Pieni nujakka ja upeita sooloja Lapin kiekkoillassa

MESTIS / Raportti
Olli-Aleksi Pietilä pelasti rovaniemeläisten illan jatkoajan soolomaalilla.
Kuva © Oona Sarajärvi
Rovaniemellä pelattiin maajoukkuetauon jälkeen vauhdikasta hurlumhei-kiekkoa, jossa nähtiin paljon maaleja ja monenlaista tilannetta. Ottelun sankariksi nousi jatkoajalla upealla soolollaan kotijoukkueen Olli-Aleksi Pietilä.

Keskiviikkoillan Mestis-kierroksella eniten maaleja tarjonnut ottelu oli enimmäkseen vierasjoukkue Iisalmen Peli-Karhujen hallintaa, mutta voiton vei isäntänä toiminut RoKi. Rovaniemeläisten maalilla torjuvalle Paavo Hölsälle ilta oli jälleen työntäyteinen ja torjuntoja kertyi 31, kun toisessa päädyssä Tuomas Tolonen pääsi puolet vähemmällä.

Kokonaisuutena ottelussa näkyi pitempi tauko ja tapahtumia riitti jokaiseen erään, joka tekikin pelistä mielenkiintoisen katsojille.

− Tuntui ja näkyi tauko. Vähän oli repaleinen tauko, kun oli paljon ohjelmaa ja vasta tänään saatiin koko joukkue kasaan. Oli jotenkin hermostunutta ja aika paljon sinnepäin tekemistä. Kokonaisuutena hyvä lätkäpeli, jossa oli sattumia ja tapahtumia, pohti Petteri Hirvonen peliä.

− Joukkue teki minkä pystyi ja pelattiin hyvä peli tänään. Mutta kaiken kaikkiaan oli tämmöinen tauon jälkeinen peli, jossa tehtiin isoja virheitä molempiin päihin, Jukka Niiranen vuorostaan tuumasi.

Vauhti erä ja kiekkoa maaliin

Otteluun lähdettiin aktiivisesti liikkeelle molemmin puolin. Isäntäjoukkue teki nopeita hyökkäyksiä ja vierailijat pyrkivät sulkemaan keskialuetta tiiviisti kääntäen peliä RoKin puolustusalueelle.

Avausmaali syntyi kuin varkain IPK:n hyökkäyspään aloituksesta. Aleksi Hämäläinen sai kaavittua kiekon itselleen ja siitä Janne Katosalmi kuljetti sen maalin sivustalle yllättäen Hölsän lähes nollakulmasta.

Maalista vieraat saivat lisää puhtia ja lisäsivät painetta, josta seurasi vaarattoman näköisestä kiekontavoittelutilanteesta jäähy kultakypärä Juhani Tammiselle. Vierailijat hyödynsivät ensimmäisen ylivoimansa tehden maalinedustilanteesta jo ottelussa toisen maalin. 

− Saatiin hyvä alku. Ehkä meni hiukan helposti RoKin maalivahdille ja saatiin tunne, että lähdetään viemään peliä, Niiranen mietti.

Vierailijoiden toisesta maalista ehti kulua vain puoli minuuttia, kun IPKn puolustus pelasi tilanteen löysästi ja Tuomas Komulainen pääsi sutaisemaan kavennusmaalin. Hetkeä myöhemmin Juhani Tamminen toi kiekon alueelle ja tarjoili keskelle nousseelle Marco Zorecille, joka ei epäröinyt vaan veti kiekon yläkulmaan.

Erän puolessa välissä tuli hetken sekava vaihe, kun molemmat hakivat otetta ja kiekko kulki päästä päähän. Erän loppuvaiheessa isäntäjoukkue siirtyi 3−2-johtoon jäähyltä päässeen Mikko Männistön lämätessä kiekon maaliin suoraan Tuomas Salmelan syötöstä.

Päästä päähän kiekon perässä

Toisessa erässä ei enää maaleja tehtailtu alun ylivoimamaalin jälkeen, jonka viimeisteli toistamiseen vierasjoukkueen Eetu Patronen. Muuten toinen erä oli Mestikselle tyypillistä päästä päähän -kiekkoilua, jossa pelinhallinta siirtyy joukkueelta toiselle vuorollaan.

− Eetu Patronen on nyt viime aikoina loistavasti noussut esille ja maaleja on alkanut tulemaan. Myös Hämäläisen veljesten ketju on ollut kokonaisuutena hyvä, kehui Niiranen.

Ottelun puolessa välissä saatiin hiukan säpinääkin aikaiseksi, kun keskialueen yhteentörmäyksen jälkeen IPK:n venäläisvahvistus Evgeny Fofanov löi mailan lavalla suoraan kasvoihin isäntien Marco Zorecia. Tilanteesta kehkeytyi perinteinen torikokous, jonka päätteeksi Fofanov lensi pihalle ja RoKi pääsi pelaamaan viisi minuuttia ylivoimaa.

Kotijoukkueella oli kuitenkin läpi ottelun vaikeuksia hyödyntää ylivoimat eikä tästäkään tullut lisämaaleja. Iisalmelaisten alivoimapelaaminen oli tasaisesti hyvää ja aktiivista.

− Puolustuspelaamiseen ja joukkueen taisteluilmeeseen olen tyytyväinen, Niiranen kehui.

Kolmannessa erässä kotijoukkue siirsi hallintaa itselleen johtomaalin jälkeen ja pääsi pyörittämään peliä pitkiä jaksoja hyökkäyspäässä. Iisalmelaiset osoittivat taistelutahtoaan ja puolustivat tehokkaasti sekä iskivät vastahyökkäyksiä.

Sooloiluilla tasoihin ja voittoon

Ottelu oli jo ratkeamassa rovaniemeläisille, kunnes 50 sekuntia ennen summeria iisalmelaiset tasoittivat kuudella viittä vastaan. Tasoitusmaalista vastasi kauniin soolokuljetuksen tehnyt Aatu Hämäläinen. Jatkoaika ei ehtinyt paljoa vanheta, kun RoKin Pietilä purjehti omalta alueelta ja ujutti kiekon ohi Tolosen.

− Pietilän Aksulta hieno soolo loppuun, mutta muuten joukkueen pelin pitää parantua tästä. Ei riitä, että tulee paikalle vaan pitää olla läsnä pelissä. Tästä kun mennään eteenpäin niin pisteiden saaminen on hirveän tiukassa. Tänään oltiin onnekkaita, tehtiin maaleja ja saatin kaksi pistettä. Vierailija oli hyvä ja teki meidän pelistä vaikeaa, Hirvonen antoi tunnustusta vastustajalleen.

− Ei voi moittia joukkuetta, kun pienistä asioista kiinni kumpi joukkue ne pisteet lopulta saa. Tekeminen oli hyvää, mutta tulos oli huono. Tuo yksi piste paikkasi nyt hiukan tätä meidän reissua, Niiranen tuumasi ottelusta.

» Lähetä palautetta toimitukselle