Sveitsi – tänä vuonna puolivälieriin?

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Slovakian kisoissa ulos puolivälieristä ja yhdeksännelle sijalle päätynyt Sveitsi pyrkii tänä vuonna pidemmälle selvästi viime vuotta vahvemmalla joukkueella. Maan suurin jääkiekkonimi Mark Streit on saatu jälleen mukaan ja vain yksi vakiokasvoista on poissa.

Viime kevään Slovakian MM-kisat menivät Sveitsin kohdalta mönkään jatkolohkossa. Alkulohkossa vielä tiukasti Kanadan haastanut lauma hävisi kohtalokkaasti Norjalle ja jatkomahdollisuudet kuivuivat Ruotsi-tappion myötä täysin kokoon. Edes 5-3-voitto USA:sta ei enää auttanut, vaan kohtaloksi tuli karsiutuminen pisteen erolla juurikin USA:han.

Yhdeksäs sija oli Sveitsille pettymys, sillä edellisvuoden kisoissa matka oli jatkunut aina puolivälieriin ja viidennelle sijalle saakka. MM-kisoissa Sveitsin kaikkien aikojen paras sijoitus on toinen vuodelta 1935 ja viimeisimpien vuosien paras sijoitus löytyy vuodelta 1998, kun joukkue sijoittui neljänneksi. Vancouverin Olympialaisissa vuonna 2010 Sveitsi jäi kahdeksannelle sijalle.

Harjoitusotteluista uskoa

MM-kisoja edeltävät harjoitusottelut Sveitsi aloitti hyvin voittaen vielä pitkälti testijoukkueella edenneen Suomen lukemin 3-0. Toisesta Suomea vastaan pelatusta ottelusta tuloksena oli jatkoaikatappio lukemin 2-3. Sen jälkeen tilille on kertynyt tappio ja voitto Itävallasta, kaksi voittoa Ruotsista ja kaksi tappiota Kanadalle.

Tehokkaimmiksi pelaajiksi harjoitusotteluissa Sveitsillä ovat nousseet EV Zugin Damien Brunner ja Fribourg-Gotteron Julien Sprunger. New York Islandersin riveistä apuihin saapunut Nino Niederreiter puolestaan kerkesi iskeä kahdessa pelaamassaan harjoitusottelussa kaksi maalia.

Sveitsin päävastuksia Helsingissä pelattavassa alkulohkossa ovat Slovakia ja Valko-Venäjä. Joukkueella on kuitenkin potentiaalia ja mahdollisuuksia pistää ennakolta kovemman tason maat Suomi, Kanada ja USA koville.


Sveitsissä toivotaan jälleen puolivälieräotteluita nähtäviksi.

Kulmakivet

Sveitsin suurin menetys kohdistuu maalivahtiosastolle, josta maan suurin maalivahtinimi Jonas Hiller on poissa. Hillerin jättämää aukkoa paikkaa suomalaisen Ari Sulanderin seuratoveri Lukas Flüeler Zurich Lionsista. Mestaruuteen yltäneen Zurichin maalilla Flüeler oli kovassa vireessä, sillä pudotuspeleissä torjuntaprosentiksi muodostui 15 ottelussa 95,1%.

Puolustuksen suhteen Sveitsillä tilanne on loistava. New York Islandersin Streitin ja Anaheim Ducksin puolustajan Luca Sbisan takana leveyttä tuovat muun muassa Geneve-Serveten riveissä hyvän henkilökohtaisen kauden pelannut Goran Bezina, Pohjois-Amerikasta täksi kaudeksi Sveitsiin Zürichiin palannut Severin Blindenbacher, saman seuran Mathias Seger ja Frölundan puolustaja Patrick von Gunten.

Myös hyökkäyksessä Sveitsillä on tarjolla paljon maalintekovoimaa. Suurimmat katseet kohdistuvat hieman hankalamman kauden New York Islandersissa pelanneeseen 19-vuotiaseen Niederreiteriin. Niederreiterin kanssa tehoja Sveitsin hyökkäykseen pyrkivät tuomaan Sveitsin mestarin Zürichin Andres Ambühl, Zugissa kovat tehot pudotuspeleissä iskenyt Brunner, Bernin kokenut hyökkääjä Ivo Rüthemann ja jo harjoitusotteluissa tehokkaasti pelannut Sprunger.

Suurimmat poissaolijat Sveitsin hyökkäyksestä ovat useat MM-kisat kolunnut Martin Plüss ja Calgary Flamesissa viidessä runkosarjaottelussa tällä kaudella kolme maalia iskenyt Sven Bärtschi.

Arvio:

Sveitsi saa mukaansa maalivahti Hilleriä lukuun ottamatta lähes kaikki parhaat pelaajansa. Islandersin puolustaja Streit tuo kokemusta, taitoa ja ylivoimalle kovan laukauksensa, mikä on iso lisä päävalmentaja Sean Simpsonin joukoille. Mikäli joukkue vain selvittää päävastukset eikä koe yllätystappioita, saavuttaa se tavoitteensa eli puolivälierät. Materiaalin puolesta pystyy siihen, mutta miten tasaisuus pysyy yllä koko alkulohkon ajan?

Sveitsin kokoonpano MM-kisoissa

Maalivahdit

20 Reto Berra, EHC Biel

30 Lukas Flüeler, ZSC Lions Zurich

52 Tobias Stephan, Geneve-Servette

Puolustajat

3 Julien Vauclair, Lugano

5 Luca Sbisa, Anaheim Ducks (NHL)

7 Mark Streit, New York Islanders (NHL)

13 Felicien Du Bois, Kloten Flyers

31 Mathias Seger, ZSC Lions Zurich

54 Philippe Furrer, SC Bern

57 Goran Bezina, Genève-Servette

72 Patrick von Gunten, Frölunda (SWE)

91 Robin Grossmann, HC Davos

Severin Blindenbacher, ZSC Lions Zurich

Hyökkääjät

10 Andres Ambühl, ZSC Lions Zurich

11 Benjamin Plüss, Fribourg-Gotteron

14 Roman Wick, Kloten Flyers

22 Nino Niederreiter, New York Islanders (NHL)

25 Thibaut Monnet, ZSC Lions Zurich

32 Ivo Rüthemann, SC Bern

40 Daniel Rubin, Genève-Servette

41 Michael Liniger, Kloten Flyers

43 Morris Trachsler, Geneve-Servette

48 Matthias Bieber, Kloten Flyers

70 Denis Hollenstein, Kloten Flyers

82 Simon Moser, SCL Tigers Langnau

86 Julien Sprunger, Fribourg-Gotteron

88 Kevin Romy, HC Lugano

96 Damien Brunner, EV Zug

Päävalmentaja: Sean Simpson

» Lähetä palautetta toimitukselle