Mark Streit – vahvistuneen joukkueen johtohahmo

MAAJOUKKUE / Haastattelu
Koko edelliskauden vaikean loukkaantumisen takia missannut Mark Streit palasi viime syksynä takaisin kehiin ja nousi loppukaudesta jälleen seurajoukkueensa New York Islandersin yhdeksi pelilliseksi johtajaksi. Nyt aidosti MM-kisamatkasta innostunut Sveitsin joukkueen kapteeni aikoo nauttia tulevista viikoista, mutta painottaa yhteisen työnteon määrää.

NHL:ssä New York Islandersin kanssa kauteen 2010–2011 valmistautunut Mark Streit koki ikävän tapaturman harjoituksissa, kun joukkuetoveri Matt Moulson kaatui sveitsiläispuolustajan olkapäälle laitakahinassa ja Streitin olkapää sanoi sopimuksensa irti. Kuusi kuukautta leikkauksen takia poissa ollut Streit menetti koko NHL-kauden, eikä Sveitsin maajoukkueen pitkäaikaista kapteenia nähty myöskään Slovakian isännöimissä MM-kisoissa.

Toivuttuaan olkapäävammasta Streit palasi seuran harjoitteluvahvuuteen ja valmistautuminen kohti pitkää kautta alkoi. Pelituntuman puutteen kanssa painiskellut Streit aloitti kauden vielä hiljaisella tahdilla, mutta kauden edetessä monipuolinen sveitsiläinen palasi jälleen tutulle tasolleen. Islandersin kapteeni olikin tyytyväinen kauden loppupuoliskoonsa rapakon takana.

– Kauteni lähti hieman hitaasti liikkeelle. Koko edelliskausi meni pahan loukkaantumisen takia pilalle ja sen jälkeen kesti aikaa päästä takaisin ja siihen, että tunsin olevani jälleen hyvässä kunnossa. Loppuosa kaudesta oli omalta kohdaltani hyvä ja voin olla tyytyväinen siihen näin kauden päättymisen jälkeen, Streit pohti loukkaantumisen jälkeisiä aikoja Jatkoajalle ennen Suomen ja Ruotsin isännöimien MM-kisojen alkua.

Streitin seuralle Islandersille kulunut sesonki oli jälleen iso pettymys. Pitkään uuden rungon rakennustyötä tehneen Islandersin nuori pelaajarunko oli vuoden vahvempi ja ennen kauden alkua joukkuetta povattiin jopa pudotuspelipaikkojen kamppailuun. Siihen taistoon joukkue ei yltänyt, mikä sai kauden kääntymään negatiiviseksi.

– Tämä oli joukkueelle ison pettymyksen vuosi. Halusimme päästä pudotuspeleihin ja emme saavuttaneet sitä tavoitetta, joten emme tietenkään voi olla tyytyväisiä siihen.


Streitin katse on suunnattu turnausta kohti.

”Hienoa olla maassa, joka rakastaa jääkiekkoa”

Islandersin pudotuspelihaaveet kuihtuivat ajoissa, mikä tiesi sitä, että Streit olisi vapaa edustamaan kotimaatansa kevään MM-kisoissa. Vaikka päätös oli Streitin mukaan helppo, oli päätöksen yhteydessä pohdittava muutamia asioita.

– Tärkeää oli se, että tunnen olevani terve ja se, että olen hyvässä kunnossa. Minulla oli intoa pelata vielä ja heti kun kausi loppui NHL:ssä, aloin asennoitua tuleviin kisoihin. Ja tietenkin on kunnia edustaa Sveitsiä ja minulle se on erittäin tärkeä asia.

Sveitsin mukana Suomeen saapunut Streit onkin jo todellinen kisakonkari, sillä MM-kisat ovat Streitille jo järjestyksessä kahdennettoista. Innostus onkin helppo tulkita miehen puheista.

– Muutamissa kisoissa olen pelannut ja nämä ovat toiset Suomessa. On aina hienoa, kun MM-kisat ovat maassa, jossa todella rakastetaan jääkiekkoa. Helsingissä on varmasti erittäin hyvä tunnelma ja en voi kuin odottaa lauantain avausottelua.

Omaa peliä ja kovaa työtä

Helsingissä MM-kisojen alkulohkon pelaava Sveitsi on saanut turnaukseen mukaansa vahvan joukkueen. Maalille tarjolla on monta kauden onnistujaa Sveitsin sarjasta, puolustuksessa on kovia nimiä myös Streitin takana ja hyökkäyksessä leveyttä on useampaan ketjuun. Saman allekirjoittaa myös joukkueen kapteeni.

– Meillä on hyvin laajuutta kokoonpanossa, puolustus on melko hyvä ja oikeastaan kokonaisuudessaan kasassa on erittäin hyvä joukkue. Tämä on kova turnaus, jossa on paljon tasokkaita joukkueita ja meidän pitää todistaa itsemme jokaisessa ottelussa. Emme voi ajatella liian pitkälle turnauksen aikana, vaan meidän pitää edetä peli kerrallaan, Streit alleviivaa.

Sveitsi onkin tiukasti haastamassa ennakolta Helsingin lohkon suurmaita Suomea, Kanadaa ja USA:ta. Streitin mukaan joukkue haluaa kovasti näyttää jääkiekosta entistä enemmän innostuneelle maalleen sen, mihin se parhaimmillaan pystyy.

– Emme voi voittaa yksilöinä, vaan meidän pitää pelata hyvää joukkuepeliä ja oman pelitavan mukaisesti. Samalla pidämme hauskaa ja nautimme näistä viikoista. Meillä on hieno kiekkomaa, jossa on paljon innokkaita faneja, ja totta kai haluat näyttää faneille, että mitä osaat. Silti meidän pitää tehdä jokaisessa ottelussa kovasti töitä voittojen eteen.

Vaikka joukkue etenee peli kerrallaan, on tähtäin Streitin mukaan asetettu alkulohkosta eteenpäin pääsyä kohti.

– Meidän päätavoite on päästä pudotuspeleihin eli puolivälieriin. Kaikkien on annettava siihen kova panos, niin minun kuin kaikkien muidenkin tässä joukkueessa, linjaa päättäväinen kapteeni Streit.

» Lähetä palautetta toimitukselle