Mielipide

Mitä ihmettä Ryan Getzlaf tekee Suomessa?

MAAJOUKKUE / Kolumni
Anaheim Ducksin ja Kanadan kapteeni Ryan Getzlaf on toista kertaa tämän kauden aikana Suomessa. Touhu on yhtä vakuuttavaa kuin ensimmäiselläkin kerralla.

Syksyn NHL Premieressä Anaheim kävi Helsingissä häviämässä Buffalo Sabresille. Kippari Ryan Getzlafin johtama ykkösketju pelasi totutun valtavat minuutit Randy Carlylen alaisuudessa. Eikä Getzlaf saanut mitään aikaan.

Ducksin surkea taaperrus NHL:ssä henkilöityi vahvimmin nimenomaan kippari Getzlafiin, joka varsinkin alkukaudesta surffaili jäällä haluttomasti kasvattaen miinusten määrää plusmiinustilastossaan. MM-valinta ei ollut suuri yllätys, mutta "C":n ilmestyminen ihmetytti jo ennen kisojen alkua. Nyt se ihmetyttää entistä enemmän. Kaukalossa homma ei toimi, sen ulkopuolella vieläkin huonommin. Getzlaf ei pelaa HIFK:ssa, mutta hän on malliesimerkki edarin jätkästä.

Pöyhkeäksikin kuvaillun sentterin kerrottiin sunnuntaina juhlineen läpi yön helsinkiläisessä yökerhossa seuranaan mm. Anaheimista tuttu sidekick Corey Perry, joka on persoonana värittömämpi ja alisuorittaa harvemmin. Getzlafin, Perryn ja joidenkin muiden kanadalaisten kerrottiin aiemmin tutustuneen Helsingin yöhön jo torstaina.


Ryan Getzlaf, kapteeni.

Kisoja on pelattu kolme päivää, mutta Getzlafin kohdalla on jo nyt kysyttävä kisamatkan tarkoitusta. Tarvitseeko 5,75 miljoonaa dollaria kaudessa tienaavan kanukin todella tulla kertomaan suomalaisille teineille, että "I'm the captain of the Anaheim Ducks!" ja uhoamaan laittavansa koko köörin matalaksi, jos tarpeen tulee? Sara Sieppi on toki asia erikseen, mutta Getzlaf on kuitenkin naimisissa.

Kolmen kullan klubiin liittyäkseen (Stanley Cup, olympia- ja MM-kulta) Getzlaf tarvitsee vain vähäpätöisimmän, eli MM-voiton. Kiinnostus vaikuttaa olevan nollaluokkaa. Getzlafilla on kaikki ominaisuudet olla maailman kymmenen parhaan pelaajan joukossa. Vain asenne puuttuu.

Hiustenlähdöstä huolimatta hän on vasta 26-, pian 27-vuotias. Saiko Stanley Cupin 2007 ja olympakultaa 2010 voittanut, ex-valmentaja Randy Carlylelta vapauksia ja rajattomasti peliaikaa saanut Getzlaf liian nuorena liian paljon? Onko hänestä tullut se rikkaan perheen ainoa poika, joka sai kaiken kultalusikalla?

Kasvojenpesu MM-kisojenkin aikana on vielä mahdollinen, mutta usko Getzlafin ryhdistäytymiseen hiipuu päivä päivältä.

» Lähetä palautetta toimitukselle