Mielipide

Mestiksen piippuhyllyllä, viikko 44

MESTIS / Kolumni
Piippuhyllyn kakkososa tarjoaa jälleen Mestiksen kuumimmat puheenaiheet viikon matkalta. Tällä viikolla hyllylle istuneiden tietäjien suurin huomio kiinnittyi lätkäjätkä Raimo Summasen siirtymiseen Kiekko-Vantaan valmennustiimiin sekä viikonloppuna käytyyn Revanssiviikonloppuun. Lisäksi nimesimme viikon ylä- ja alamäet kolmen erän väännön jälkeen.

Viikolla 44 piippuhyllylle istuivat Lauri Lehtinen, Ville Lepistö sekä Jatkoajan Vantaan toimituksen Jarno Sillanpää.

1.erä: Raimo Summanen liittyi Kiekko-Vantaan valmennustiimiin. Miten luulet Summasen auttavan lohipaitoja?

Lauri Lehtinen: Raimo Summanen on juuri tällä hetkellä se mies, jota huhutaan jokaiseen valmentajavaihdoksen kynnyksellä olevaan seuraan. Summanen on juuri nyt todella kuuma nimi, ja mies ymmärtää varmasti rahallisen arvonsa. Talkootyöt Vantaalla kertovat miehen intohimosta, ja Vantaalla päästään näin nauttimaan entisen maajoukkuehyökkääjän vaatimustasosta, toivottavasti mahdollisimman pitkään. Imagollisesti Kiekko-Vantaan ja Mestiksen on nyt hyödynnettävä tilanne, sillä Summasta tullaan katsomaan kauempaakin. Summanen ei vaikuta suoraan pelilliseen antiin, mutta lätkäjätkä tuo olemuksellaan aivan erilaisen itseluottamuksen auran Kiekko-Vantaan ympärille.


Raimo Summanen siirtää ammattitaitonsa Kiekko-Vantaan käyttöön.

Ville Lepistö: Toivottavasti Summanen työskentelee seurassa täysillä, eikä vain silloin kun huvittaa. Summasen tietotaito on valtava, joten jos seura ja Summanen onnistuvat löytämään yhteisen sävelen on yhteistyö erittäin arvokas.

Jarno Sillanpää: Ensinnäkin Summanen kasvattaa K-Vantaan valmentajiston lukumäärän kahdesta kolmeen, joten apua tulee jo pelkästään siinä mielessä. Tekijämäärän kasvu mahdollistaa suuremman työmäärän laadukkaan toteuttamisen. Huippujoukkueita valmentanut ja hyvänä harjoitusten vetäjänä tunnettu Summanen suunnittelee, harjoituttaa, seuraa otteluissa ja antaa näkemästään palautetta perustuen niihin teemoihin, joita vastuuvalmentaja Samu Kuitunen on laatinut. En myöskään pitäisi vähäisenä Summasen mukaantulemisen merkitystä pelaajien halulle näyttää ja pistää parastaan vaihdosta, ottelusta ja harjoituksesta toiseen. Nuorilla pelaajilla on nyt loistava mahdollisuus ottaa oppia alan todelliselta huippuammattilaiselta.

Summasen vaikutusta ottelutuloksiin ja sarjataulukkosijoituksiin on vaikea arvioida, mutta viimeisten otteluiden hyvät otteet kaukalossa yhdistettynä valmennustiimin vahvistumiseen antavat perustellun syyn olettaa lohipaitojen pelaavan pudotuspeleissä tällä kaudella.

Lue lisää

Uutinen: Raimo Summanen auttamaan Kiekko-Vantaata
Kommentti: Mikä on Summasen rooli Vantaalla?

2.erä: Janne Niinimaa teki komean debyytin K-Laserin paidassa. Kuinka uskot hänen pärjäävän jatkossa?

Lehtinen: Janne Niinimaa on yli 700 NHL-ottelun veteraani ja todellinen ammattilainen, mutta lienee selvää, että Niinimaan tähtäin on huomattavasti korkeammalla kuin kevään vietossa Mestiksessä. Mies tähyää ulkomaille isolla kammalla, mutta löytyykö ikääntyvälle kiekolliselle puolustajalle paikkaa isoista liigoista tähän aikaan vuodesta? Mikäli maailmanmestari keskittyy Kiekko-Laserin auttamiseen täysin voimin, on mies Mestiksen paras puolustaja. Niinimaan uraa on pidetty alamäkenä jo pidempään, mutta on muistettava, etteivät viime kaudella syntyneet 30 pistettä Luulajan paidassa ole sattumaa.

Lepistö: K-Laser tarvitsee Jannea, ja Janne tarvitsee pelejä, se on aivan selvä asia. Toivottavasti Niinimaa jatkaa koko kauden K-Laserissa, eikä lähde tammikuussa hyväkuntoisena maailmalle. Jos Niinimaa vaihtaa seuraa vielä tällä kaudella, tekee hän minusta typerästi K-Laserille.

Sillanpää: Niinimaan debyytistä olen puhtaasti kuulopuheiden ja raporttien varassa, mutta peliajasta ja tehotilaston plussasta päätellen avaus oli kolhuja paikanneelle puolustajalle kelvollinen. Osaamisellaan vahvistaisi useita suomalaisjoukkueita vajaakuntoisenakin, joten Mestis-väen kannalta toivon, että vuoden 1995 maailmanmestari pelaisi ja kuntouttaisi itseään K-Laserissa vaikka sinne tammikuun lopun siirtorajalle saakka.

Lue lisää

Uutinen: K-Laser hakee velkasaneeraukseen
Uutinen: Janne Niinimaa K-Laserin miehistöön

3.erä: Viikonloppuna käytiin järjestyksessään toinen Revanssiviikonloppu. Mitä mieltä olet tuplaotteluista ja itse tapahtumasta?

Lehtinen: Viime kaudelle lanseerattu tapahtuma menetti täksi kaudeksi osan tavoitteistaan, kun ottelu ei ollut jokaisella paikkakunnalla ilmainen ja parien välillä nähtiin isojakin eroja esimerkiksi lippujen hinnoissa. Täytyy kuitenkin olla todella iloinen viikonlopun annista. Pelit olivat todella tasaisia ja tasoltaan erinomaista Mestis-lätkää paikkakunnalta toiselle. Fanit lähtivät Veikkauksen tuen turvin hienosti liikkeelle ja derby-henkeä Mestis kaipaakin. Markkinoinnin kannalta Mestiksen on pystyttävä luomaan joukkueiden välille skismaa, sillä veri ja hiki myyvät.

Lepistö: Mitään karnevaalin kaltaista show'ta tästä viikonlopusta ei tullut, mutta itse ottelut olivat erittäin mielenkiintoisia ja tiukkoja vääntöjä. Isot kiitokset niille seuroille, jotka rakensivat oheisohjelmaa otteluun. Monessa ottelussa aiheena oli hyväntekeväisyys. Esimerkiksi Kajaanissa lahjoitettiin 100 jääkiekkomailaa Juniori-Hokille, joka jakaa mailat niitä tarvitseville.

Mutta täytyy myös mainita revanssiviikonlopusta miinuksena ne kaupungit, joissa ottelu oli vain normaaliottelu. Olisin kaivannut edes jotain oheisohjelmaa, jotta ottelu ei olisi tuntunut vain normaalilta sarjaottelulta.

Sillanpää: Se, että tällä tavoin pyritään lisäämään Mestiksen kiinnostavuutta ja saamaan lisää ihmisiä innostumaan Mestiksestä on mielestäni pelkästään positiivinen asia. Tapahtuman olemassaololle en näe muuta tarvetta kuin kiinnostavuuden kasvattaminen. Toteutuksessa olen tyytyväinen siihen, että seurojen ääntä ollaan kuultu ja otteluparit on pyritty järjestämään siten, että välimatkat olisivat mahdollisimman lyhyet. Sellaisen muutoksen ehkä tekisin, että esim. kaikkien joukkueiden pelattua viisitoista ottelua, saisi runkosarjan ykkönen valita vastustajan ensimmäisenä, sen jälkeen runkosarjan kakkonen ja niin edelleen. Tällä tavoin palkittaisiin hyvästä suorittamisesta.

Jatkoaika: Viikon epäonnistuja ja onnistuja?


Teemu Seppänen oli Revanssiviikonlopun tähti

Lehtinen: Summasella vahvistuneet lohipaidat olivat viikon suurin nousija. Sarjajumbonakin käväissyt Kiekko-Vantaa voitti viikon jokaisen ottelunsa ja on neljän ottelun voittoputkessa. K-Vantaa voitti ottelunsa pienillä marginaaleilla, mikä kertoo henkisen kantin vahvuudesta. Tuplaviikonlopun kuusi pistettä ainoana joukkueena koko Mestiksessä.

Heikoiten esiintyi jälleen kerran TUTO Hockey. Mestiksen pahnanpohjimmaiseksi vajonnut TUTO oli erikoisseurannassani läpi viikonlopun ja sekä pelaajiston että valmennusjohdon kehonkieli ei lupaa hyvää. Vain yksi piste kolmesta ottelusta, ja päävalmentaja Kari Makkosen ryhti on jo notkahtanut sentin kaksi alaspäin. Joukkueen puolustuspää on täysin sekaisin, merkkausvirheiden määrä nousee todella korkealle ja maalivahtina pelannut Kim Törnström ei saanut tarpeeksi tukea puolustajiltaan. Kun viisikkopuolustus ei toimi ja ylivoimalla joukkue ei kykene suoraviivaisiin ratkaisuihin, tulos näkyy taululla.

Lepistö: Pitkään Jukurien vaihtoaition luukkua availlut Teemu Seppänen oli revanssiviikonlopun kirkkain tähti. 53 torjuntaa ja kaksi nollapeliä sarjajohtajaa vastaan.

Sillanpää: Viikon onnistujaksi nostan Kiekko-Vantaan. Kuluneella viikolla kolme ottelua, joista vantaalaiset onnistuivat nappaamaan täydet yhdeksän pistettä. Varsinkin revanssiviikonlopun ottelut Peliittoja vastaan olivat hieno näyte lohipaitojen sitkeydestä ja taistelutahdosta, kun joukkue onnistui viikonlopun molemmissa otteluissa nousemaan päätöserän maaleilla tappioasemasta voittoon.

Epäonnistujan viittaa lähtisin tarjoamaan TUTO Hockeylle ja erityisesti turkulaisten puolustuspelaamiselle. Joukkue onnistui ottamaan viikon aikana ainoastaan yhden pisteen kolmesta ottelusta, ja iso osa turkulaisten verkkoon isketyistä maaleista syntyi flegmaattisen puolustuspelaamisen seurauksena. Oman alueen kiekonmenetyksiin reagoiminen on hidasta ja haluttoman näköistä.

» Lähetä palautetta toimitukselle