Tanska – jatkuuko noususuhdanne?

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Ruotsin lohkon yksi mielenkiintoisimpia joukkuetta tulee jääkiekon keskikastiin viime vuosina nousseesta Tanskasta. Juuttien käyrä on viime MM-kisoissa ollut nouseva – onko maasta ottamaan jälleen seuraava askel kohti kansainvälistä huippua?

Suomen edellisen kerran järjestämiin kotikisoihin 2003 ensimmäisen kerran mukaan noussut Tanska on hiljalleen nostanut profiiliaan kansainvälisessä jääkiekossa. IIHF:n rankingissa sijalla 12. ennen kisoja oleva Tanska teki toissa vuonna historiaa ja ylsi ensimmäisen kerran maansa historian aikana kahdeksan parhaan joukkoon.

Joukkueen runkoa katsellessa tilanne näyttää tulevia kisoja silmällä pitäen lupaavalta. Per Bäckman on saanut koottua erittäin tasokkaan nipun kasaan. Varsinkin maalivahtiosasto ja hyökkäys on tuntunut ottavan edellisvuosista suuria harppauksia eteenpäin.

Tanska on pelannut ennen kisoja ison tukun harjoitusotteluita ennakolta pahimpia kilpailijoitaan vastaan. Ottelut Slovakiaa, Saksaa ja Latviaa vastaan ovatkin menneet juuteilta lupaavissa merkeissä.

Riittääkö puolustuksen taso?

Tanskalaisten pelaajien nousu ja maan kiekkostatuksen nouseminen on viime vuosina tapahtunut harvinaisen nopeasti. Hiljalleen myös moni juutti on löytänyt tietään kohti Pohjois-Amerikkaa. Virta varsinkin hyökkääjien osalta on ollut suurta.

Nopea nousu kohti näkyy myös pelaajaryhmän vaillinaisuutena varsinkin puolustus päässä. Maan kaikki kuusi ykköskierroksen varausta on hyökkääjiä. Puolustusrinki on myös näiden kisojen joukkueessa Tanskan suurin heikkous.

Siinä piileekin kokeneen valmentaja Bäckmanin haaste. Kun puolustus koostuu lähinnä Allsvenskanin pelaajista, pitää viisikkopeli olla tavallistakin tiukempaa erityisesti suurmaita vastaan. Mikäli joukkue saa oman pään pelin ajoissa kuntoon, voivat taitavat hyökkääjät tehdä tuhoisaa jälkeä nopeilla vastaiskuilla. Se onkin nähty viimeisen parin vuoden aikana MM-kisoissa, kun juutit ovat yksitellen yllättäneet suurmaita.

Muuten tilanne näyttää tanskalaisnäkökulmasta lupaavalta MM-kisoja silmällä pitäen. Joukkue on ehtinyt olla kasassa jo tovin ja monilla ratkaisupelaajilla, maalivahtiosasto mukaan lukien, on vahva kausi takana.


Daniel Nielsenin kipparoima Tanska hakee kisojen suurinta yllätystä.
Tomi Hänninen - http://www.chilipictures.fi

Kulmakivet:

Maalivahtitilanne on Tanskalla maan historian ylivoimaisesti paras. Joukkueella on ottaa MM-kisoihin kolme hyvän kauden pelannutta torjujaa, jotka kaikki ovat todistaneet vireensä tällä kaudella tasokkaassa liigassa. Frönlundassa huikean kauden pelannut Frederik Andersen on lähtökohtaisesti joukkueen ykköstorjuja, mutta SM-liigassa taitonsa keväällä näyttäneet Simon Nielsen ja Patrick Galbraith antavat erinomaista taustatukea.

Heikossa puolustuksessa joukkueen yksinäinen NHL-puolustaja Philip Larsen kantaa suurta roolia. NHL:ssäkin Dallasissa hyvän yleispelaajaan roolin noussut Larsen sekä kokonut kettu Daniel Nielsen tulevat pelaamaan näissä kisoissa suuret minuutit tanskalaisryhmän alakerrassa.

Hyökkäykseen muutamasta poissaolosta huolimatta Tanskalla on asettaa jopa pelottavan kova arsenaali nuoria ja taitavia pelaajia. Joukkueen ykköstähdet ovat Montreal Canadiensissa pelaava Lars Eller, Vancouver Canucksin Jannik Hansen sekä New York Islandersin Frans Nielsen.

Kolmen NHL-tähden rinnalle joukkueella on vielä lyödä pitkä lista Euroopan ykkösliigoissa onnistuneita pelaajia. Hyvänä esimerkkinä toimii suurta roolia Jokereissa tällä kaudella pelannut Niclas Hardt, keneltä odotetaan varmasti maaleja myös maajoukkuepaidassa.

Arvio:

Hyvällä maalivahdilla ja hyökkäyksellä kisoihin lähtevä Tanska on yksi pelien potentiaalisin yllättäjä. Mikäli joukkue saa toissavuotisen hurmoksen päälle, ei puolivälieräpaikka ole mikään mahdottomuus. Haastaa jo suurmaita leveän materiaalin johdosta.

Tanskan kokoonpano MM-kisoissa

Maalivahdit:

1 Patrick Galbraith, Blues

30 Frederik Andersen, Frölunda (SEL)

31 Simon Nielsen, Lukko

Puolustajat:

3 Philip Larsen, Dallas Stars (NHL)

4 Mads Bødker, Leksand (Allsvenskan)

5 Daniel Nielsen, Hamburg Freezers (DEL)

6 Stefan Lassen, Malmö (Allsvenskan)

18 Kasper Jensen, Bofors (Allsvenskan)

26 Michael Eskesen, Odense

41 Jesper B. Jensen, Rögle (Allsvenskan)

84 Philip Hersby , Tingsryd (Allsvenskan)

Hyökkääjät:

8 Frederik Storm, Herlev

12 Bjarke Møller, Aalborg

13 Morten Green, Malmö (Allsvenskan)

14 Kirill Starkov, Rögle (Allsvenskan)

17 Jannik Hansen, Vancouver Canucks (NHL)

23 Kim Lykkeskov, SønderjyskE

29 Morten Madsen, MODO (SEL)

33 Julian Jakobsen, Hamburg Freezers (DEL)

38 Morten H. Poulsen, Oskarshamn (Allsvenskan)

40 Jesper Jensen, Hamburg Freezers (DEL)

44 Nichlas Hardt, Jokerit

51 Frans Nielsen, New York Islanders (NHL)

81 Lars Eller, Montreal Canadiens (NHL)

Päävalmentaja: Per Bäckman

» Lähetä palautetta toimitukselle