Suomi – kotikisojen haaste

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Viime kevään maailmanmestarin Suomen ainoa tavoite kotikisoissa on mestaruuden uusiminen. Sitä varten päävalmentaja Jukka Jalonen ja valmennusjohto ovat saaneet oivat palaset käyttöönsä. Nyt peräänkuulutetaan erityisesti henkistä kanttia kotiyleisön paineen edessä, sekä maalinteon tehokkuutta.

Kotikisoihin hallitsevina mestareina lähtevät Leijonat ovat saaneet kasaan vahvan rungon, jossa mukana on peräti 15 viime kevään maailmanmestaria. Joukkueen päävalmentaja Jukka Jalonen on yhdessä valmennusjohdon kanssa lähtenyt rakentamaan kevään MM-kisajoukkuetta pitkälti juuri mestaruuden voittaneen joukkueen pohjalle, johon mukaan on astunut muutamia NHL-vahvistuksia ja vahvasti Euroopan kaukaloissa pelanneita pelaajia.

Valinnoissa nähtiin muutamia yllätyksiä, kun muun muassa Montreal Canadiesin Petteri Nokelainen ja Edmonton Oilersin Lennart Petrell tippuivat joukkueesta harjoitusotteluiden jälkeen. Myöskään aikanaan Ruotsia kevään 1995 MM-kisoissa kaatamassa ollut kokenut konkari Ville Peltonen ei mahtunut valmennusjohdon kuvioihin tulevissa kisoissa.

Maajoukkuekaudella Leijonien Euro Hockey Tour -turnaukset sujuivat varsin vaihtelevissa merkeissä. Varsinkin talven Moskovan ja Tukholman EHT-turnaukset menivät hieman alakanttiin. MM-kisoja edeltäneissä Euro Hockey Challenge -otteluissa Suomi kaatoi kahdesti Norjan ja Valko-Venäjän, ja Tšekin Euro Hockey Tourin turnauksessa Jalosen joukot voittivat kaikki turnauksen kolme otteluaan. MM-kisoja lähestyttäessä käyrä onkin hyvin nousujohteinen.

Löytyykö tehoja?

Suomen ongelmana viime vuosien aikana on ollut maalipaikkojen hyödyntäminen. Samaa ongelmaa oli esillä myös tämän kauden harjoitusotteluissa. Silloin kun maalinteko lähti luistamaan, tulosta myös tuli, mutta kun hankaluuksia alkoi ilmaantua, meni peli-ilmekin hyvin vaivalloiseksi. Tšekin EHT-turnauksessa tehokkuutta löytyi kuitenkin tarvittavasti ja ongelmat jäivät hiljaisemmalle volyymille.

Puolustuspelin suhteen Suomella ei ole ollut suuria ongelmia harjoitusotteluissa. Norja- ja Valko-Venäjä-otteluissa Leijonien puolustus pääsi helpolla ja Tšekin isännöimässä EHT-turnauksessa puolustuspeli toimi edelleen hyvin laadukkaalla tavalla. Maalilla Suomen asiat ovat kunnossa, eikä ongelmia ole nähty lainkaan kevään aikana.

Parhaimmillaan Suomi on lähes pitelemätön, kuten viime kevään MM-finaalissa nähtiin. Kun sopiva hurmos löytyy, Leijonien pelaaminen on erittäin tasapainoista ja vastustajien kannalta vaarallisen toimivaa. Tämän vuoden kisoihin päävalmentaja Jalosen joukot lähtevät pitkälti viime vuoden rungolla, johon mukaan on liittynyt monta tällä kaudella kevään otteluissa onnistunutta pelaajaa.


Mikko Koivu soittaa jälleen johtavaa viulua Suomen riveissä.
Tomi Hänninen - http://www.chilipictures.fi

Kulmakivet

Suomen maalivahtiosasto on täynnä taattua laatua kotikisoissa. Dallasissa huippukauden ja loistavan Tšekin-turnauksen pelanneen maalivahdin Kari Lehtosen taustalla luotettavana vaihtoehtona toimii Petri Vehanen. Ennakkokaavailuissa Lehtonen on selvä ykkönen, mutta myös Vehaselle on luvassa peliaikaa ainakin alkulohkon aikana.

Puolustuksen suhteen Suomi koki ison menetyksen jo aikaisessa vaiheessa, kun JYPin puolustaja Sami Vatasen kausi päättyi nilkkavammaan. Valmennusjohdon onneksi muun muassa Amur Habarovskin Mikko Mäenpää ja Nizhni Novgorodin Juuso Hietanen ovat ottaneet kiekollisen pelaajan roolia kevään harjoitusotteluissa. Taustalla tukea antavat viime kevään maailmanmestarit, jotka tietävät, mitä MM-kullan voittaminen vaatii.

Hyökkäykseen Suomi sai mukavia uutisia, kun viime kevään mestaruusjoukkueen kapteeni Mikko Koivu ilmoitti olevansa joukkueen käytettävissä. Myöhemmin hyviä uutisia kuultiin Valtteri Filppulan suunnalta, kun vantaalaislähtöinen hyökkääjä ilmoitti saapuvansa kisoihin. Koivun, Filppulan ja Jussi Jokisen takana hyökkäysvoimaa tuo kolmikko Janne Pesonen, Jarkko Immonen ja Mikael Granlund, joista jokainen on nostanut tasoaan kevään harjoitusotteluissa.

Arvio:

Leijonilla on kaikki ainekset menestykseen. Miten joukkue kestää kotiyleisön ja median luoman paineen, on iso kysymys. Samalla kysytään myös sitä, miten "eurooppalainen" joukkue pystyy vastaamaan muiden maiden haasteisiin? Taktisesti Suomi on lähes turnauksen paras maa, mutta nyt mitataan henkistä kanttia. Ilman yllätyksiä mukana mitalipeleissä.

Suomen kokoonpano MM-kisoissa:

Maalivahdit

31 Petri Vehanen, Ak Bars Kazan (KHL)

32 Kari Lehtonen, Dallas Stars (NHL)

33 Karri Rämö, Avangard Omsk (KHL)

Puolustajat

4 Ossi Väänänen, Jokerit

5 Lasse Kukkonen, Metallurg Magnitogorsk (KHL)

6 Topi Jaakola, Luleå HF (Elitserien)

7 Mikko Mäenpää, Amur Habarovsk (KHL)

21 Janne Niskala, HK Atlant Mytištši (KHL)

28 Anssi Salmela, Avangard Omsk (KHL)

38 Juuso Hietanen, Nizhni Novgorod (KHL)

56 Joonas Järvinen, Pelicans

Hyökkääjät

9 Mikko Koivu, Minnesota Wild (NHL)

12 Jani Tuppurainen JYP

18 Jesse Joensuu HV 71 (Elitserien)

19 Tuomas Kiiskinen KalPa

20 Janne Pesonen, HIFK

26 Jarkko Immonen, Ak Bars Kazan (KHL)

27 Petri Kontiola, Traktor Tšeljabinsk (KHL)

36 Jussi Jokinen, Carolina Hurricanes (NHL)

37 Mika Pyörälä, Frölunda (Elitserien)

39 Niko Kapanen, Ak Bars Kazan (KHL)

40 Antti Pihlström, Salavat Julajev Ufa (KHL)

51 Valtteri Filppula, Detroit Red Wings (NHL)

64 Mikael Granlund, HIFK

71 Leo Komarov, Dinamo Moskova (KHL)

Päävalmentaja: Jukka Jalonen

» Lähetä palautetta toimitukselle