Mielipide

Pekka Rinne: ”Paras pelini on vielä edessä”

NHL / Kolumni
NHL-maalivahtien kärkikaartiin murtautunut Pekka Rinne viettää ansaitsemaansa kesälomaa kotimaisemissaan. Huippukauden antimista on otollista ammentaa uusia eväitä tulevan kauden haasteisiin.

Pekka Rinteen NHL-unelman toteutuminen on vaatinut kovan työmäärän. Tinkimätön asenne ja määrätietoinen omien rajojen tutkistelu ovat vieneet kempeleläisen kiekkomaailman huipulle. Tyytyväisyyteen on siis syynsä.

– Olen ylpeä itsestäni. Saan pelata maailman kovimmassa kiekkoliigassa. Vuosien saatossa kertynyt kokemus ja rutiini ovat vieneet pelillistä pakettiani eteenpäin. En ala kuitenkaan paukutella henkseleitäni. Katse on jo ensi kaudessa. Työtä on yhä edessä, ja nälkää riittää, pohtii Rinne.

Monipuolista kesätreeniä

Jääkiekkoilijan kesä on tunnetusti lyhyt. Kaukaloiden taistelijat joutuvat tasapainottelemaan harjoittelussaan levon ja rasituksen välillä. Pekka Rinne viettää kesäänsä totutulla tavalla. Toimivuutensa todistaneista metodeista kannattaa pitää kiinni.

– Harjoitteluni pohjautuu "fysiikkaguru" Harri Hakkaraisen tekemään ohjelmaan. Hänen metodeillaan edetään.

Harjoittelu on selkeästi jaoteltu. Hakkaraisen ohjelma kattaa jääkiekkoilijan tarpeet fiksulla tavalla.

– Treenaan mahdollisimman monipuolisesti. Kesäkuu ja heinäkuun alkupuoli vedetään kuivatreeniä. Mukana on salitreeniä, palloilua ja lenkkiä. Harjoittelulla haetaan kokonaisvaltaista tulosta. Kroppa kaipaa lisää sekä kestävyyttä että voimaa. Terävyyttä ja nopeutta tavoitellaan pelinomaisilla harjoitteilla. Jäälle mennään heinäkuun loppupuolella.

Harri Hakkaraisen tunnustettu fysiikkatietous on saanut koolle nipun kovia pelimiehiä. Moni Oulun Kärppien arvostetun kiekkokoulun kasvatti harjoittelee juurillaan. Rinteen ei tarvitse vuodattaa hikeä yksin.

– Olemme jo useana kesänä treenanneet kimpassa. Mukana ovat muun muassa Topi Jaakola ja Mika Pyörälä. Tuttujen kavereiden kanssa on kiva toimia.

Kiekkobuumi kasvaa Nashvillessa

NHL:n runkosarja on tiukka rypistys. 82 kivikovaa ottelua punnitsee joukkueiden välisen paremmuuden lahjomattomalla tavallaan. Rinne on tyytyväinen Predatorsin viime kauden suoritukseen.

– Kausi oli jälleen kerran tiukka. Runkosarja oli kohdallamme kaksijakoinen. Jälkipuolisko oli mielestäni hyvä sekä joukkueelta että itseltäni. Pari tappioputkea harmittavat, mutta pitkässä sarjassa tapahtuu kaikenlaista. Saatiin kokoon hyvä puristus, ja kaikki otettiin irti.

Predators selvitti tiensä pudotuspeleihin. Avausvastustajaksi valikoitui Anaheim Ducks. Vahvasti suomalaisväritteinen ottelusarja kulminoitui joukkueiden välisten vahvuuksien oikeanlaiseen maksimointiin.

– Pelasimme Anaheimia vastaan ainoalla oikealla tavalla. Jos olisimme ryhtyneet maalintekokilpailuun, ei lopputuloksesta olisi ollut epäselvyyttä. Puolustimme paremmin, ja se oli mielestäni voiton avaimena. Ducksin ylivoimapeli tuotti paljon ongelmia. Sitä oli vaikea pysäyttää.

Pudotuspelien toisella kierroksella tuli vastaan runkosarjan voittanut Vancouver Canucks. Predators taisteli ansiokkaasti paperilla kovempaa vastustajaansa vastaan. Materiaalirealismi saneli lopputuloksen.

– Canucksissa oli joukkueena enemmän syvyyttä. He pyörittivät peliä neljällä tasapainoisella ketjullaan. Pelin osa-alueet olivat huippuluokkaa ilman heikkouksia. Pitkä ottelusarja tuo väkisinkin eron esiin. Parempi yleensä voittaa.

Kaikesta huolimatta Nashvillessa on aihetta tyytyväisyyteen. Predators onnistui selättämään kirouksensa. Selviytyminen pudotuspelien toiselle kierrokselle nostatti kaupungissa kiekkobuumin.

– Viime kausi oli tärkeä. Predatorsin fanit ovat olleet aina hyvin lojaaleja. He osaavat arvostaa kaukalon tapahtumia. Onnistuimme palkitsemaan heidän kannustuksensa uudella tavalla. Menestyksellä on seurauksensa. Fanipohja on kasvussa. Nälkä kasvaa syödessä niin joukkueella kuin faneillakin.


Pekka Rinteen NHL-unelma on toteutunut hienolla tavalla.
Mikael Hoikkala

Ajatuksia pelaajasiirroista

NHL-liigan pelaajaruletti on pyörinyt jälleen totutulla tavallaan. Joukkueet ovat pyrkineet vahvistamaan osaamistaan kaikin käytettävissä olevin keinoin.

Pekka Rinne on seurannut valtameren takaisia liikkeitä tarkasti. Hänen mieleensä on jäänyt erityisesti Philadelphiaan siirtyneen Ilja Bryzgalovin sopimus ja sitä edeltänyt pelaajasirkus.

– Bryzgalovin pitkä sopimus Philadelphiaan oli mielenkiintoinen tapaus. Hän on loistava maalivahti, ehdottomasti eräs liigan parhaista. Bryzgalovilla on potentiaalia ratkaista Flyersin maalivahtiongelma. Hinta oli kuitenkin kova. Jeff Carter ja Mike Richards olivat franchise-pelaajia. Aika näyttää tapahtuneen merkityksen. Bryzgalovin täytyy todistaa tasonsa nopeasti ja pitkäkestoisesti.

Myös Nashvillessa on nähty muutoksia. Suhteellisen pienillä marginaaleilla toimiva Predators taistelee jälleen kilpailukykynsä olemassaolosta. Rinne näkee tilanteen haastavana.

– Paljon osaamista on menetetty. Toivotaan, että toimitusjohtaja David Poile löytää paikkaajia lähteneiden tilalle. Predatorsilla on ollut tapana ajaa ennakkoluulottomasti sisään nuoria pelaajia ja antaa heille rohkeasti vastuuta. Uskon niin tapahtuvan jatkossakin.

Lähteneiden pelaajien perään ei kannata ruikuttaa. Yhteinen historia on kuitenkin yhä tuoreessa muistissa. Rinne muistelee muualle siirtyneiden entisten joukkuetovereidensa pelillistä antia.

– He olivat kaikki tärkeitä pelaajia. Joel Ward pelasi hyvän kauden. Hänestä kehittyi hyvä kahdensuunnan hyökkääjä. Matthew Lombardi menetti viime kauden aivotärähdyksensä vuoksi. Hän ehti kuitenkin todistaa tasonsa Phoenixin vuosinaan. Cody Franson ja Shane O'Brien kuuluivat pakistomme peruskalustoon. Steve Sullivanin kokemuksella on aina merkitystä.

Poilen rakennustyö pitää sisällään Predatorsin tärkeimmän pelaajan sopimusneuvottelut. Joukkueen kapteenin Shea Weberin jatko Nashvillessa olisi turvattava. Rinne ei näe asiassa vaihtoehtoa.

– Shea on noussut liigan parhaiden puolustajien joukkoon. Hän on meille korvaamaton pelaaja. Shean jatkaminen Nashvillessa on ainoa mahdollisuus. Hänen jatkosopimuksensa toimisi samalla päänavauksena tuleville pelaajaneuvotteluille.

Ensi kesänä päättyvät sekä Rinteen että luottopuolustaja Ryan Suterin sopimukset.

Katsaus vastustajiin

Pekka Rinteellä on takanaan kolme täyttä NHL-kautta. 177 runkosarja-ja 18 pudotuspeliottelua ovat tehneet vastustajat tutuiksi. Rinne arvostaa vastustajiensa joukossa erityisesti kokeneita pelaajia.

– Arvostan vanhempia pelaajia, jotka ovat jaksaneet tehdä pitkän päivätyön kivikovassa liigassa. Teemu Selänne, Nicklas Lidström ja Dwayne Roloson ovat kulkeneet pitkän tien. He ovat onnistuneet todistamaan lahjakkuutensa pitkäkestoisella tavalla. Heissä on kokemusta ja karismaa. Minusta on ollut hienoa seurata, kuinka hyvin he kohtelevat nuoria pelaajia.

Maailman kovin liiga kerää yhteen laadukkaimmat pelaajat. Huippumiehiä on vastassa illasta toiseen. Rinne niputtaa pahimmat vastustajansa tutuimpien vastustajien joukosta.

– Kohtaamme itäisen konferenssin joukkueita niin harvoin, että jätän spekulaatiostani pois Sidney Crosbyn ja Aleksander Ovetshkinin. Huippumiehiä hekin tietysti ovat. Käännän katseeni Detroitiin. Valitsen Pavel Datsjukin ja Henrik Zetterbergin. Erityisesti Datsjuk on vaikea vastustaja. Hän on taiteellisen luova pelaaja, joka tekee odottamattomia juttuja.

Teemu Selänteen maalivainu jaksaa hämmästyttää kiekkoyhteisöä. Rinne on saanut todistaa aitiopaikalta suomalaisen legendan taitoa. Selänteen osaamisen salaisuudeksi hän näkee fiksuuden.

– Teemu tietää, mitä pitää tehdä. Hän ampuu tarkasti huonostakin syötöstä. Laukaus ei erityisen kova, mutta sen osoite on tarkoin mietitty.

NHL-otteluissa vallitsee usein huikea tunnelma. Erityisesti vahvan kiekkokulttuurin kaupungeissa on kotijoukkueella usein kotiyleisönsä siivittämänä "ylimääräisen" pelaajan etu puolellaan. Rinne nostaa esiin kaksi pahinta vieraskaukaloa.

– San Josen HP Pavilion on ollut meille paha paikka. Sharksin pelityyli saa lisävirtaa innokkaasta kotiyleisöstään. Myös Chicagon United Centerissä on tunnelmaa. Molemmissa paikoissa on hienoa pelata.

”Kehityksen on jatkuttava”

Pekka Rinne siirtää ajatuksiaan tulevaan kauteen. Henkilökohtaisella tasolla painottuu pelillisen paketin jalostuminen.

– Tasaisuutta tarvitaan. Illasta toiseen olisi onnistuttava hyvin. Pääkoppa olisi pidettävä fressinä. Torjuntatekniikassa on tietysti aina hiottavaa. Terveenä olisi pysyttävä, jotta saisi pelata tasapainoisen kauden.

Joukkuetason tavoitteet on pidettävä korkealla realismin rajoissa. Rinne ei silti epäröi lyödä pöytään tavoiteskenaariota, joka on täynnä optimistista kunnianhimoa.

– Meidän on parannettava viime kaudesta. Kehityksen on jatkuttava. Yhden tason saavuttamisen on johdettava uuteen tavoiteasetteluun. Meidän on tavoiteltava rohkeasti Stanley Cupia. Siitä muutkin pelaavat.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös