Norja – viime vuoden pohjalta?

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Viime vuoden Slovakian MM-kisoissa hienosti kuudennelle sijalle yltänyt Norja saa mukaansa pitkälti viime vuoden joukkueen rungon, jossa tutuilla kärkinimillä on jälleen iso taakka kannettavana. Miten kapea puolustusmateriaali selviää kärkimaiden pyörityksessä ja nähdäänkö maalivahtiosastolla viime vuoden kaltaista loistoa?

2000-luvun alkupuolella jopa B-sarjassa heikosti pelannut Norjan maajoukkue on viime vuosien aikana noussut jälleen oivaksi isojen maiden haastajaksi. Parhaaseen saavutukseen joukkue ylsi viime vuoden MM-kisoissa Slovakiassa, jossa ”Viikingit” lempinimellä tunnettu joukkue päihitti alkusarjassa Ruotsin ja pisti Kanadan tiukoille välisarjassa hävittyään vain niukasti NHL-nimillä varustetulle vaahteralehdille. Puolivälierissä vastaan asettui Suomi, joka matkasi lopulta maailmanmestaruuteen.

Puolivälieriin pääsyllä ja sijalle kuusi turnauksessa päätymällä Norja teki samalla lähiaikojen historiaa, sillä sijoitus on paras sitten vuoden 1962, jolloin sijoitus oli viides. Paremmaksi maajoukkue on pistänyt vain vuonna 1951, jolloin maajoukkue nappasi EM-pronssia ja sijoituksen neljä koko turnauksessa.

Maan tunnetuin jääkiekkoilija on ehdottomasti Espen Knutsen, joka tahkosi uransa aikana 207 ottelua NHL:ssä kahdessa eri seurassa. Muita Norjan tunnetuimpia nimiä on mukana nykykokoonpanossa, jotka marssivat kohti MM-kisoja.

Tuttu rakenne

Viime vuoden Slovakian kisoissa kuudennelle sijalle yltäneen Norjan kokoonpanon runko on pysynyt pitkälti samana myös tälle vuodelle. Norja on saanut maan kärkinimiä lähes poikkeusetta mukaan Suomessa ja Ruotsissa pelattaviin MM-kisoihin ja vain New York Rangersin organisaatiossa pelaava Mats Zuccarello on estynyt kisamatkan suhteen.

Norjalla materiaalia nykypäivänä riittää kaikkiin kentällisiin rutinoitujen Elitserien-pelaajien myötä. Hyökkäysosasto on selvästi aiempaa leveämpi, mutta ongelmakohdat löytyvät alemmalta osastolta. Puolustus- ja maalivahtipeli ovat Norjalla enemmän kysymysmerkkejä.

Juuri puolustuksen materiaalin kapeuden johdosta muun muassa hyökkääjä Morten Ask komennettiin viime vuoden kisoissa osassa peleistä puolustajan tontille. Puolustuksessa Suomella on isoja kärkinimiä, mutta kärkinimien takaa materiaali on kapea.

Samanlaisella materiaalilla Norja pystyi yllättämään viime vuoden kisoissa muun muassa Ruotsin alkulohkossa ja jatkolohkossa Sveitsin. Historiaa ja jokkueen rakennetta katsellen Norjalla on isosti potentiaalia yllätykseen myös tänä vuonna.


Norjan puolustuksessa Ole-Kristian Tollefsenilla on paljon vastuuta kannettavana.
Markus Hästbacka - markus.hastbacka@jatkoaika.com

Kulmakivet

Norjan maalilla Lars Haugen pelasi erittäin hyvät kisat viime keväänä Slovakiassa, mutta miten kantti kestää tämän vuoden kisoissa? Mestiksen Jokipojissa erittäin hyvän kevään pelannut Lars Volden otti isoja harppauksia kauden aikana, mutta ykkösvahdin ja joukkueen kantavan voiman saappaat ovat edessä vasta tulevina vuosina.

Viikinkiryhmän puolustuksessa Elitserien-seura Växjön Jonas Holos, MODO:ssa pelannut Ole-Kristian Tollefsen ja hieman heikomman kauden HV 71:ssä pelannut Mats Trygg ovat paljon vartijoina. Puolustuksesta löytyy myös muun muassa suomalaisille tuttu Juha Kaunismäki, joka on edustanut Norjaa jo kolmissa MM-kisoissa ja yksissä Olympialaisissa.

Hyökkäykseen Norja saa monta kovaa Elitserien-nimeä ja muun muassa SKA Pietarissa pelanneen Patrick Thoresenin, joka onkin viikinkiryhmän lähtökohtainen ykköstykki. Vierelle on asettaa muun muassa Frölundan väkkärähyökkääjää Mathis Olimbia ja Modon maalitykkiä Per-Åge Skroderia. Muita MM-kisoista tuttuja nimiä ovat muun muassa SaiPassa aikanaan pelannut HV 71:n hyökkääjä Morten Ask, Färjestadin Andreas Bastiansen ja HV 71:n Tommy Kristiansen.

Arvio:

Norja näytti yllätyspotentiaalinsa viime kevään Slovakian MM-kisoissa ja nyt kasassa on pitkälti viime vuoden kisoista tuttu joukkue. Norja on harjoitusotteluissa ottanut liikaa jäähyjä ja sen puolustusosasto on joutunut kovalle vastuulle. MM-kisoja ajatellen sen hyökkäysosaston olisi saatava kiekkoa haltuun, eikä pelejä voi pelata pelkästään omalla alueella. Jos kaikki sujuu hyvin, on Norjalla jälleen mahdollisuuksia löytää puolivälieriin, joista eteneminen mitalipeleihin vaatii jo ison ihmeen.

Norjan kokoonpano MM-kisoissa:

Maalivahdit:

30 Lars Haugen, Minsk (BLR)

33 Pål Grotnes, Stjernen

34 Lars Volden, Espoo Blues (FIN)

Puolustajat:

5 Juha Kaunismäki, Stavanger

6 Jonas Holøs, Växjö (SWE)

23 Mats Trygg, HV 71 (SWE)

37 Lars Lokken Ostli, Storhamar

39 Henrik Sohlberg, Stavanger

47 Alexander Bonsaksen, Rögle (SWE)

55 Ole-Kristian Tollefsen, MODO (SWE)

Hyökkääjät

8 Mads Hansen, Brynäs (SWE)

9 Marius Holtet, Färjestad (SWE)

10 Lars-Erik Spets, Lørenskog

15 Tommy Kristiansen, HV 71 (SWE)

19 Per-Åge Skrøder, Modo (SWE)

20 Anders Bastiansen, Färjestad (SWE)

21 Morten Ask, HV 71 (SWE)

22 Martin Roymark Timrå, (SWE)

24 Andreas Martinsen, Lillehammer

26 Kristian Forsberg, Modo (SWE)

40 Ken Andre Olimb, Leksand (SWE)

41 Patrick Thoresen, SKA St. Petersburg (KHL)

46 Mathis Olimb, Frölunda (SWE)

51 Mats Rosseli Olsen, Frölunda (SWE)

Päävalmentaja: Roy Johansen

» Lähetä palautetta toimitukselle