Kanada – tuloksia nimien lisäksi?

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Kanada sai jo aikaisessa vaiheessa hyviä uutisia, kun tukku NHL-tähtiä ilmoitti MM-kisajoukkueeseen liittymisestä. Nimekästä joukkiota johtamaan nimitettiin Brent Sutter, joka sai ennen nimitystään potkut Calgary Flamesin peräsimestä. Nyt Sutterilla on edessään haaste: tähtinimet on saatava joukkueeksi ja vaahteralehtien paras potentiaali on pystyttävä puristamaan esille.

Vuoden 2010 olympialaisten voiton jälkeen Kanadan kansainvälinen jääkiekko ei ole kylpenyt kirkkaimmassa menestyksessä. Viime keväänä Slovakiassa Kanada tippui puolivälierissä jääden lopulta turnauksessa viidennelle sijalle. Tämän vuoden kisojen kokoonpanossa mukana on muutamia viime kevään kasvoja, mutta mukaan on liimautunut myös pudotuspeleistä ulkopuolelle jääneitä nuoria ja hieman kokeneempia nimiä.

Kanada pelasi kaksi harjoitusottelua juuri ennen MM-kisojen alkua. Sveitsiä vastaan ensimmäinen ottelu ratkesi vasta voittomaalikilpailussa, kun Jordan Eberle upotti ratkaisun sveitsiläisten verkkoon. Toisessa ottelussa Kanada oli parempi lukemin 4-2.

Yhtenäinen pelitapa

NHL:ssä pelaaville pelaajille iso kaukalo tuottaa aina totutteluvaikeuksia, sillä ratkaisujen suhteen aikaa on enemmän. Samalla siniviivan kautta pelaaminen vaikeutuu, kun hyökkäysalueella tilaa on vähemmän. Flamesin entisellä valmentajalla Sutterilla on urakkaa luoda sopiva pelitapa hyökkäysvoittoiselle pelaajamateriaalille. Joukkueen johtohahmot Corey Perry ja Ryan Getzlaf eivät ole kurinalaisen pelitavan suurlähettiläitä, vaan molemmat herrat tarvitset omat vapautensa.

Kasassa olevasta joukkueesta löytyy fyysisen pelin eksperttejä ja päävalmentaja Sutterilla onkin mahdollisuus tuoda sopivaa aggressiivisuutta vaahteralehtien pelaamiseen. Kanadalla on monta hyvää elementtiä käytettävissään ja valmennusjohdolla onkin nyt palapelin yhdistelyn aika.

Hyökkäykseen ja puolustukseen Kanada on tuonut taidon ja fyysisyyden lisäksi luisteluvoimaa, mitä vaahteralehdet tosissaan tarvitsevat isommassa kaukalossa. Jo hieman kokeneempien Getzlafin, Perryn ja Chicago Blackhawksin Patrick Sharpin kaltaisten nimien taakse on tuotu nuoria kokelaita, jotka eivät ole vielä monissa MM-kisoissa olleet mukana.


John Tavares on jälleen mukana tuomassa maalintekovoimaa Kanadan hyökkäykseen.
Tomi Hänninen - http://www.chilipictures.fi

Kulmakivet

Maalivahtiosastolle joukkueen GM Kevin Lowe sai houkuteltua mukaan Carolina Hurricanesin maalivahdin Cam Wardin, jonka taustalle kakkosmaalivahdiksi mukaan ampautui viime MM-kisoissakin mukana ollut Edmonton Oilersin riveissä pelaava Devan Dubnyk. Wardin tililtä löytyykin kultamitali vuoden 2007 MM-kisoista.

Vaahteralehtien puolustukseen on tuotu yhdistelmä kokemusta ja nuorta voimaa. Kokemusta edustavat Chicago Blackhawksin Duncan Keith, Calgary Flamesin puolustaja Jay Bouwmeester ja Toronto Maple Leafsin kapteeni Dion Phaneuf. Nuorempaa osastoa edustavat Phaneufin seuratoveri Luke Schenn ja 18-vuotias, ensi kesänä varattava, Ryan Murray.

Hyökkäyksessä Anaheim-kaksikon Perryn, Getzlafin ja Blackhawks-hyökkääjän Sharpin lisäksi vastustajien kannalta vaaraa luovat muun muassa Edmontonin nuori kaksikko Jordan Eberle ja viime kesän ykkösvaraus Ryan Nugent-Hopkins. Kokonaisuudessaan hyökkäys koostuu nuorista nimistä, joiden rinnalle on tuotu muutama kansainvälisellä tasolla eri turnauksissa mukana voittamassa ollut pelaaja.

Kaikkien valintojen taustalla Kanadalla mielessä ovat jo Sotšin vuoden 2014 olympialaiset, joihin Kanada rakentaa runkoa pidemmällä tähtäimellä.

Arvio:

Kanadan joukkue on jälleen kerran erittäin mielenkiintoinen. Kaikilta osa-alueilta löytyy sopivasti monipuolisuutta, tehokkuutta, fyysisyyttä ja luisteluvoimaa, mikä helpottaa päävalmentaja Sutterin ja valmennusjohdon urakkaa MM-kisoissa. Mikäli vaahteralehdet löytävät yhteisen sävelen, on joukkue jälleen kerran vaikeasti voitettava. Taistelee ilman muuta mitaleista.

Kanadan kokoonpano MM-kisoissa:

Maalivahdit:

30 Cam Ward, Carolina Hurricanes

31 Matt Hackett, Minnesota Wild

40 Devan Dubnyk, Edmonton Oilers

Puolustajat:

2 Duncan Keith, Chicago Blackhawks

5 Luke Schenn, Toronto Maple Leafs

3 Dion Phaneuf, Toronto Maple Leafs

4 Jay Bouwmeester, Calgary Flames

27 Ryan Murray, Everett Silvertips (WHL)

33 Marc Methot, Columbus Blue Jackets

44 Marc-Edouard Vlasic, San Jose Sharks

Hyökkääjät:

9 Evander Kane, Winnipeg Jets

10 Corey Perry, Anaheim Ducks

14 Jordan Eberle, Edmonton Oilers

15 Ryan Getzlaf, Anaheim Ducks

16 Andrew Ladd, Winnipeg Jets

20 John Tavares, New York Islanders

24 Jamie Benn, Dallas Stars

26 Teddy Purcell, Tampa Bay Lightning

37 Ryan O'Reilly, Colorado Avalance

41 Alexandre Burrows, Vancouver Canucks

53 Jeff Skinner, Carolina Hurricanes

81 Patrick Sharp, Chicago Blackhawks

93 Ryan Nugent-Hopkins, Edmonton Oilers

Päävalmentaja: Brent Sutter

» Lähetä palautetta toimitukselle