VeikkausTV-ennakko: TUTO jahtaa runkosarjan loppusuoralla kärkipaikkaa, IPK karsintaviivaa

MESTIS / Ennakko
IPK ei ole löytänyt TUTOsta pelillisiä puutteita.
Kuva © Timo Savela
Toisella sijalla neljän pisteen päässä SaPKosta kärkkyvä TUTO isännöi Mestiksen peräpäätä pitävää IPK:ta. Turkulaisille ottelu on kahdeksaan vuoteen ainoa laatuaan, sillä viimeksi TUTOn kotiottelu on näytetty kansallisella kanavalla kaudella 2008-09.

Mestiksen runkosarjaotteluita on läpi kauden mahdollisuus katsoa joka perjantai VeikkausTV:n ja Ylen tv-lähetyksien kautta. VeikkausTV välittää TUTOn ja IPK:n välisen kamppailun kello 18.30 alkaen. Itse lähetys alkaa kuitenkin jo hieman aikaisemmin.

Aiemmat kohtaamiset 

TUTO on ollut joukkueiden kauden aiemmissa kohtaamisissa IPK:lle painajaismainen vastustaja. Turkulaiset ovat kahdesti latoneet iisalmelaisten verkkoon kuusi maalia, ja IPK on tehnyt TUTOn verkkoon otteluissa ainoastaan kolme maalia.

Eniten harmaita hiuksia iisalmelaisille on aiheuttanut Mikko Laine, joka on takonut kolmessa ottelussa tehopisteet 3+2. Huomion arvoista on myös se, että jokaisessa kohtaamisessa turkulaisten maalilla on pelannut eri maalivahti. Se ei ole kuitenkaan häirinnyt joukkueen tehokasta suorittamista.

Ottelun lähtökohdat

TUTO on ottanut viidestä viimeisestä ottelusta neljä kolmen pisteen voittoa. Joukkue on kivunnut neljän pisteen päähän sarjaa johtavasta SaPKosta, ja tarjolla oleva runkosarjavoitto tuo molempien osalta runkosarjan viimeisiin otteluihin lisäpanosta.

Turkulaiset taipuivat viikko sitten Peliitoille värikkäiden vaiheiden jälkeen 5−6-lukemin. Samalla katkesi TUTOn kahdeksan ottelun kotivoittoputki. Joukkue laukoi ottelussa käsittämättömät 110 kertaa, ja 67 kertaa kohti maalia.

Joukkue nollasi kirvelevän tappion voittamalla vieraskaukalossa sekä JYP-Akatemian että Hermeksen, kun aiemmin takunnut vieraspelaaminen sai uutta puhtia.

Ajoittain esiintyvä huolimattomuus ja viimeisten ratkaisujen puute maalipaikoissa ovat olleet turkulaisten heikoimpia kipukohtia syksystä lähtien. Vaikka joukkue on tehnyt yhteensä 136 maalia, rahkeita parempaakin on olemassa.

IPK on alkanut napsia satunnaisia voittoja lukuisten häviöiden välissä. Yhdeksän pisteen päässä oleva karsintaviiva alkaa jo karata, kun joukkueella on tämän illan ottelun jälkeen edessään vielä seitsemän kamppailua kuuden parhaan joukossa olevia vastustajia vastaan.

Keskiviikkoisessa 2−1-voitossa JYP-Akatemiaa vastaan joukkue pääsi laukomaan aivan maalin läheisyydestä ainoastaan kaksi kertaa. Maalintekopaikoista toinen kuitenkin päätyi verkon perukoille.

Iisalmelaisten puolustuspelaaminen joutui koetukselle etenkin ensimmäisessä ja kolmannessa erässä. JYP-Akatemia laukoi ottelussa yhteensä 67 kertaa, mutta IPK selvisi takaiskuitta ennen kuin jyväskyläläiset rokottivat joukkuetta viimeisellä minuutilla.

Pelaajahuomiot

19-vuotias Karolus Kaarlehto on saanut turkulaisten maalilla eniten vastuuta. Nuori torjuja on tuonut aiemmin epävarmalle ja ailahtelevalle maalivahtiosastolla raudanlujaa varmuutta. Kaarlehto on osoittanut myös henkisestä kasvua, sillä kuuden päästetyn maalin ottelun jälkeen nuorukainen jätti JYP-Akatemian nollille.

TUTO hankki hiljattain myös Rasmus Rinteen, joka debytoi joukkueen maalilla ottelussa Hermestä vastaan Kaarlehdon pitäessä huilivuoroa. 19 kertaa torjunut Rinne joutui yhdeksän vaarallisen laukauksen koettelemaksi.

TUTO kiinnitti läpimurtoaan Mestiksessä tekevän Kalle Valtolan torstaina kahden vuoden jatkosopimuksella. Valtola on pelannut turkulaisten puolustuksessa ennakkoluulottomasti erityisesti hyökkäyssuunnassa. Myös Samu Suominen jatkaa Turussa kevääseen 2019 saakka.

IPK sai runkosarjan viimeisiä otteluita ajatellen oleellisia vahvistuksia, kun puolustaja Henri Auvinen ja hyökkääjä Ville Leskinen pelaavat iisalmelaisjoukkueessa loppukauden lainasopimuksella. Auvinen urakoi joukkueen puolustuksen keskiviikkona yli 26 minuutin verran.

Kakkosketjun laidalle istutettu Leskinen oli puolestaan mukana ottelun avausmaalissa. Vuonna 2001 syntynyt puolustaja Mikko Kokkonen toi myös lisää väriä. Kokkonen pelasi yhteensä 26 vaihtoa ja kirjautti yhden syöttöpisteen.

Keskiviikkona IPK:n maalilla torjui KalPa-vahti Denis Godla, joka pelatessaan on tarjonnut iisalmelaisille lähes poikkeuksetta tavallista isommat mahdollisuudet voittoon. Slovakki pysäyttikin 40 kertaa maalia kohti laukoneen JYP-Akatemian vakuuttavasti.

Arvio

TUTO on napsinut viime aikoina voittoja hyvällä tahdilla, mutta joukkueen henkistä kanttia testataan otteluissa ennakkoon heikompia vastustajia vastaan. Viime kaudella TUTO notkahti tuloksellisesti runkosarjan lopussa, mutta nyt joukkueella on laittaa jäällä entistä vahvempi materiaali.

Joukkue kohtaa viimeisessä 11 ottelussaan kuudesti vastustajan, joka on tällä hetkellä jäämässä pudotuspelien ulkopuolelle. Runkosarjan viimeinen rutistus onkin turkulaisille ennen kaikkea kypsyyskoe, joka käynnistyy perjantain IPK-ottelulla.

Voitto JYP-Akatemiasta antoi iisalmelaisille vielä viimeisiä toivonrippeitä karsinnan välttämisestä, mutta suorittamisen vaikeus puolustus- ja hyökkäyspäässä käyvät hiljalleen ylitsepääsemättömiksi.

Seuraa Heitä

Joonas Toivanen #12 |

Keskushyökkääjä

Nelosketjun keskelle tippunut Toivanen on päässyt kahdessa edellisessä ottelussa pisteille. Syttyykö hyökkääjä kevättä kohden?

Lauri Heinonen #4 |

Puolustaja

Heinonen pelasi keskiviikkona Mikko Kokkosen aisaparina. Tulostakin syntyi kahden tehopisteen muodossa.

» Lähetä palautetta toimitukselle