuudet pärjätä.

Varmaa on ainakin, että vastustajat lentelevät suuntaan jos toiseenkin, kun räyhäkkä norjalainen puolustaa omiaan kuten myyttinen Thor muinaisia maanviljelijöitä häirinneitä jättiläisiä tuhotessaan.

» Lähetä palautetta toimitukselle