Muuri nimeltä Godla – IPK otti pakkovoiton JYP-Akatemiasta

Denis Godla oli Illan hahmo 39 torjunnallaan. Nollapeli jäi miehellä harmittavasti puolen minuutin päähän.
Kuva © Janne Falck
Iisalmen Peli-Karhut ja JYP-Akatemia lähtivät molemmat keskiviikon peliin samoista asetelmista. Voittoja ei ole karttunut ja maalinteko on ollut tervanjuontia. Keskiviikkokin näytti kotijoukkue IPK:n kannalta alkuun vaikealta, sillä vain KalPa-maalivahti Denis Godla piti torjunnoillaan joukkuetta hengissä. Toisessa erässä suunta kääntyi ja karhupaidat juhli voittoa 2-1 toisen erän maaleillaan.

Ensimmäinen erä ei luvannut kotijoukkueelle hyvää, sillä jo kahdeksantoista sekunnin jälkeen IPK joutui alivoimalle, kun loukkaantumisista toipunut Aleksi Hämäläinen pelasi hieman yli-innokkaasti ja hankki koukkaamisjäähyn. JYP-Akatemia pääsi hieromaan vaarallista ylivoimaa. Tilanteita syntyikin ja Denis Godla IPK-maalinsuulla joutui venymään parhaimpaansa. Muutenkin IPK:n ylivoimia lukuun ottamatta erä oli vahvasti vieraiden ja vain Godlan maalivahtipeli piti pelin tasoissa.

Loppujen lopuksi ylivoiman vaarallisin tilanne nähtiin Jose Kangaskortteen vartioimalla JYP-Akatemian maalilla, kun energisesti karvannut Jevgeni Fofanov karkasi läpiajoon. Tilanteessa nuori Urho Vaakanainen joutui Fofanovia rikkomaan jäähyn arvoisesti, joten IPK pääsi ylivoimalle samoilla sekunneilla kuin Hämäläisen jäähy päättyi.

Tilanteesta kotijoukkueen valmentaja Janne Sinkkonen kyseli vahvasti myös rankkaria, mutta sille ei tuomarikaksikko tilanteessa nähnyt aihetta. Tilanteesta Sinkkonen kysyi mielipidettä myös ottelun jälkeen tuomaritarkkailijalta.

Jevgeno Fofanov pääsi alivoimalla kokeilemaan läpiajosta Jose Kangaskortteen kestävyyttä. Tuloksena oli vain jäähy tilanteessa rikkoneelle Urho Vaakanaiselle.

— Kysyin vain hänen mielipidettään, mutta enemmän minulla oli asiaa pelin johtamisesta. Tuomarikaksikko antoi kollegan ohjailla heidän tekemisiään ja Jukka Ahvenjärvi käytti sen taitavasti hyväksi. Loppuhetkillä tuomaristo antoi miehen pitää ylimääräistä aikalisäänsä puuttumatta siihen. Siitä lähinnä keskusteltiin, Sinkkonen selvitti juttutuokiotaan.

Kotijoukkueen ylivoimaan ei valitettavasti oltu saatu luotua lisää vaarallisuutta sitten viime pelien, ja illan ylivoimat olivat muutamaan pirteää yritelmää lukuun ottamatta jälleen vaisuja. Ehkä ylivoimassa on päästy askel suoraviivaisempaan suuntaan, mutta edelleen kunnon pakkopelin luominen on vaikeaa ja vastustaja pystyy paineen purkamaan kerta toisensa jälkeen pitkillä toiseen päätyyn.

Heinonen astui ratkaisijaksi

Toinen erä alkoi myös vieraiden painostuksella, mutta tilanne kääntyi kuitenkin nopeasti. Lähes ensimmäinen pidempi IPK-hyökkäys sai pidettyä paineen vieraiden päässä, eikä JYP-Akatemia päässyt vaihtamaan kokonaisuudessaan väsynyttä nelostaan jäältä. Lopulta pakin paikalta noussut Lauri Heinonen pääsi iskemään paraatipaikalta kiekon ohi Kangaskortteen. Syötöt merkittiin Juha Virtaselle ja Ville Leskiselle.

Maali käänsi pelin suunnan ja Peli-Karhut pääsi kuskin paikalle. Vain kaksi minuuttia edellisestä ja taas kotijoukkueen maalilaulu soi. Kauden parasta peliään pelannut Heinonen laukoi tällä kertaa siniviivalta ja maalin edessä maaliahne Janne Katosalmi ohjasi pelin jo 2-0:aan. Toiseksi syöttäjäksi maaliin merkattiin ensimmäistä Mestis-peliään pelannut nuori Mikko Kokkonen.

JYP-Akatemian puolelta aitiopaikalta maalia ihasteli joukkueen ykköskentällinen Taavi Tiala, Waltteri Lehtonen ja Riku Pitkänen, joka oli koko illan varsin pimennossa. Muuten pirteästi esiintynyt puolustajakaksikko Urho Vaakanainen ja Jaakko Jokinen olivat kentällä molempien takaiskujen aikaan, eivätkä saaneet miehiään maalin edustalta merkattua.

JYP-Akatemian kiri jäi piippuun

Kolmanteen erään kotijoukkue lähti todella nöyrällä puolustusmoraalilla, eikä paria Godlan huippupelastusta lukuun ottamatta vieraille maalipaikkoja siunaantunut. IPK sitä vastoin pääsi pariin otteeseen läpiajoon, jotka kuitenkin Kangaskorte maalillaan selvitti.

Valmentaja Sinkkonen oli silminnähden tyytyväinen joukkueensa puolustuspelaamiseen kolmannessa erässä.

— Kolmas erä oli mallikasta puolustuspelaamista ja ainut kauneusvirhe oli se pieni puolustusvirhe, josta vastustaja pääsi kaventamaan. Godla oli jäätävän hyvä ja toisessa erässä voitettiin kaksinkamppailut ja käännettiin ottelu itselle, Sinkkonen ynnäsi ottelun.

JYP-Akatemia oli koko erän vaikeuksissa oman pelinsä kanssa juuri IPK:n hyvän puolustuspelaamisen takia. Joukkueelle tarjoutui kuitenkin tilaisuus, kun Janne Katosalmi huitoi puolitoista minuuttia ennen loppua hivenen liian innokkaasti, ja jo ilman maalivahtia pelannut vierailija pääsi koittamaan maalintekoa kuudella pelaajalla neljää vastaan.

JYP-Akatemian pirteimpiin kuulunut Mikko Salmio yrittää kiertää Henri Auvista huonoin tuloksin.

Tämä tuotti lopulta maalin, kun puoli minuuttia ottelua oli pelaamatta. IPK-kentällinen sahattiin tilanteessa rauhassa hajalle ja Micke Saari siirsi Urho Vaakanaisen ja Mikko Salmion esityöstä limpun verkkoon. Maali oli hyvä palkinto eritoten Salmiolla ja Vaakanaiselle, jotka nousivat esille yritteliäällä pelillä muuten harmaasta vierasjoukkueesta.

— Ensimmäinen ja kolmas erä oli hyvärytmistä peliä meiltä. Maalipaikoissa pitää vain olla tylympiä. Hyvä että saatiin tuo maali loppuun. Siitä pitää ottaa hyvät asiat mukaan lauantaille, Jukka Ahvenjärvi tyytyi ruotimaan omiensa peliä.