Mies mahdottoman edessä

MAAJOUKKUE / Haastattelu
Yksi MM-kisojen työllistetyimpiä miehiä. Kazakstanin ykköstorjuja Vitali Kolesnikilta odotetaan ihmeitä Kazakstanin maalilla. Vaihtelevan kauden Salavat UFA:ssa torjunut vahti oli muutama päivä ennen Helsingissä alkavia kisoja levollisin mielin.

Helsinkiin kiekkosateeseen. Kazakstanin ykköstorjuja Vitali Kolesnikin lähtökohdat perjantaina alkaviin jääkiekon MM-kisoihin eivät ole ne herkullisimmat. Heikon pelaajaryhmän takana torjuvalta konkarilta odotetaan jälleen ihmeitä. Torjuja oli kuitenkin levollisin mielin kisojen ensimmäisten aamujäiden jälkeen.

– Hyvät tunnelmat tällä hetkellä. Pukukopissa on hyvä meininki ja kaikki ovat innoissaan. Kaikki odottavat turnauksen alkua innolla.

Oma rooli on selvä. Mikäli Kazakstan haluaa edes haaveilla jatkopaikasta, on Kolesnikin seistävä otteluissa päällään ja pysäytettävä huikealla prosentilla kiekkoja. Torjumisen ohella kokenut vahti yrittää myös neuvoa joukkueen nuorempaa kaaria. Mies myönsikin oman aseman haastavuuden.

– Maalivahdille tulee varmasti erittäin raskas turnaus. Ei auta kuin tehdä sen mitä pystyy, niin voi itsekin olla tyytyväinen omaan suoritukseensa.

– Yritän itse tehdä hommia esimerkillisesti ja kannustaa samalla muita koko ajan eteenpäin. Välillä tulee tuskaisia ja todella pahoja paikkoja, mutta siloinkaan ei pidä nostaa käsiään pystyyn. Koko ajan tulee pyrkiä eteenpäin, oli tilanne mikä tahansa, kokenut vahti filosofoi.


Kokenut Vitali Kolesnik lähtee kisoihin nöyrin mielin.

Kaudelle positiivinen päätös

Kulunut kausi oli Pohjois-Amerikassa vuosituhannen vaihteessa vuoden Colorado Avalanchen organisaatiossa viihtyneelle torjujalle vaikea. Pelejä tuli vähän alle, eikä joukkue päässyt odotetun kaltaiseen lentoon. Sekä omasta pelistä, että joukkueen tekemisestä jäi kokeneella vahdille paljon hampaankoloon.

– Tämä kausi meni heikommin kuin edelliset vuodet. Sitä kautta touhusta jäi vähän huono maku suuhun. Nämä kisat ovat siinäkin mielessä tärkeä juttu. Jos pystyisimme säilymään A-sarjassa, antaisi se hyvän päätöksen raskaalle kaudelle. Sitä kautta saisi myös ensi syksyyn ja kauteen uutta puhtia ja intoa.

Sekä Venäjän että Kazakstanin passin omistava Kolesnik suhtautui joukkueen tavoitteisiin melko realistisesti. Ainoa paikka on säilyä myös ensi vuoteen ylimmällä sarjatasolla.

– Erittäin kova ja haastava paikkahan tämä on. Meidän ei auta muu, kuin tehdä parhaamme. Tärkein tavoite on säilyä päätasolla ja varmistaa paikka myös ensi vuoden kisoihin.

”Jokainen sotilas haluaa päästä kenraaliksi”

Maa lähtee turnaukseen varsin maltillisin tavoittein. Kazakstanilainen heittääkin mielenkiintoisen vertauksen joukkueen tavoitteista ja odotuksista reilun kahden viikon rupeamaa silmällä pitäen.

– Se on ihan selvää, että jokainen sotilas haluaa päästä kenraaliksi. Halutaan pelata hyvä ja tasainen turnaus. Mikäli saamme parhaat pelimme tähän turnaukseen, se on jo askel oikeaan suuntaan.

Kazakstanin kannalta turnauksen kaksi ensimmäistä avausottelua ovat elintärkeitä. Lauantaina vastaan asettuu Sveitsi ja jo sunnuntaina Ranska. Ne märittävät jo melkoisesti joukkueen onnistumisen kisoissa. Kolesnik painottikin avauksen tärkeyttä.

– Kaikki pelit ovat vaikeita. Ensimmäinen peli on kuitenkin tärkein koko turnauksen kannalta. Siihen pitäisi saada heti alkuun hyvä alku, mikä auttaa siivittämään hyvään turnaukseen, luottavaisen oloinen vahti päätti.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös