Valko-Venäjä – Heikkilän johdolla kohti yllätystä?

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Valko-Venäjä lähtee Helsingissä alkaviin kisoihin mielenkiintoisista lähtökohdista, kun Kari Heikkilä tarttui keskikastiin jo monta vuotta kuuluneen maajoukkueen ruoriin. Kuinka tiiviistä puolustuspelistä tunnettu maajoukkue tottuu suomalaiskäskijän iloiseen ja aktiiviseen kiekkoon? Valko-Venäjä hakee yllätystä Helsingin lohkosta.

Valko-Venäjä ja Kari Heikkilä ovat saaneet kevään MM-kisoihin lähtökohdat huomioon ottaen varsin tasokkaan joukkueen kasaan. Joukkueella terävin kärki on tasokas, mutta sen jälkeen taso laskee melkoisesti. Heikkilällä ja kumppaneilla onkin työnsarkaa lähinnä KHL-seura Dynamo Minskin pelaajista koostuvan joukkueen kasaamisessa.

Valko-Venäjän paras tulos on edelleen vuoden 2002 olympialaisista, jolloin maa ylsi aina välieriin saakka tiputtamalla sensaatiomaisesti Ruotsin puolivälierissä. Tämän vuoden alussa maata kohtasi suuri suru, kun joukkueen kantava voima ja kapteeni Ruslan Salei menehtyi Jaroslavlin lentoturmassa. Sen jälkeen kukaan ei olekaan vielä kantanut kapteenin C:tä rinnassa.

Valko-Venäjä on pelannut aktiivisesti harjoitusotteluita ennen MM-kisoja. EHC:ssa vielä ilman ykkösnyrkkejä pelannut Valko-Venäjä voitti Itävallan ja haastoi sekä Ruotsin että Suomen tosissaan. Heikkilä painottikin peleissä harjoitusotteluiden merkitystä pelitavan opettelussa MM-kisoja varten.


Maalivahti Andrei Mezin on Valko-Venäjän kokeneinta kaartia.
Jarno Hietanen - jarno.hietanen@jatkoaika.com

Riittävätkö rahkeet aktiiviseen peliin?

Valko-Venäjä muistetaan viime vuosilta Glen Hanlonin tiukasta ja kurinalaisesta puolustustaistelusta. Vaikka maa pystyikin hetkellisesti haastamaan isompia maita, on joukkueen saalis viime vuosina jäänyt perin vaisuksi. 2006 maa oli kuudes, mikä on 11. maailman rankingissa olevan maan paras sijoitus MM-kilpailuista.

Heikkilän myötä taitavien valkovenäläisten peliin on tulossa tuulahdus uutta kiekollista aktiivisuutta ja aktiivisempaa peliä myös hyökkäyspäässä. Siinä piilevät myös sekä joukkueen mahdollisuudet sekä riskit.

Aktiivinen tyyli vaatii pelaajilta aivan uudenlaista pelirohkeutta. Harjoitusotteluissa joukkue väläytteli korkealla karvauksella ja kiekollisella taidolla. Mikäli maa haluaa tosissaan haastaa suurempia, pitää aktiivisuuden ja pelirohkeuden säilyä paremmin koko kamppailun ajan. Toisaalta jos pelikuri lähtee kokonaan lapasesta, on tulos vähintään yhtä surkea.

Pelityylin valinta joukkueen parhaiden ominaisuuksien esiin saamiseksi onkin melkoista nuoralla tanssia. Heikkilä kokeneena valmentajana tietää tämän, joten on mielenkiintoista nähdä, kuinka rohkealla pelityylillä vierasjoukkue saapuu Suomea vastaan turnauksen avauspäivänä.

Kulmakivet:

Maalille Valko-Venäjällä on heittää tasainen ja tasokas kaksikko. Sekä Andrei Mezin että Vitali Koval ovat molemmat kokeneita torjujia. Mezin on ollut vahva joukkueen harjoituspeleissä ja hieman nuorempi Koval on puolestaan pelannut vahvan kauden KHL:ssä. Maalivahteihin joukkue tuskin siis tänä vuonnakaan kaatuu.

Joukkueen suurin huolenaihe on puolustus, joka on nimilistaa katsomalla varsin tasapaksu. Joukkueesta puuttuu tällä hetkellä kiekollinen liideri alakerrasta, eikä Salein paikalle löytynyt edes varteenotettavaa vaihtoehtoa. Nikolai Stasenko ja Viktor Kostyuchyonok ovat molemmat hyviä peruspuolustajia, mutta heidänkin kiekollinen osaaminen on varsin rajallista.

Joukkueen suurimmat tähdet löytyvät hyökkäyksestä. Joukkueen odotettu ykköstähti on NHL:ssä loistanut Mihail Grabovski, jonka varaan koko maan hyökkäys rakennetaan. Laidoilleen Toronto Maple Leafsissa hyvän kauden pelannut sentteri saa KHL:ssä pelanneet Aleksei Ugarovin sekä Aleksei Kaljužnyn. Ykkösnyrkin takaa joukkueen hyökkäys on kuitenkin melko nimetön ja kokematon.

Arvio:

Ykkösnyrkki on kapea, mutta oikealla peluutuksella voi joukkue olla yllättävänkin vahva. Jos Heikkilä saa joukkueen pelaamaan haluamallaan tavalla, on joukkueella pienet mahdollisuudet päästä alkulohkosta jatkoon eli kahdeksan parhaan joukkoon. Se edellyttää kuitenkin kahden pahimman kilpakumppanin Sveitsin sekä Slovakian jäämistä taakse.

Valko-Venäjän kokoonpano MM-kisoissa

Maalivahdit:

Andrei Mezin, Dinamo Minsk (KHL)

Vitali Koval, Torpedo Novgorod (KHL)

Dmitri Miltšakov, Metallurg Žlobin

Puolustajat:

Andrei Antonov, Neman Grodno

Pavel Tšernook, Šahtjor Soligorsk

Oleg Goroško, Dinamo Minsk (KHL)

Ilja Kaznadei, Metallurg Žlobin

Sergei Kolosov, Dinamo Minsk (KHL)

Dmitri Korobov, Dinamo Minsk (KHL)

Viktor Kostjutšjonok, Avtomobilist Jekaterinburg (KHL)

Roman Graborenko, Drummondville Voltigeurs (QMJHL)

Nikolai Stasenko, Severstal Tšerepovets (KHL)

Hyökkääjät:

Sergei Drozd, Dinamo Minsk (KHL)

Mihail Grabovski, Toronto Maple Leafs (NHL)

Aleksei Ugarov, Neftehimik Nižnekamsk (KHL)

Aleksei Kaljužny, Avangard Omsk (KHL)

Aleksandr Kitarov, Dinamo Minsk (KHL)

Jevgeni Kovyršin, Severstal Tšerepovets (KHL)

Aleksandr Kulakov, Dinamo Minsk (KHL)

Dmitri Meleško, Dinamo Minsk (KHL)

Andrei Mihaljov, Dinamo Minsk (KHL)

Pavel Musijenko, Gomel

Alexander Pavlovitš, Dinamo Minsk (KHL)

Andrei Stas, Dinamo Minsk (KHL)

Päävalmentaja: Kari Heikkilä

» Lähetä palautetta toimitukselle