Tšekki – jatkuuko mitaliputki?

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Tukholman lohkon yksi suurista, Tšekki, saapuu turnaukseen mielenkiintoisella ryhmällä. Vuonna 2010 tuli kulta, ja viime kevät päättyi pronssisissa tunnelmissa – jatkuuko mitaliputki myös tänä vuonna?

Vuosituhannen suurmaa kiekossa on jälleen palaamassa hiljalleen kohti huippua muutaman tahmean vuoden jälkeen. IIHF:n rankingissa sijalla viisi oleva kiekkomaa on saanut myös Ruotsissa alkavaan turnaukseensa varsin hyökkäysvoittoisen joukkueen kasaan.

Nimekkääseen hyökkäykseen luottava Tšekki lähtee myös tämän vuoden kisoihin toissavuoden mestaruudesta huolimatta pienenä altavastaajana. Lähtökohtaisesti sekä Ruotsi että Venäjä ovat maata edellä kaikissa ennakkokaavailuissa. Vaikkei Alois Hadamczikin kipparoiman ryhmän maalivahtiosasto tai puolustus olekaan samaa tasoa paperilla, on joukkue kuitenkin jälleen yksi potentiaalisista kisamenestyjistä.

Tšekin harjoituspelit ennen turnausta ovat menneet suhteellisen hyvin. Joukkue kruunasi harjoituskauden nappaamalla EHT:n kokonaisvoiton hyvän kotiturnauksen jälkeen.

Alakerta ei vakuuta

Kuten kisojen kenraaliharjoitus Tšekin EHT jo ounastelikin, ei Tšekin alakerta vakuuta paperilla eikä kentällä. Joukkueen ykköskassari Jakub Stepanek on hyvä maalivahti, mutta tällä tasolla aivan liian heiveröinen ykköskortti. Kun puolustuksestakin puuttuvat suuret kiekolliset liiderit, on Tšekin peleistä helppo odottaa runsasmaalisia kamppailuja.

Siinä onkin Hadamczikin suurin haaste. Kuinka saada tilkittyä oma pää, kun vastus kovenee? Pelkällä nimekkäällä hyökkäyksellä ei Venäjät tai Ruotsit kaadu.

Tšekki on vuoden EHT-turnauksissa pelannut iloista ja railakasta hyökkäyspeliä, johon on kuulunut myös tiivis viisikkopuolustus. Mikäli joukkue saa pelinsä rullaamaan nähdyn kaltaisesti myös suurmaita vastaan, voi Tšekki olla hyvinkin korkealla.

Päävalmentaja Hadamczikin tinkimättömästä pelitavasta saatiin tuore muistutus, kun NHL-puolustaja Jakub Kindl päätti jäädä vain muutama päivä ennen kisoja pois joukkueesta. Syynä oli liian erilainen pelitapa Detroit Red Wingsin kanssa. Juuri pitkän jatkon Tšekin maajoukkueessa tehneen valmentajan jatkuvat korjaamiset ja torut ottivat päähän, mikä sai lopulta puolustajan lopettamaan leikin kesken.

Toisaalta nimettömällä maalivahtipelillä ja puolustuksella on riskinä myös purkautua kuin korttitalo. Silloin on vaarana sekin, että altavastaajat, kuten kurinalainen Saksa tai vastaiskuista tappavasti iskevä Tanska lentävät heittämällä ohi.


Tomas Plekanec johtaa Tsekin hyökkäystä
Tomi Hänninen - http://www.chilipictures.fi

Kulmakivet:

Joukkueen maalivahtipeli on suurmaista selvästi heikoimmilla kantimilla. Kun NHL:stä jäi pelkkä musta pekka käteen, joutuu joukkue luottamaan ainoastaan eurooppalaisiin maalivahteihin. Stepanek on selkeä ykkönen, mutta hänenkään tasonsa ei riitä tälle tasolle.

Myös puolustus huutaisi kiekollista osaamista ja käsiä riveihinsä. Kuvaavaa onkin, että hyvinä yleispelaajina tunnetut Miroslav Blatak ja Ondrej Nemec ovat joukkueen taitavinta osastoa omassa päässä.

Jos muuten ei joukkue vakuuta, on hyökkäys Tšekillä kovassa kunnossa. Joukkueen kapteeni Tomas Plekanecin ympärille saadaan rakennettua vahva ja taitava nippu kasaan. Hyökkäyksestä löytyy hyvä sekoitus kokemusta, taitoa, kovuutta ja nuoruutta. Hyökkäyspään pelin osalta joukkueella ei ole siis hätää. Sen suhteen Tšekki on äärimmäisen vahva.

Arvio:

Tšekki nousee tai kuolee oman alakerran mukana. Vahva hyökkäys iskee kyllä maaleja, mutta miten on puolustuksen laita? Potentiaalinen yllättäjä – molempiin suuntiin. Lähtökohtaisesti kuitenkin lohkon kolmanneksi paras joukkue.

Tšekki MM-kisoissa


Maalivahdit:

1 Jakub Kovar, HC Ceske Budejovice

31 Petr Mrazek, Ottawa 67's (OHL)

33 Jakub Štepanek, SKA St. Pietari (RUS)

Puolustajat:

6 Tomaš Mojžiš, TPS Turku

23 Ondrej Nemec, Severstal Cherepovets (RUS)

25 Lukas Krajicek, Dinamo Minsk (KHL)

36 Petr Caslava, TsSKA Moskova (RUS)

44 Miroslav Blatak, Salavat Julajev Ufa (RUS)

80 Zdenek Kutlak, HC Ambrì-Piotta (SUI)

87 Jakub Nakladal, Salavat Julajev Ufa (RUS)

Hyökkääjät:

9 Milan Michalek, Ottawa Senators (NHL)

12 Jiri Novotny, Barys Astana (KHL)

14 Tomaš Plekanec, Montreal Canadiens (NHL)

17 Tomaš Vincour, Dallas Stars (NHL)

22 Lukas Kašpar, Barys Astana (KHL)

42 Petr Koukal, HC Pardubice

43 Jan Kovar, HC Plzen

46 David Krejci, Boston Bruins (NHL)

62 Petr Tenkrat, Sparta Praha

67 Michael Frolik, Chicago Blackhawks (NHL)

73 Petr Prucha, SKA St. Pietari (RUS)

82 Michal Vondrka, Slavia Praha

83 Ales Hemsky, Edmonton Oilers (NHL)

88 Jakub Petružalek, Amur Habarovsk (RUS)

93 Petr Nedved, Bili Tygri Liberec

Päävalmentaja: Alois Hadamczik

» Lähetä palautetta toimitukselle