Mielipide

Mestiksen piippuhyllyllä, viikko 48

MESTIS / Kolumni
Mestis-viikko tarjosi jälleen taklauksia, rytinää ja parranpärinää. Mestiksen kurinpitopäällikkö Kai Tervonen langetti pelikieltoa kolmelle pelaajalle. Piippuhyllymme keskusteli tänä sunnuntaina mm. pahantekijöiden tuomioista ja siitä, missä Mestiksen pelillinen taso makaa tällä hetkellä.

Viikon 48 piippuhyllylle istuivat Lauri Lehtinen, Ville Lepistö sekä Jatkoajan Joensuun toimituksen Renne Ohtonen. Purimme Mestis-viikon kuumimmat puheenaiheet osiin.

1.erä: Kuluneella viikolla peräti kolme kenttäpelaajaa sai pelikieltoa Mestiksen kurinpitopäälliköltä, Kai Tervoselta. Mitä mieltä olet Tervosen ratkaisuista?


Patrik Forsbackan suhde lainvalvojiin jäi etäiseksi, kakkua tuli.

Lauri Lehtinen: Pelikieltojen langettamisessa kaikkein suurimpaan rooliin nousee valittu linja. Linjan on säilyttävä ja mikäli sen seuraaminen onnistuu, parranpärinä vähenee huomattavasti. Patrik Forsbackan yhden ottelun pelikielto yksipuolisesta tappelusta oli pelikielloista selkein. Tuollainen maalivahdin päälle ajaminen ja yksipuolinen mukilointi ansaitseekin yhden ottelun kakun Forsbackan samalla kerätessä itselleen nimeä kevättä varten, hyvässä tai pahassa. On kuitenkin lapsellista mainita pelikieltoa puoltavaksi tekijäksi Forsbackan pieni tuuletus Kouvolan fanikatsomon suuntaan. Mestiksen on profiloiduttava sarjana, joka on täynnä tunnetta ja persoonia. Forsbacka on sormenheristyksineen virkistävä poikkeus.

Samassa ottelussa tullut LeKin Ville Laineen taklaus ja JYP-Akatemian Aleksi Salosen pommi kuuluvat harvinaisempiin ja tulkinnallisempiin tilanteisiin. Molempia niittejä leimaa se, että kumpikin olisi pienellä hienosäädöllä päätynyt highlight-koosteisiin. Kahden-kolmen ottelun pelikieltojen jakaminen taklauksista, jotka eivät kuitenkaan nouse tahallisten vahinkoyritysten joukkoon, on täysin perusteltu linjaus. Tervoselle siis hienostunut peukku tuomioista. Ainoa floppi nähtiin, kun Laineen taklauksen alle jäänyt KooKoon Jiri Veistola ei saanut pelikieltoa ottelun alkupuolen selkääntaklaamisestaan Jarno Virkkiin. Virkki on sairastuvalla joulutaukoon saakka ja taklaus oli todella raukkamainen. Tälläiset selkäänajot täytyy tuomita saman tien.

Ville Lepistö: Pelkkien videoiden perusteella on tietenkin vaikeaa sanoa. KooKoon Patrick Forsbackan rangaistus on ihan ok. Kiihkeämmässä ottelussa tuosta tuskin olisi mitään tullut, mutta nyt tuli. Forsbackan sormen heristelyt omille faneille oli turha ja naurettava teko. Samassa pelissä LeKin Laineen perstaklaus oli pahasti myöhässä. Paremmalla ajoituksella Laineen taklaus olisi ollut näyttävä, nyt myöhästyneenä taklauksena tilanne näyttää todella pahalle. Puolestaan JYP-Akatemian Salosen taklaus oli huolimaton. Peräänkuulutan erityisesti tässä tilanteessa taklaajan vastuuta. Tervosen ratkaisut olivat minusta hyviä, nyt täytyy muistaa pitää valittu linja. Muuten homma menee niin sanotusti reisille.

Renne Ohtonen: Vaikka Tervosella pitikin kiirettä tilanteiden arvioinnissa ja tuomitsemisessa, onnistui kurinpitäjä tuomioissaan oikeudenmukaisesti. Erikoista tässä on vain se, että yhdelle viikolle sattuu näinkin monta tapausta. Kussakin tilanteessa oli selkeästi isomman rangaistuksen ja pelikiellon arvoisia elementtejä ja mielestäni pannojen pituudetkin osuivat nappiin.

Ville Laineen ja Aleksi Salosen taklaukset ovat ehdottomasti useamman kuin yhden ottelun pelikiellon arvoisia. Sen sijaan Patrik Forsbackan tapauksessa kakkua olisi voinut jakaa myös tappelun vastapuoli Ville-Joonas Peltolalle tai vaihtoehtoisesti ei kummallekaan.

Lue lisää:

Uutinen: Mestiksessä tukku pelikieltoja

2.erä: Onko kenttäpelaajien tai maalivahtien tilastoissa yllätyksiä? Kuka on tehotilastojen suurin yllättäjä?

Lehtinen: Mestis on kuluvalla kaudella saanut uusia tähtiä. Eritoten on ollut hienoa seurata tulokashyökkääjien nousua. Sportin Samuli Virkkunen on ollut läpi kauden huimassa vireessä. Ässistä lainalla oleva hyökkääjä on Mestikseen ällistyttävän valmis paketti ja Sportin laajan tulivoiman suurin yllättäjä. Muista tulokkaista nostan esiin Kiekko-Vantaan Henrik Koiviston ja Artem Iossafovin. Lohipaitojen lainapelaajien sävyttämässä kokoonpanossa erinomaista pelaamista. Molemmat ovat tuulennopeita hyökkääjiä, jotka selkeästi nauttivat yhteistyöstä kokeneen Tomi Lindforsin kanssa.

TUTO-konkari Aki Keinäsen vakuuttava 17 maalia 25:n otteluun kuuluu samoin kauden urotekoihin.

Puolustajien pistepörssiä johtava SaPKon Lasse Lappalainen tuskin kertoo monelle kiekkotietäjällekään mitään. KalPan kasvatti on matkalla kohti isompia valoja. Nykypuolustajan prototyyppi, isokokoinen(188cm/90kg) ja kiekollisesti taitava. Maalivahtien ykkösduo on KooKoon Mikko Rämö ja LeKin Mikko Pätsi. Rämö dominoi ihailtavalla varmuudella illasta toiseen, mutta nuori Pätsi on noussut vihdoin todellisesti haastamaan kokeneempansa.

Lepistö: On, pistepörssin kärkisijoilla olevien pelaajien joukkueet yllättävät. En muista milloin viimeksi Jukureilta on ollut kaksi pelaajaa viiden parhaan joukossa. Iiro Memosen pisteet ovat minulle yllätys. Tulokkaiden pistepörssin kärkinimi Mika Kujanpään tehot ovat myös kovaa näyttöä tulevaisuutta ajatellen. Maalivahtien pörssissä Rämön dominointi tuskin yllättää ketään.


Mikko Rämö on maalivahtitilaston kruunaamaton ykkönen.

Ohtonen: Pistepörssissä silmiinpistävää on Sport-pelaajien tasavahva rintama. Mika Halava ja Mika Kujanpää ovat onnistuneet ottamaan ison askeleen eteenpäin viime kaudesta ja ovat tätä menoa kohta liigapelaajia. Jussi Tapiolta osattiin odottaakin pisteitä, mutta kenties vähemmin odotuksin Vaasaan tulleen Samuli Virkkusen tahti on ollut vähintäänkin yhtä ihailtavaa.

Tehotilastossa vantaalaispuolustaja Saku Salmelan +15 on mielenkiintoinen. Muun vantaalaismiehistön ollessa reilusti alempana lähentelee Salmela peräti tehotilaston kärkeä. Jokipoikien Ville Väänäsen menestys tehotilastossa on puolestaan päinvastainen- perusvarmana puolustajana tunnettu joensuulaispakki majailee tilaston häntäpäässä rumalla lukemalla -15.

Maalivahdeista erikoisin tilasto lienee Peliitat-vahti Antti Rautiolalla. Jo viime kaudella Oulussa vakuuttanut veskari on onnistunut torjumaan yllättävän huonoa kautta pelaaville heinolalaisille vasta yhden voiton.

3.erä: Kuluneella viikolla Sportin Pasi Räsänen kertoi oman mielipiteensä Mestiksen pelillisestä tasosta. Räsäsen mielestä vain Mestiksen kärkinelikko pyrkii hyökkäämään, loput sumputtavat. Oletko samaa mieltä?

Lehtinen: Räsäsen mielipide on kärjistetty ja aliarvioi suuresti monen joukkueen tapaa pelata jääkiekkoa. Voiko joku tosissaan väittää, että esimerkiksi JYP-Akatemian nuoret soturit pelaavat Jukka Ahvenjärven organisoimaa sumputusjääkiekkoa?

LeKi-pelin lehdistötilaisuudessa annettu kommentti kuitenkin kertoo, että Mestiksen kärkipää on hivenen karussa muilta. KooKoo, Sport ja Jukurit tulevat aivan varmasti nappaamaan neljästä välieräpaikasta kolme, ellei aivan valtavia yllätyksiä tapahdu. Juuri nyt neljäntenä majaileva Lempäälän Kisa pelaa todella viihdyttävää jääkiekkoa, mutta saadessaan jatkoa kaksi perättäistä tappiota saattavat rikkoa kärkinelikon.

Mestiksessä pelataan pääosin nopeatempoista peliä ja joukkueet pyrkivät pelaamaan nopeasti pystysuunnassa. Ainakin itse miellän tämän yhdeksi hyökkäyshalukkuuden ja –voittoisuuden merkiksi. On toki totta, että aivan peräpään joukkueiden ollessa pelillisesti hajallaan, moni turvautuu esimerkiksi Sportin kaltaisia ennakkosuosikkeja vastaan puolustusvoittoisempaan peliin.

Lepistö: Osittain ainakin. Mestiksessä moni pieni joukkue pyrkii kotona pelaamaan, mutta vieraissa peruutellaan ja tukitaan jokainen tyhjä aukko. Ja selvähän se on, että pienen seuran mahdollisuudet vierasvoittoon kasvaa tiukalla puolustussumpulla. Kaunista ja yleisöystävällistä sumputtaminen ei ole, mutta jääkiekossa ei tyylipisteitä jaeta.

Ohtonen: Räsäsen kommentti on siinä mielessä erikoinen, että mies täräytti sen heti lehdistötilaisuuden alkajaisiksi.

Väitteessä on kyllä totuudenpohjaa, sillä joidenkin heikompien joukkueiden pelityyli hyökkääviä joukkueita vastaan on välillä jopa vastenmielistä sumputusta. Toisaalta se voi olla ainoa tapa saalistaa pinnoja ja pärjätä sarjassa.

Kärkinelikon rajaaminen ainoiksi pelaaviksi joukkueiksi on eittämättä aika raaka. Mielestäni valtaosa Mestis-joukkueista pelaa ihan mukiinmenevää hyökkäyspeliä. Kenties Sportin valmentajanpallilta asiat on nähty ns. ennakkosuosikin silmin vaasalaisseuran ollessa kuitenkin sarjan parhaita joukkueita näyttävässä hyökkäyspelissä.

Jatkoaika: Viikon epäonnistuja ja onnistuja?

Lehtinen: Mestiksen tasaisuuden kannalta on tärkeää, että taistelu kuuden parhaan joukkoon pääsystä tiivistyy. Siksi katselen SaPKon ja K-Vantaan nousua ilolla. Etenkin SaPKo oli viime viikolla voitokas, molemmissa otteluissaan. Lauantainen JYP-Akatemian nöyryyttäminen 11-3 kertoo Pekka Tirkkosen suojattien iskukyvystä.

Viikon epäonnistuja löytyy valitettavasti Oulusta. Kiekko-Laserin Mestis-taru alkaa olla ohi. Päävalmentaja Mikko Mannerin kommentit kertovat karua kieltään joukkueen tilasta. Oulussa on hoidettu asiat todella pahasti vihkoon ja noin isoissa ongelmissa rypevän seuran ei olisi missään tapauksessa pitänyt edes aloittaa sarjakautta. Tappioista huolimatta isot propsit pelaajistolle, joka yhä jaksaa uhrautua seuran eteen. Kiekko-Laserin tapaukseen paneudutaan syvemmin ensi sunnuntain piippuhyllyllä.

Lepistö: Sportin maalivahti Joni Puurula teki vahvan paluun kotkapaitojen maalille. Toinen onnistuja on Jukureiden hyökkääjä Iiro Memonen, mies pelaa kenties elämänsä parasta kautta. Suoritus ei ailahtele otteluiden välillä.

Peliittojen viikko epäonnistui todella pahasti kolme tappiota yhtämonesta ottelusta.

Ohtonen:
Viikon suurin ilonaihe oli SaPKo. Tärkeä vierasvoitto Oulusta ja huikea lauantainen JYP-Akatemian murskaus ansaitsevat viikon onnistujan maininnan. Myös Kiekko-Vantaan kolmen ottelun viikko oli kaikin puolin onnistunut.

Kiekko-Laser kaikkien sekoilujensa kesken taas hävisi kaikki kolme otteluaan ja pahalta näyttää, että koko seuran taru päättyy tappioputkessa. Peliittojen tulisi myös voittaa tärkeitä vastustajiaan, mikäli se halajaa nousta vielä taisteluun playoff-sijoituksista. Keskiviikon niukka kotitappio vantaalaisille on tästä erinomainen esimerkki.

Aiemmat piippuhyllyt:

Viikko 47 (14.11.-20.11.)

Viikko 46 (7.11.-13.11.)

Viikko 45 (31.10.-6.11.)

Viikko 44 (24.10-30.10.)

Viikko 43 (17.10-23.10.)

» Lähetä palautetta toimitukselle